LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iskustva volontera koji su radili u više timova

„U SIK-u ništa nije isključivo, mogućnost uvijek postoji, samo ju trebaš uloviti za rukav”

Studentski informativni kutak regrutira članove u svojih devet timova, a detalje o CM-u, PR-u i web-administraciji otkrili su naši članovi Andrej Soldo, Lana Krnic, Tea Tizaj i Dávid Karácsonyi.

Studentski informativni kutak regrutira članove u svojih devet timova, a detalje o CM-u, PR-u i web-administraciji otkrili su naši članovi Andrej Soldo, Lana Krnic, Tea Tizaj i Dávid Karácsonyi.

Udruga Studentski informativni kutak još je jednom otvorila svoja vrata svima željnima prakse, i to u čak devet timova. Svaki od njih – novinari, lektori, community management, marketing, odnosi s javnošću, društvena suradnja, ljudski potencijali, web-administracija, multimedija i dizajn – zvuči odlično i vjerujemo da je teško odlučiti kojem se timu priključiti, pogotovo onima koji imaju različite interese. Dokaz su tome i naši volonteri koji se nerijetko prebacuju iz jednog tima u drugi, a neki su od njih i u više timova. Dobra je vijest da prebacivanje nije ni teško ni nemoguće, svaki voditelj imat će razumijevanja za podijeljene obveze onih koji su u više timova, a dovoljno je pokazati samo malo volje. Iskustva iz prve ruke donose Lana, Tea, Andrej i Dávid.

Andrej Soldo student je novinarstva koji se isprva odlučio priključiti community management timu, a potom se prebacio u redakciju. Iako ova dva tima rade na potpuno različit način, Andrej se u oba odlično snašao, a kao prednost novinarskog posla na portalu Studentski.hr ističe lakšu organizaciju vlastitog vremena jer, zapravo, možeš raditi kad god želiš.

– U redakciju sam se poželio prebaciti upravo jer sam htio istraživati i pisati o temama koje bi se mogle, a i trebale ticati studentske populacije i mladih općenito. Također sam shvatio kako se u tom trenutku nisam još vidio u CM vodama, puno mi je draže bilo ići za pričom. Što se tiče vremena, vrlo je fleksibilno, imaš potpunu slobodu i koliko god vremena želiš i trebaš za istraživanje neke teme, dok je kod CM-a vrijeme ključno. Moraš znati s kojom vijesti prvo ići, brinuti se je li došlo do nekih nejasnoća, ima li upita i ponekad to može biti stresno. U redakciji, ako si se dovoljno informirao, problema ne bi trebalo biti.

Unatoč tome, kaže Andrej, i CM-ovske su smjene dobro usklađene i lako prilagodljive svim obvezama, a brzo prođu i ponekad su vrlo lagane.

– U CM-u se radilo u smjenama koje su prilagođene svim obavezama i brzo prođu. Meni su najdraže bile one jutarnje, dok ispijaš kavicu i slažeš objave. A kad jednom osmisliš objave, miran si i samo pratiš kako se situacija odvija.

CM sastanak; FOTO: Studentski.hr

U CM-u se, nakon izleta u kolumnističke vode, pronašla i Tea Tizaj koja ističe kako je zahvalna na prepoznatom potencijalu i usmjeravanju u tim koji bi joj bolje odgovarao. Kao glavnu odliku CM-a ističe mogućnost za komunikaciju s velikim brojem ljudi, ali i za puno brojnije povratne informacije pratitelja te učenje od iskusni(ji)h volontera.

– Poigravanje i eksperimentiranje oduvijek su bile moje stvari. Najprije sam krenula kao kolumnistica da bih igrom slučaja završila kao community manager na istome portalu. Od samog prijelaza u drugi tim izdvojila bih još bitniju stvar, a to je koherentnost među članovima i osluškivanje tuđih potencijala. Komuniciranje s pratiteljima preko društvenih mreža otkrilo mi je sasvim novu dimenziju, dosad neotkrivenu preko vlastitih tekstova na portalu. Nevjerojatno je koliko naučiš od ljudi koje nikad nećeš upoznati. Savjetovala bih svima istu stvar: u SIK-u ništa nije isključivo, mogućnost uvijek postoji, samo ju trebaš uloviti za rukav.

Andrej nam je došao u redakciju, a Lanu Krnic, također studenticu novinarstva, podijelili smo s timom za odnose s javnošću. Lanine su obveze, s obzirom na to da radi u dva tima, prepolovljene i u svakom od njih izvršava dio, a u PR-timu vidjela je priliku da se okuša u onome što ju zaista zanima i čime se želi jednoga dana baviti.

