LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Parlamentarni izbori 2020.

REZULTATI ANKETE: Većina mladih izlazi na izbore, ali sumnja u promjenu stanja u državi!

Donosimo rezultate ankete o stavovima i interesu mladih za politiku. 45,8% ispitanika smatra se političkom ljevicom, centrom se smatra 39,2%, dok se najmanje ispitanika smatra desnicom, svega 15%.

Donosimo rezultate ankete o stavovima i interesu mladih za politiku. 45,8% ispitanika smatra se političkom ljevicom, centrom se smatra 39,2%, dok se najmanje ispitanika smatra desnicom, svega 15%.

Donosimo vam rezultate ankete koja je trajala od 24. do 30. lipnja, a koja je napravljena u svrhu propitivanja interesa mladih za politiku i njihovim stavovima o izborima i mogućim promjenama u Hrvatskoj.

Oko većine pitanja ispitanici su bili složni, najviše je ispitanika bilo između 18 i 24 godine te uglavnom ženskog roda. Što se tiče općenite participacije u politici, 70% ispitanika zanima politika i redovito izlazi na izbore, 5,7% uključeno je u političke organizacije, dok politiku uopće ne zanima 5% ispitanika. Bez zainteresiranosti za politiku i promjene koje ona donosi na izbore povremeno izađe 18,3% naših ispitanika.

Politički stavovi i opredjeljenja različiti su te su u ovom području mladi ljudi, prema našoj anketi, podijeljeni. 45,8% ispitanika smatra se političkom ljevicom, centrom se smatra 39,2%, dok se najmanje ispitanika smatra desnicom, svega 15%.

Iznenađujuća je činjenica što su ispitanici većinom (91,7%) odgovarali kako mladi ne izlaze na izbore u dovoljnom broju, a njih gotovo 91% navodi kako će izaći na izbore. Oni koji će izaći na izbore najčešće izlaze zbog davanja glasa stranci koju žele na vlasti  (78,7%), no među njima su se našli i onih koji idu iz suprotnih razloga, kako stranka koju ne žele ne bi došla na vlast. Glasački će listić na ovim izborima poništiti 5,6% ispitanika, a iz radoznalosti na izbor izlazi 8,3%. Osobe koje neće izaći na izbore podjednako su naveli kao razlog tomu nezainteresiranost za politiku i nedostatak vremena, u postotcima je to 33%. Između ostalih razloga, za neizlazak na izbore, nalaze se i oni koji tvrde kako njihov glas neće znatno utjecati na promjenu (12,7%).

Nadalje, 52,5% ispitanika favorizira određenu stranku na ovim izborima. Razlozi favoriziranja su različiti, a navodimo one koji su se najčešće ponavljali:

– Program s konkretnim rješenjima i planovima.

– Bliska je mojim političkim uvjerenjima.

– Realni zahtjevi koji su lako ostvarivi.

Današnje je društvo sklono vođenju rasprave o tome hoće li izbori promijeniti stanje u države, većina smatra kako neće. Situacija je slična i u našoj anketi, 69,2% ispitanika smatra da izbori neće promijeniti stanje u kojem je Hrvatska trenutno, dok 30,8% ima pozitivan stav za budućnost države.

Posljednja dva pitanja dotaknula su se stanja koje je već niz godina učestalo za vrijeme izbora u Hrvatskoj, a to je – mogućnost, u globalu, odabira između dvije stranke, HDZ-a i SDP-a. Pitali smo mlade smatraju li to problemom te, ako smatraju da je problem, da navedu načine na koje se to može riješiti. Većina je ispitanika navela da takvu situaciju smatra problemom (86,7%), a navodimo i rješenja koja su ponudili. Osim što je bilo izrazito ozbiljnih, među njima su se našli i poneki humoristični komentari:

– Promjena izbornog zakona, omogućavanje e-glasovanja i dopisnog glasovanja.

– Fokusiranost na kampanje ostalih stranki.

– Ukidanje prava glasa dijaspori.

– Online glasovanje riješilo bi probleme malverzacije s glasovima i potaknulo mlade na glasanje.

– Na jednostavan i logičan način objasniti mladima i onima koji se boje izlaska na izbore o utjecaju parlamentarnih izbora na standard života, tj. da kvaliteta i standard življenja u Hrvatskoj ovisi ponajviše o tome koga biramo (razlika političara koji sanjaju i onih koji obećavaju realne i ostvarive rezultate za boljitak standarda življenja u RH).

– Čekamo par izbora da nestanu generacije koje ne znaju ni za što osim te dvije stranke.

– Preduboko je Hrvatska zaglibila u korupciju.

FOTO: UNSPLASH