LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ispitni rokovi

Predispitni rituali: od čitanja literature do zahvalnosti na zdravlju i životu – ima rokova

Donosimo deset studentima vrlo dobro poznatih rituala s kojima su se gotovo svi suočili barem jednom.

Donosimo deset studentima vrlo dobro poznatih rituala s kojima su se gotovo svi suočili barem jednom.

Ispiti su tu, prvi rokovi nekima su već uspješno prošli, dok su drugima propali, pa se pouzdaju u one koji tek dolaze. Bez obzira na to u koju skupinu spadate, vjerujemo da ste se jednom tijekom svojeg studija suočili s bar jednom od 10 stvari koje studenti rade prije ispita.

1. Još samo deset minuta

Sve se čini idealno, planirate se ustati u 6 ili 7, učiti cijeli dan, ali onda zazvoni alarm, a vi učinite kobnu grešku i kažete: Još samo deset minuta. Ne, to nikada nije samo deset minuta i prije nego se okrenete, već je podne.

2. Pedeset stranica po satu – sasvim izvedivo

Skripte imaju 500 stranica, vama je do ispita ostalo 10 sati – gdje je problem? Pročitat ćete 50 stranica po satu i to je to, ispit se prolazi! Tri sata kasnije shvatite da ste prešli sveukupno 20 stranica pa slijedi nova računica. Bez obzira jeste li matematičar ili ne, u ovom razdoblju računanje će vam biti najbolji (ne)prijatelj.

3. Metode učenja

Prvo nadobudno krećete s čitanjem knjiga od 500-tinjak stranica i pravite vlastite skripte. Zatim počnete tražiti bilješke, pa već gotove skripte, a onda se ni YouTube tutoriali ne čine kao loša ideja – može sve što pali.

4. Ma dovoljna je skripta

Tko je vidio čitati literaturu kada se na bespućima interneta kriju skripte koje datiraju od dana kad je vaš djed išao na fakultet, pa sve do danas?

5. Očajničko traganje za studentima koji su položili

Dolazite u laganu fazu očaja. Više ne znate što trebate raditi, odakle učiti i tražite tračak nade. Bacate se u potragu za ljudima koji su već izašli na rok i nadate se da će netko reći: Hej, ma nije uopće bilo tako strašno.

6. Slijedi pauza!

Red učenja, red pauze ili, bolje rečeno: red učenja, red pauze, red pauze, red pauze, red pauze, red učenja. Pa svatko mora malo predahnuti, ne valja se preopteretiti obavezama?!

7. Čaj? Ne hvala, ja bih kavu!

Iako ga ima i u čajevima, kofein prvotno vežemo uz svima omiljeni napitak za vrijeme ispitnih rokova – kavu. Nikakvi prirodni sokovi, čajevi i alkohol tada ne dolaze u obzir. 

8. Dobro, možda ipak malo alkohola

Nakon malo učenja, treba se i malo opustiti. Jedno piće neće previše utjecati na tijek pripremanja za ispit? Jedno neće, njih četiri itekako hoće!

9. Valjda ću i ja jednom imati malo sreće?

Napola ste spremni, nemate više volje učiti, ali grize vas savjest. Kreće oslanjanje na sreću koja baš vas uvijek zaobiđe, no možda to neće biti slučaj i ovoga puta?

10. Ma ima još rokova – bitno je zdravlje

Što je tu je, bitno je da su svi živi i zdravi, treba biti zahvalan na onome što imamo. Ima rokova.
FOTO: PIXABAY