LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kvalitetno provođenje vremena u izolaciji

Pravo je vrijeme za učenje stranog jezika; donosimo 6 savjeta kako ga što lakše svladati

Pravo je vrijeme da se uhvatiš u koštac s melodioznim talijanskim, strogim njemačkim ili zabavnim poljskim! U izolaciji imaš vremena za učenje, a mi donosimo 6 savjeta koji će ti pomoći da željeni jezik što lakše svladaš.

Pravo je vrijeme da se uhvatiš u koštac s melodioznim talijanskim, strogim njemačkim ili zabavnim poljskim! U izolaciji imaš vremena za učenje, a mi donosimo 6 savjeta koji će ti pomoći da željeni jezik što lakše svladaš.

Već se danima kao žvaka razvlačiš po krevetu? Jedino što ti se u zadnje vrijeme izmjenjuje u životu je stanje sna i stanje gladi? Imamo super ideju za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena u izolaciji. Vjerojatno cijeli život slušaš neki strani jezik i razmišljaš kako bi bilo fora govoriti ga – sada imaš priliku. Donosimo ti nekoliko savjeta za učenje kako se više ne bi osjećao beskorisno, nego ponosno na sebe i svoje sposobnosti.

1. Sjeti se da se upornost isplati

Kada počneš učiti, sve će ti biti jako zabavno i bit ćeš vrlo entuzijastičan. Znaj da ne možeš odmah biti dobar u svemu i daj si vremena. Zapamti, da je tako lako govoriti strane jezike, svi bi bili poligloti.

2. Instaliraj potrebne aplikacije

Poskidaj (besplatne) aplikacije za učenje na mobitel. Naravno da možeš i platiti za njih, ali mi na portalu Studentski.hr dobro poznajemo studentski džep, pa na tome nećemo inzistirati. Aplikacije poput Duolinga vrlo su poznate, jednostavne i kvalitetne. Samo odaberi verziju za jezik koji želiš naučiti.

3. Nauči najčešće riječi u jeziku

​​​​​​Korisno je pronaći popis najčešće korištenih riječi u nekome jeziku (npr. tisuću najčešće korištenih riječi). Pokušaj ih koristiti što više, piši jednostavne sastavke s njima i izgovaraj ih. Tako ćeš ih lakše naučiti. Riječi se najbolje nauče ako ih upoznajemo u kontekstima, tako da pristup naučit ću tisuću riječi napamet baš i ne funkcionira.

4. Upoznaj osnovna gramatička pravila

Iako mnogi od nas odbacuju gramatiku kao nešto što se uči u školi i što u realnoj komunikaciji ne treba, nužno je naučiti barem osnove (npr. konstrukciju rečenice). Pobrini se da ne govoriš u infinitivima i nominativima (ako ih jezik koji učiš ima) i da ne budeš jedva razumljiv.

5. Koristi jezik

Govori što više možeš! Ako nemaš poznanike koji govore jezikom koji učiš, možeš probati naći govornike na internetu. Ovim postupkom saznaješ koliko znaš, odnosno ne znaš.

6. Uči i pasivno

Skini seriju ili film na stranome jeziku. Slušaj vijesti, radio, glazbu na tom jeziku. Kada ti nije do učenja uz knjigu, uči pasivno i ostani produktivan bez prevelikoga truda.
FOTO: PIXABAY