LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pomoć u koncentraciji

Učite li uz glazbu ili u tišini? Istraživanje odgovorilo na vječno pitanje što je bolje

Bilo da volite slušati Mozarta ili Mišu Kovača, treba ih dobro uskladiti s vremenom za učenje.

Bilo da volite slušati Mozarta ili Mišu Kovača, treba ih dobro uskladiti s vremenom za učenje.

Jeste li među onima kojima paše pozadinska glazba, ili ipak više volite učiti u tišini?

Čini se da su svi strogo podijeljeni u dvije skupine, a znanost je također bila slično grupirana. Ipak, prema novom istraživanju, oni koji vole učiti sa slušalicama nemaju sreće ― čini se da je tišina ipak bolja za koncentraciju.

Time se popularna teza slušanja klasične glazbe uz učenje, poznata i kao Mozartov efekt, pokazuje kao mit. Svejedno, psihologinja Francis Raucher koji je pokrenuo puštanje klasične glazbe trudnim ženama, još uvijek vjeruje da takva glazba može pomoći u kognitivnim sposobnostima, iako samo kratkoročno.

Dodaje kako glazba koja se pušta ne mora nužno biti klasična, nego je najbitnije naći onu koja nama odgovara.

S druge strane, dr. Nick Perham sa Sveučilišta Wales tvrdi kako bilo koja vrsta glazbe može biti ometajući faktor prilikom učenja. Navodi kako je glazba koja sadrži tekst posebno ometajuća u bilo kojem zadatku koji zahtijeva koncentraciju, kao što je čitanje. Clifford Nass, profesor sa Stanforda, slaže se s ovom teorijom.

Ipak, obojica se slažu da je važno naći adekvatnu vrstu glazbe kako bismo se pripremili i motivirali za učenje. Stvar je u tome što je ne treba slušati tijekom, nego u pauzama od učenja, prenosi Top universities.

Ipak, mnogi studenti navode kako im glazba pomaže pri učenju, pa tako polemika ostaje otvorena. Uglavnom se ipak slažu da je za koncentraciju bolja laganija muzika, bez jakog ritma i puno teksta.
 

FOTO: PIXABAY