LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Život u izolaciji

Pet načina za povećanje produktivnosti u doba koronavirusa

U novonastalim okolnostima ponekad je teško sjesti za stol, otvoriti tu knjigu i početi učiti ili pak izvršiti obvezu koja se od nas očekuje. Međutim, uz pomoć nekoliko savjeta moguće je mnogo lakše prebroditi spomenutu krizu te se posvetiti produktivnom radu koji će nam zaokupirati misli.

U novonastalim okolnostima ponekad je teško sjesti za stol, otvoriti tu knjigu i početi učiti ili pak izvršiti obvezu koja se od nas očekuje. Međutim, uz pomoć nekoliko savjeta moguće je mnogo lakše prebroditi spomenutu krizu te se posvetiti produktivnom radu koji će nam zaokupirati misli.

Situacija u kojoj smo se našli neizvjesna je i pomalo teška, posebice učenicima i studentima. Još uvijek nije poznato kako će se provoditi ispitni rokovi, a profesori drže online predavanja i zadaju zadaće koje trebaju biti riješene u zadanim rokovima. U konačnici, često se možemo osjećati kao da smo zatrpani obvezama iako smo stalno kod kuće. 

Nadalje, činjenica da sjedimo doma često može rezultirati kontraproduktivnošću i prokrastinacijom jer počnemo smatrati da imamo vremena za sve. Međutim, bez obzira na to što smo kod kuće, ne smijemo izgubiti stečene radne navike. Dapače, trebamo ih razvijati kako se ne bi dogodilo da se, kada mjere popuste, vratimo u fakultetske klupe i shvatimo da smo u debelom zaostatku za ostalima. Tek nas tada čeka mnoštvo obveza i moramo biti spremni za njih.

Uz one klasične savjete poput ranog ustajanja, kvalitetnog sna i dobre organizacije dana, donosimo vam pet metoda kojima možete uistinu povećati produktivnost u razdoblju u kojemu se čini da je to naprosto nemoguće iako imate mnoštvo prilika i vremena za marljiv rad.

Ne razmišljajte o onomu što je bilo prije i ne krivite se

Prošlo je više od mjesec dana otkako smo u izolaciji i možda tijekom tog vremena niste učinili ništa produktivno. Nema veze! Počnite gledati na to razdoblje kao na vrijeme u kojemu ste odmarali i skupljali snage za sve što vas sada čeka. Krenite u akciju izvršavanja svojih obveza bez osjećaja krivnje ili grižnje savjesti. Ako vam je teško natjerati se na rad, počnite od običnih sitnica – rješavanja neke zadaće koja vam se čini najlakšom, čitanja slajdova prezentacije koju je profesor poslao toga dana ili rješavanja svega jednog zadatka. Iskoristite upravo današnji dan kako biste napravili barem nešto korisno jer ćete se na njegovu kraju osjećati ponosno.

Uoči državne mature, donosimo vrijedne savjete za maturanteJasno postavite svoje ciljeve

Bez kvalitetnog planiranja vremena, ali i poznavanja ciljeva kojima stremimo, nema ni povećanja produktivnosti. Ako ne znamo zašto nešto činimo, teško da ćemo se natjerati na izvršavanje bilokakvog zadatka i radije ćemo nastavljati ležati u krevetu. Napišite, stoga, na komad papira sve ono što želite ostvariti danas, sutra ili pak kroz idućih nekoliko dana i tjedana. Uz to, još je važnije da zabilježite zašto to činite, ali i da to uistinu spoznate – primjerice, u ovom ću tjednu napisati seminarski rad kako bi mi kasnije bilo lakše pripremiti se ako ga budem imao priliku izložiti pred kolegama, ili kada dođu ostale obveze kao što je učenje za ispit. Nabavite rokovnik u koji ćete zapisivati sve ono što vas čeka, ali i precrtati ono što ste već odradili. Osjećat ćete se zadovoljno, a to će vas motivirati da nastavite dalje s radom.


FOTO: Pixabay

Pratite online predavanja i rješavajte zadaće na vrijeme

Sedam metoda za lakše učenje stranog jezikaU ovom je razdoblju lako moguće da se nađete u situaciji u kojoj ćete se, unatoč tomu što ste isplanirali svoje obveze i počeli ih rješavati, osjećati izgubljeno u silnoj literaturi, skriptama, papirima i zadaćama koje profesori stavljaju pred vas. Spriječite to tako da pratite predavanja, upute profesora za rad na daljinu i, što je najvažnije, izvršavate zadane zadatke na vrijeme. Razvrstajte sve zadaće koje imate po pojedinim kolegijima, bilo da je riječ o pismenom ispitu, seminarskom radu ili projektu. To će vam dati jasniju sliku o tomu što sve morate napraviti i spriječiti osjećaj izgubljenosti jer ćete sve imati napisano i smisleno poredano na papiru. Vjerujte, ako se zaista posvetite izvršavanju svojih zadataka, uspjeh ne može izostati čak ni u ovakvoj situaciji. Shvatite dano vrijeme kao blagoslov koji možete iskoristiti za kvalitetniju organizaciju i privikavanje na izvršavanje zadataka u roku.

Komunicirajte s kolegama

Nalazimo se u osjetljivom razdoblju koje je za sve nas relativno novo i drugačije od svega što smo do sada preživjeli. Više ne idemo fizički na predavanja, a ni ne družimo se s kolegama u studentskoj menzi i kafićima. Iako se zbog toga možete početi osjećati usamljeno, činjenica je da zapravo niste sami jer smo svi u istoj situaciji. Pitajte, stoga, svoje kolege kako se oni snalaze u novonastalim okolnostima, objasnite im s kakvim se poteškoćama vi suočavate i tražite ih savjet ili mišljenje. Vidjet ćete da se vaši osjećaji ne razlikuju mnogo od njihovih i da je možda upravo njima potrebna vaša podrška. Uostalom, produbit ćete međuljudske odnose, izgraditi ili očvrsnuti postojeća prijateljstva i pružiti podršku jedni drugima, što će vas, u konačnici, motivirati na daljnji rad i napredak.

Nagradite se nakon svakog odrađenog zadatka

Njega lica u 10 minuta za studentice koje su uvijek u žurbi


Čovjek po svojoj prirodi voli uživati i sasvim je normalno, pa čak i nužno, da se s vremena na vrijeme opustite i nagradite za sve što ste postigli makar bila riječ o običnoj sitnici koju ste toga dana obavili. Budući da ne možemo previše izlaziti ni organizirati velike proslave i druženja, nagradite se na neki drugi način – pozivom na Skypeu s dragom osobom, toplom kupkom, gledanjem omiljene serije ili kuhanjem jela koje volite. Pronađite nešto što će vas istinski opustiti i povećati vam produktivnost kada ponovno dođe vrijeme da se vratite izvršavanju svojih obveza.
FOTO: PIXABAY