LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju

Stankica Stojanović otkrila nam je kako pronaći svoj stil i dobro se obući u skladu sa studentskim budžetom

Dizajnerica odijela eksluzivno nam je otkrila kako izgraditi svoj stil te kako je izgledao njen studentski život.

Dizajnerica odijela eksluzivno nam je otkrila kako izgraditi svoj stil te kako je izgledao njen studentski život.

Hrvatska akademska zajednica 9. i 10. lipnja održala je edukativnu konferenciju pod nazivom Cooltura namijenjena mladim ljudima, ali i svima kojih zanima kultura. Sastavljena od panela javnih osoba, sudionici su razgovarali o raznim temama.
 
VEZANO: Održana prva Cooltura: gostovali Stankica Stojanović, Kristian Novak, Martina Tomčić i mnogi drugi

Jedna od tih osoba bila je dizajnerica Stankica Stojanović, poznatija kao pobjednica treće sezone Gospodina Savršenog. S kolegicama dizajnericama govorila je o početcima, kritikama i trendovima, a Stankica je ekskluzivno za nas otkrila sve o njenim studentskim danima i savjetima za studente.

Kako je izgledao Vaš studentski život? Studirali ste na nekoliko fakulteta, kako je sve to izgledalo?

- Počela sam s Akademijom umjetnosti želeći da upišem glumu, ali je nije bilo te godine pa sam se prebacila na režiju, ali sam vrlo brzo shvatila da to nije pravac koji ja želim. Poslije sam na nagovor roditelja upisala Pravo, sve je to išlo jako lijepo, ali nije bilo za mene. Onda se dešava jedna mala pauza gdje ja polako ulazim u taj svijet mode kada sam počela raditi za jednu modnu kompaniju koja se bavila muškim odijelima i odatle je došla sva ta moja ljubav prema odijelima. Poslije te pauze, završavam Novinarstvo i Komunikologiju te Ekonomiju.

Kako Vam je to što ste studirali pomoglo u dizajnu i ovime čime se sada bavite?

- Možda čudno zvuči, ali nekad je dobro raditi stvari koje ne želite kako bi shvatili što želite. Meni je ekonomija pomogla u mnogočemu, prvenstveno u svim bizins planovima koje sam napravila jer sve se nekako vrti oko te ekonomije i oko Excela. Ja sam dosta neorganizovana osoba, a Excel mi pomaže da negdje posložim sve svoje planove i da ih na krau krajeva bolje realizujem. Ekonomija mi je također dosta pomogla oko financija, da znam gdje štedim i gdje ulažem. Sviđa mi se i znanje koje mi je Novinarstvo pružilo. Sve mi je na kraju kad saberem i oduzmem pomoglo u modi.

S obzirom na to da smo mi portal kojeg većinom čitaju studenti, imate li nekakav savjet za studentice i studente kako se dobro obući po studentskom budžetu?

- Ja sam netko tko uživa da pije koktel koji je skuplji od cijele moje garderobe koja se nalazi na meni. Poenta je da kupujem i u second hand shopovima i na velikim sniženjima pogotovo da kupujem basic stvari koje ću kasnije da kombinujem. Nikada nećete pogriješiti s običnom pamučnom majicom bez natpisa koju ćete da obučete sa super nekim jeansom. Ja volim da sjeckam stvari i prilagođavam po sebi, a ako kupujete basic stvari nećete pogriješiti jer to traje vječno. Dobar komad je dobra cipela i tu uvijek kažem nemojte da štedite ili torba jer to je nešto što će trajati, a kad mi netko kaže da je kupio običnu pamučnu majicu za mnogo para meni je to ludost. Pritom mislim da je stil ono što ne kupujete. Zato ja kažem da je trend jako teško ispratiti jer to sve jako puno košta, ali ako ukombinujete neku trendy stvar sa svim tim basic stvarima koje ćete kupiti za jako malo para, e to je poenta.


Rekli ste na panelu da volite šivati za mlade ljude u 20-im godinama koji pronalaze stil, imate li savjet kako pronaći svoj stil?

- Poenta je da se nešto dopadne tebi i da se ti dobro u tome osjećaš. Meni je žao da je došlo neko vrijeme gdje su nam prioriteti malo poremećeni i da se generalno sve posmatra kroz neke materijalne vrijednosti. Samo je bitno da se nikad ne stidite i nikad ustručavate da budete onakvim kakvi vi mislite da treba da budete i u onome u čemu se vi dobro osjećate. Budite jedinstveni, improvizujte i nemojte skrivati svoj identitet i utapati se u masi da bi se prilagodili. I baš kad ne budete u masi, netko će vas primijetiti i tad imate oružje u svojoj ruci da radite što god želite jer tad je fokus na vama.

Za kraj, koje su neke stvari koje bi preporučili ljudima koji tek pokreću neki svoj biznis?

- Bilo kakav biznis da pokrećete, nikad nemojte gledati široko. Nemojte da razmišljate o stvarima koje će vas tek snaći. Samo je bitno da krenete. Ne treba vam odmah prostor, sve se danas dešava online. Također, nikad se nemojte fokusirati na samo jednu državu i na to mjesto u kojem živite jer to je toliko nebitno danas gdje se nalazite. Moje prve mušterije su bile toliko daleko od mene, a zahvaljujući društvenim mrežama sad mogu da prodajem u New Yorku, a sjedim u Banja Luci ili Zagrebu. Nemojte da razmišljate o problemima, o njima razmišljajte tad kad dolaze jer će ujedno dolaziti i rješenje. I strah koji osjećate od kritike zaboravite, bitno je da vi to želite i volite.

FOTO: PEXELS / INSTAGRAM