LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Nevenom Milijićem

Student koji je pokupio 125 tisuća na Šifri: Kvizovi su poput sportske discipline

Svaki student sanja o osvajanju nekog velikog novčanog iznosa koji će mu znatno olakšati život, a jedan je od onih kojima je to uspjelo i Neven Milijić, student na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. No za dobivanje 125 tisuća kuna u kvizu potrebne su godine rada i truda u širenju vlastitoga znanja.

Svaki student sanja o osvajanju nekog velikog novčanog iznosa koji će mu znatno olakšati život, a jedan je od onih kojima je to uspjelo i Neven Milijić, student na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. No za dobivanje 125 tisuća kuna u kvizu potrebne su godine rada i truda u širenju vlastitoga znanja.

Ne događa se često situacija da zbog vlastitog znanja u jednom danu zaradite 125 tisuća kuna, no to je nedavno za rukom pošlo Nevenu Milijiću, 24-godišnjem studentu filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. On je taj poprilično velik iznos zaradio u HRT-ovom kvizu Šifra, a, iako mlad, iza sebe već ima golemo kvizaško iskustvo.

Neven je svoje djetinjstvo proveo u Medulinu, nedaleko od Pule, a nakon osnovne škole završio je opću gimnaziju. U ovom se trenutku na državnoj listi Hrvatskog kviz-saveza (HKS) nalazi na visokom drugom mjestu, gdje mu u leđa gledaju poznati kvizaši poput Perice Živanovića, Krešimira Sučevića-Međerala, Mladena Vukorepe i Deana Kotige. U razgovoru nam je otkrio kako je od mladih dana volio skupljati znanje:

Moj interes za kvizove potječe još od samog djetinjstva, jer sam bio okružen knjigama i imali smo velike čitalačke navike u obitelji. Bio mi je veliki užitak kao 10-godišnjem djetetu prelistavati enciklopedije, dok su se drugi igrali i penjali po stablima, ali ne žalim za time. Kasnije sam otkrio online kvizove pa sam se odlučio upustiti i u ozbiljnije, individualne kvizove koji su kompetitivnog karaktera, što podrazumijeva gotovo sportsku disciplinu vremensko ograničenje, brzo razmišljanje te dosjećanje informacija. U početku su to bili opći kvizovi, sada i opći i tematski.

Iako je ostvario izuzetan uspjeh u kvizu Šifra, ovo nije prvi put da se natječe u popularnim kvizovima koji se emitiraju na televiziji:

Prije ovog nastupa sam već sudjelovao na Potjeri, gdje sam iz trećeg pokušaja uspio pobijediti kvizaškog rivala i poznanika Deana Kotigu ostvarivši 15 koraka u finalu.

Svi koji sudjeluju u pub-kvizovima ili gledaju kvizove na televiziji svjesni su da se uglavnom radi o vrlo teškim setovima pitanja, a kada natjecanje organizira HKS, testovi budu još teži te je bez kvalitetne pripreme nemoguće ostvariti bolji uspjeh. Neven nam je otkrio na koji način on svakodnevno upija velike količine znanja:

Za kvizove se pripremam iščitavajući razne kvizne materijale, kako skripte, tako i neke prošle kvizove, primjerice stara svjetska i europska prvenstva te razna domaća koja imam pohranjena u dokumentima na laptopu pa zapisujem i sastavljam pitanja kako bih bolje upamtio. Naravno, dobar dio se i upamti samim izlaskom na neki pub-kviz.

Svaka osoba ima određene stvari u kojima je bolja te one koje joj baš ne idu od ruke. Ista je stvar i kod kvizaša, u nekim je temama teže upamtiti informacije, pa je tako Nevenova slaba točka sport; iako i u toj temi raspolaže velikom količinom znanja:

Trudim se još uvijek pohvatati niti u sportu, ali mi je to odmalena najslabije područje jer je jednostavno preširoko i najfluidnije, najpodložnije stalnim promjenama, a ja često propustim neke aktualnosti pa me to zna koštati.

FOTO: Neven Milijić / privatna arhiva

Svi studenti svoje znanje trebaju unapređivati na fakultetu, a Neven smatra kako se na Filozofiji može pronaći puno zanimljivih informacija koje mogu biti korisne u kvizaškim natjecanjima. Tu mu posebice pomaže povijest filozofije, u kojoj mu pomaže detaljna literatura kojom je često mogao odgovoriti na pitanje zahvaljujući njezinom iščitavanju.

Može se reći da ovakav uspjeh može imati velik utjecaj na život osobe s obzirom na to da se javlja medijska pozornost, a kao posljedica se može javiti i promjena ponašanja drugih ljudi. No naš sugovornik smatra da u njegovoj situaciji to nije slučaj:

Ne primjećujem velike promjene, smatram da je u jednu ruku normalno da su svi pomalo uzbuđeni i ushićeni, naročito bliži poznanici, ali to je po mome mišljenju lijepo, čak mi je i drago zbog njihove uzbuđenosti.

Gledajući cifru, 125 tisuća kuna nije mala svota, a talentirani kvizaš otkrio nam je što planira napraviti s novcem:

Planiram novce potrošiti u neko kvalitetno, egzotičnije putovanje, a jedan dio uštedjeti. Sljedeće je godine druga Kvizna olimpijada u SAD-u, pa će dobar dio otići baš tamo.

Pred Nevenom se nalazi još puno vremena te se može reći kako je ovo tek njegov početak, a on se u budućnosti u potpunosti planira posvetiti upravo kvizovima:

Moji ciljevi u kvizaškoj budućnosti su svakako se nastaviti ovime baviti iz hobija, ali bih se htio baviti u potpunosti profesionalno ovime jer nema ljepšeg od bavljenja poslom u kojem uživaš i možeš od njega i živjeti, tj. zarađivati. Uz to, nedavno sam sa svojom kviz-ekipom, s kojom sam postigao značajne rezultate na nekim većim natjecanjima, osnovao kviznu udrugu Animatori sivih stanica, kojom promoviramo nešto lakše i zanimljivije kvizove pomalo enigmatskog karaktera pa vas sve pozivamo na sudjelovanje u našem predstojećem bogatom programu!

FOTO: SCREENSHOT / HRT