LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja

Upis pogrešnog studija može vas učiniti depresivnima – evo što možete napraviti

Upisati neki studij, a zatim shvatiti da on nije za vas čini se kao nešto tragično, no ne mora nužno i biti. Umjesto da dozvolite da studiranje utječe na vaše mentalno zdravlje, možete istražiti mogućnosti kako da ga promijenite ili maksimalno iskoristite njegove mogućnosti.

Upisati neki studij, a zatim shvatiti da on nije za vas čini se kao nešto tragično, no ne mora nužno i biti. Umjesto da dozvolite da studiranje utječe na vaše mentalno zdravlje, možete istražiti mogućnosti kako da ga promijenite ili maksimalno iskoristite njegove mogućnosti.

Upisivanje studija s oko 19 godina ponekad znači nedovoljnu zrelost da odaberete studij koji će vas zanimati i za mjesec, dva, godinu ili 10 godina, što može dovesti do ozbiljnih mentalnih problema, čak i depresije, a to je potvrdila i studija asistenata s dvaju američkih sveučilišta.

Asistent Noli Brazil sa Sveučilišta u Kaliforniji, Davis i asistent Matthew Andersson sa Sveučilišta Bayor analizirali su 1453 studenta prije i nakon što su započeli studij. Došli su do informacije da je 50% studenata odabralo fakultete koji nisu ugledni koliko je možda škola iz koje dolaze, a to bi mogla biti greška. Naime, stručnjaci smatraju da je dobro za vaše mentalno zdravlje okružiti se ljudima koji vas tjeraju da radite više i bolje.

– Naša istraživanja sugeriraju da je, kada se radi o odabiru fakulteta, važno razmišljati o puno više toga nego samo o tome je li fakultet blizu kuće i koliko košta. – navode asistenti, prenosi CNBC.

U sklopu istraživanja proučavalo se i ponašanje studenata prema dobnoj skupini, rasi i spolu, pri čemu se ispostavilo da su neki studenti priklonjeniji tome da upišu studij koji je ispod njihovih mogućnosti. Asistenti smatraju da je posebno važno osvijestiti studente koji dolaze iz obitelji koje su u lošijoj financijskoj situaciji ili općenito spadaju u neke od nedovoljno zastupljenih skupina.

Promjena studijske grupe ili fakulteta

Međutim, odabir studija koji je pogrešan za vas ne znači nužno smak svijeta jer postoji nekoliko opcija. Naime, možete promijeniti studij ili fakultet i to je poželjno odmah nakon prve godine studija jer tako gubite najmanje vremena. Ako odlučite studirati na drugom studiju, produžujete si vrijeme studiranja, što je puno manja tragedija od toga da godinama studirate (i potencijalno nikada ne završite) trenutni studij.

Istražite sve mogućnosti

Možete i ako vam to studij dozvoljava, upisivati izborne predmete iz područja koje vas zanima kako biste si bar malo olakšali stvar. Važno je i proučiti koje sve mogućnosti pruža studij koji studirate jer možda nudi nešto u čemu se vidite. Primjerice, studij anglistike ne znači da ćete samo moći predavati engleski jezik ili samo biti prevoditelji, kao što ni studij prava ne znači da ste osuđeni isključivo na odvjetnički ured i slično. Neki fakulteti čak dozvoljavaju da upišete izborni kolegij na drugom fakultetu! Također, imajte na umu da završavanje preddiplomskog studija na jednom fakultetu ne znači uvijek da morate upisati diplomski studij na istom tom fakultetu.

Ono što vas uistinu zanima učinite hobijem

Ako ne želite mijenjati fakultet ili studijsku grupu iz nekog razloga, proučite kako možete biti uključeni u područje koje vas zanima. To ne znači, naravno, da kao student elektrotehnike ili kiparstva možete biti liječnik u slobodno vrijeme, ali možete, primjerice, čitati knjige o onome što vas zanima, provjeravati postoji li nekakav seminar ili edukacija kojoj se možete priključiti i postoji li neki način da pridonesete zajednici ili radite na samorazvoju i pritom se bavite onim što vas zanima.
FOTO: PIXABAY