LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštita od koronavirusa

Stožer poručuje da ostanemo odgovorni: donosimo 3 primjera kako to izgleda u praksi

Ako odgovornost više ne podrazumijeva socijalno distanciranje, odnosno zatvaranje u svoja četiri zida, kako prema novim preporukama ostati odgovoran? Tri su glavna načina.

Ako odgovornost više ne podrazumijeva socijalno distanciranje, odnosno zatvaranje u svoja četiri zida, kako prema novim preporukama ostati odgovoran? Tri su glavna načina.

Nakon mjeseci borbe s pandemijom epidemiološka situacija konačno se popravlja te se sukladno tome restriktivne mjere zaštite od koronavirusa već neko vrijeme postepeno popuštaju. Kontinuirano korišten slogan Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske – ostanite doma – zamijenjen je novim. Nije nužno, dakle, da i dalje boravite isključivo doma. Da, možete otići na kavu. Da, možete otići u teretanu. Da, i u kino. Ali pritom – ostanite odgovorni!

Ako odgovornost više ne podrazumijeva socijalno distanciranje, odnosno zatvaranje u svoja četiri zida, kako prema novim preporukama ostati odgovoran? Tri su glavna načina.

1. Pazite na higijenske navike!

Ovo ste čuli više puta nego da su iduća dva tjedna ključna, ali doista nije bez razloga. Učestalo i pravilno pranje ruku zbilja vas može zaštititi ne samo od koronavirusa već i od drugih zaraznih bolesti. Pranje vodom i sapunom zadovoljavajuća je mjera zaštite. Dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola rezerva su za slučaj da ih nemate gdje oprati. 

Izbjegavajte i dodirivanje očiju, nosa i usta jer kroz te organe virus ulazi u organizam. Kada kišete ili kašljete, činite to u papirnatu maramicu ili u lakat ako vam ona nije pri ruci. U zatvorenim prostorima, posebice u javnom prijevozu i drugdje gdje se okuplja veliki broj ljudi, nosite zaštitne maske. A ne zaboravite ni na higijenu svojeg stambenog prostora, i to tako što ćete povremeno provjetravati i dezinfekcijskim sredstvom prebrisati površine koje se često dotiču rukama. 

2. Reagirajte na eventualne simptome zaraze!

Predahnuti možemo, ali ne smijemo zaboraviti da je koronavirus još uvijek prisutan, a i da postoji mogućnost da će nas sustići drugi val zaraze. Važno je, stoga, u slučaju pojave simptoma koji ga karakteriziraju pravilno odreagirati. A to podrazumijeva: izolirati se koliko je to moguće od drugih ljudi, odnosno ne ići ni na faks, ni na posao ni na bilo kakvo okupljanje te nazvati liječnika kako biste se posavjetovali o idućim koracima. 

3. Sve što možete odraditi online – odradite online!

Zašto biste se izlagali potencijalnom riziku ako ne morate? Mnoge su vam usluge dostupne online, a u jeku pandemije digitalizirane su i pojedine koje su prethodno iziskivale fizički angažman. Iskoristite to – usput ćete si sačuvati i vrijeme.

Kao što smo već naveli, kina i kazališta su otvorena i smijete ondje otići bez grižnje savjesti, a smanjiti kontakt s drugima možete tako što ćete ulaznice kupiti online. Nadalje, umjesto odlaska u studentski servis, podignite i svoj ugovor online. Niste još iskoristili mogućnost besplatnog ugovaranja i korištenja paketa OTP indeks? Ispunite zahtjev za ugovaranje online. Usput ćete svoje studentske dane učiniti još ljepšima, s jednom brigom manje. Naime, u paketu brojne usluge možete ugovoriti jednostavnije i povoljnije – vođenje studentskog tekućeg računa i žiroračuna za vas je besplatno, a prepaid karticu koja je idealna za vaše potrebe možete ugovoriti bez upisnine i članarine. 
FOTO: STUDENTSKI.HR