LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Budi sebi na prvom mjestu

Saznajte kako sebi postati važnima i tako, osim sebi, pomoći i drugima

Pomaganje drugima prekrasna je i nužna stvar, ali u ovom ćemo se članku baviti pitanjima zašto je važno sebe staviti na prvo mjesto, koje su prednosti toga i kako to učiniti. 

Pomaganje drugima prekrasna je i nužna stvar, ali u ovom ćemo se članku baviti pitanjima zašto je važno sebe staviti na prvo mjesto, koje su prednosti toga i kako to učiniti. 

Misli samo na sebe i Sebi je najvažniji/najvažnija – neke su od rečenica koje ste zasigurno čuli ili izgovorili za osobe koje su odbile nečiju molbu za pomoć ne bi li prvo učinili nešto za sebe. Raspoloživost obitelji, prijateljima ili kolegama za mnoge je imperativ. U strahu da ne poremetimo odnose i budemo loša osoba, nerijetko zaboravljamo na sve ostalo ne bismo li pomogli drugima. I ne mislimo pritom na pomoć u hitnim situacijama ili slično, već na onu zbog koje sebe, svoje zadatke i potrebe stavljamo na čekanje. Pomaganje drugima prekrasna je i nužna stvar, ali u ovom ćemo se članku baviti pitanjima zašto je važno sebe staviti na prvo mjesto, koje su prednosti toga i kako to učiniti. 

Na početku valja naglasiti kako briga o sebi i za sebe, tj. stavljanje samoga ili same sebe na prvo mjesto ne znači da smo sebični. Ako na vrijeme dovršimo svoje zadatke na poslu, pobrinemo se za svoje psihičko i fizičko zdravlje, bit ćemo spremniji i sposobniji pomoći drugima. Također, važno je shvatiti da ne trebaju svi našu pomoć, da se ne moramo uključivati u sve i biti svima bezuvjetno na raspolaganju kako bismo se bolje osjećali i kako bi nas ostali percipirali kao osobu kojoj se uvijek mogu obratiti.

Sljedeće je pitanje koje sve povlastice donosi činjenica da smo sebe stavili na prvo mjesto. Jednom kad na popisu prioriteta Ja osvane na prvome mjestu, shvatit ćemo vlastitu vrijednost, a s njom rastu samopoštovanje i samopouzdanje. Nadalje, s jasnim prioritetima dolazi i veća produktivnost na radnom mjestu, ali i pri obavljanju zadataka nevezanih uz posao. Povećanje produktivnosti i izvršavanje svih zadataka na vrijeme dovest će, osim do zadovoljstva, i do viška vremena i energije, koje tada možemo uložiti u pomaganje ostalima.

Naposljetku, donosimo nekoliko savjeta kako na zdrav način staviti sebe na prvo mjesto i tako pomoći sebi i drugima. Početak brige o sebi znači obraćanje pažnje na svoje osjećaje. Ne možemo ih kontrolirati, ali možemo ih slušati i odlučivati kako ćemo se nositi s njima. Briga o fizičkom zdravlju sljedeći je korak. Ne znači to prelazak na svakodnevno treniranje već pronalazak fizičke aktivnosti koja odgovara vama, vašim potrebama i mogućnostima. Manje je važno hoće li to biti odlazak u teretanu, trčanje ili šetnja, joga ili jednostavne vježbe disanja, važno je da ne zanemarite svoje tijelo. To podrazumijeva i uravnoteženu prehranu koja će odgovarati vašem organizmu te redovite liječničke preglede. Zanemariti se ne smiju sve ostale aktivnosti kojima se volite baviti, koje vas uveseljavaju, smiruju ili čine da se osjećate dobro zbog sebe.

Nakon što spoznate vlastitu vrijednost, pobrinete se za svoje psihičko i fizičko zdravlje te naučite cijeniti vrijeme provedeno po vašem guštu, prioriteti bi trebali postati jasni ne samo vama nego i ljudima koji vas okružuju. Dat ćete im do znanja da vam se mogu obratiti i da ste tu za njih, ali ne bezuvjetno, i tako možda i njih potaknuti na promjenu prioriteta.

FOTO: PEXELS