LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Čuda tehnologije

4 učestala mita koji se vežu uz pametne mobitele

Mislite da je punjenje mobitela u više navrata u danu pogubno za bateriju? Redovito ih čistite jer vjerujete da su puni bakterija?

Mislite da je punjenje mobitela u više navrata u danu pogubno za bateriju? Redovito ih čistite jer vjerujete da su puni bakterija?

Tehnologija nam obilježava svakodnevicu, a od pametnih mobitela ne odvajamo se ni na 10 minuta. Unatoč tome što ih neprestano koristimo, o njima još mnogo toga ne znamo. Da je to zbilja točno, uvjeravaju nas brojni mitovi vezani uz njihovo korištenje. U nastavku smo izdvojili 4 vrlo učestala – oko triju se još vode polemike, a jedan ćemo vam potpuno razbiti.

1. Prilikom prvog korištenja novog mobitela potrebno ga je prvo isprazniti do kraja. 

Mnogi su od nas uvjereni da kada kupe novi mobitel trebaju do kraja istrošiti bateriju i onda ju napuniti do kraja. To navodno nije točno. Neki stručnjaci navode da je riječ o pravilu koje je vrijedilo davno, za starije modele mobitela. 

2. Punjenje mobitela u više navrata u danu pogubno je za bateriju.

Premda smo se svi susreli s ovom tvrdnjom, prema brojnim stručnjacima, riječ je o još jednom mitu vezanom uz bateriju. Oni tvrde da posve napunjena baterija, odnosno visoka voltaža, zapravo loše utječe na njezin rad. Smatraju da nije dobro puniti bateriju do 100% i da je uključivanje u struju nekoliko puta dnevno najbolja opcija. K tome, navode da je bateriju kad dosegne 100% potrebno odmah isključiti jer se u tom trenutku iznova pokreće proces punjenja. 

3. Mobiteli su puni bakterija i potrebno ih je redovito čistiti.

Prema riječima profesora mikrobiologije i higijene Markusa Egerta, pametni telefoni šire mikrobe u gotovo zanemarivim količinama zbog svoje glatke površine. Smatra da je na starijim mobitelima opasnost znatno veća zbog tipki i sličnih površina pogodnih za razmnožavanje bakterija. Stava je da njihova količina zapravo ovisi o načinu kojim se koristite uređajima – možete ga održavati čistim tako što ćete redovito prati ruke i, primjerice, nećete ga nositi u toalet. Ipak, neki znanstvenici tvrde potpuno suprotno pa dok se ne ispostavi da je Egert u pravu – bolje je redovito ih čistiti.

4. Nakon kupnje novog mobitela morate u banku kako biste ponovno aktivirali mobilno bankarstvo.

Ne, ne morate otići u banku. Ovaj je mit razbijen – U OTP banci pomaže vam tajna riječ koju ste odredili prilikom ili nakon ugovaranja usluge Internet bankarstva. Nakon kupnje mobitela trebate kontaktirati Kontakt centar OTP banke na telefon 0800 21 00 21 ili 072 21 00 21 i identificirati se uz pomoć tajne riječi. Ona vam koristi i za identifikaciju kod telefonske prijave zaključanog tokena i zahtjeva za deblokadu tokena u Internet bankarstvu. 
FOTO: PIXABAY