– Nakon provedene godine u redakciji, gdje sam puno naučila ne samo o novinarstvu, već i o važnosti međuljudskih odnosa, shvatila sam da me više zanimaju odnosi s javnošću. Praksu na tom području nisam trebala tražiti daleko s obzirom na to da u Udruzi postoji i PR-tim pa sam mu se odlučila priključiti. Zbog ljubavi prema pisanju nastavila sam biti dio redakcije te trenutno volontiram u dva tima. Ponekad nije lako uskladiti obaveze, no olakotnu okolnost predstavlja susretljivost svih na portalu koji mi već godinu i pol rad u Udruzi pretvaraju u užitak. Iskustvo u redakciji dalo mi je odlične temelje za PR-tim, upoznala sam nove ljude, učila na svojim greškama i stekla znanja koja će mi koristiti u daljnjoj karijeri. – kaže Lana.

PR sastanak; FOTO: Studentski.hr

A čim se priključila našim PR-ovcima, odlučila se uključiti i u projekt Maraton karijera koji mlade poslovne ljude vraća na fakultete s kojih su svoju karijeru započeli kako bi svojim kolegama studentima pokazali da se zaista može uspjeti nakon faksa. Kako sama ističe, to joj je bila jedna od najboljih odluka jer je sve što je dosad učila u teoriji uspjela zbilja i primijeniti.

– Ove sam se godine uključila u svoj prvi veći projekt, Maraton karijera, i to mi je definitivno jedna od najboljih odluka. Naučila sam pametno rasporediti obaveze, nositi se sa stresom i odgovornošću te sam konačno doživjela i napravila sve ono o čemu sam dosad slušala samo u teoriji. Veselim se novim izazovima i poznanstvima koje će mi volontiranje u Udruzi donijeti u budućnosti.

A da je ekipa u našim timovima zaista raznovrsna, dokaz je i Dávid Karácsonyi, student pete godine mađarskog jezika i informacijskih znanosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. On se pridružio našoj ekipi u web-administraciji, odlučivši im pomoći da sve funkcionira kako treba. Slično kao i CM, web-administratori rade u smjenama, odnosno svatko je zadužen za jedan dan u tjednu, što je, kaže Dávid, lako uskladiti s obvezama koje ima na fakultetu. A uz to je i ekipa odlična.

– Postajanje članom web-administracije udruge SIK bila je jedna od boljih odluka tijekom mog studiranja. Iako to možda nije prva stvar koju studenti traže u Udruzi, održavanje i ažuriranje baze poslova savršeno se uklapa u moj raspored i nije mi problem posvetiti potrebno vrijeme kako bih odradio svoje obaveze u Udruzi. Rad tima raspoređen je tako da svaki član ima jedan dan u tjednu kada je odgovoran za obavljanje posla, tako svaki član tima može sam izabrati kakav posao želi objaviti. Svi su članovi tima spremni pomoći u bilo kojem trenutku, što rad u ovom timu zbilja čini ugodnim i opuštenim, a u budućnosti se nadamo i nekim novim zadacima, što nas zbilja veseli.

Web-administracija na team buildingu; FOTO: Studentski.hr

Da uvijek teži za još više izazova i novih znanja, pokazao je Dávid priključivši se također ekipi Maratona karijera. A premda se radi o velikom projektu, čija organizacija sa sobom donosi i puno stresa, raznolika ekipa koja je uvijek spremna pomoći i uskočiti kad je drugome stiska, učinila je i ovaj projekt lijepim iskustvom.

– Za Maraton karijera saznao sam prilikom razgovora s voditeljicom svog tima. Koncept mi se odmah činio interesantnim i javio sam se organizatorici, Antoniji, koja me rado prihvatila u organizacijski tim. Iako je početak organizacije bio malo stresan, dobro smo se snašli, i prva predavanja koja su održana protekla su bez komplikacija. Bili smo oduševljeni odazivom! Nakon prvog organizacijskog vala obaveze su postajale manje komplicirane i podjela dužnosti ispala je dosta fleksibilna, svi u timu mogu izabrati koje obaveze žele izvršavati na predavanju pa zapravo od predavanja do predavanja svatko može biti odgovoran za neki drugi posao. Ako bi i došlo do neke komplikacije prilikom organizacije, voditeljica i tim super su povezani i bilo koji problem riješio bi se dok si rek'o keks.

Vjerujemo da su ti Dávid, Andrej, Tea i Lana dali još pokoji razlog da se pridružiš ekipi Studentskog informativnog kutka. A onda ti još samo preostaje odabrati tim, ispuniti zadatke i poslati nam svoju prijavu do 24. ožujka u 23:59.

FOTO: STUDENTSKI.HR