LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Glazbenici i festivali u regiji

„Pandemija je zapravo pokazala kako se bez glazbe i druženja ne može živjeti”

Da se bez glazbe i druženja ne može živjeti, zaključak je panel-rasprave „Manifestacije: Od otkazivanja do otkaza” održanog u sklopu konferencije EXIT strategy. 

Da se bez glazbe i druženja ne može živjeti, zaključak je panel-rasprave „Manifestacije: Od otkazivanja do otkaza” održanog u sklopu konferencije EXIT strategy. 

Da su manifestacije najteže pogođene u cijelom svijetu, potvrđuju glazbenici i organizatori iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Slovenije. Na panelu pod nazivom Manifestacije: Od otkazivanja do otkaza o ovoj su temi govorili Brano Jakubović iz grupe Dubioza kolektiv, Sanjin Đukić ispred EXIT i Sea Star festivala, Zoran Vulović iz Arsenal Festa u Kragujevcu, Adnan Mehmedović ispred Fresh Island festivala na Zrću, Vuk Perović iz Underhill festivala u Podgorici te Pavle Kostadinović iz slovenske turističke agencije Supra Travel, koja svake godine vodi desetine tisuća mladih Slovenaca po manifestacijama u regiji. Moderatorica panela bila je Ida Prester, voditeljica i članica bendova MaiKA i Lollobrigida, a ova tribina, koju je pratilo oko 18 000 ljudi iz cijele regije, održana je u sklopu međunarodne online konferencije EXIT strategy. 

Nakon što je pandemija najteže pogodila manifestacije i turizam u cijelosti, brojne su europske vlade reagirale s mjerama pomoći. Od zemalja regije, Slovenija je najviše pomogla radnicima u ovom djelu privrede s iznosom od 750 eura mjesečno uz plaćene doprinose, a Hrvatska je pratila s oko 600 eura. Pavle Kostadinović, promoter i direktor agencije Supra travel smatra da se radilo o ključnom potezu: 

– Vlada je tu jako dobro postupila i ovu mjeru produžila do srpnja s najavom kako će mjere vrijediti dokle god bude trajala kriza. Država pomaže i u turističkom sektoru koji je jako bitan jer je vezan za manifestacije. Svaki punoljetni državljanin Slovenije dobit će i 200 eura koje može potrošiti u Sloveniji za neke turističke segmente, dok maloljetne osobe, sva djeca od jednog dana do 18 godina, dobivaju 50 eura. 

I Ministarstvo kulture Crne Gore, kako kaže Vuk Perović, umjetnički direktor Underhill festivala, u prošlom razdoblju osiguralo je fond od pola milijuna eura, u obliku natječaja namijenjenog freelancerima

– Stvorena je mogućnost prijavljivanja različitih projekata koji bi se mogli odvijati i tijekom pandemije. Dosta je glumaca koji nemaju svoje matično kazalište, a ovim su fondom pomognute i komercijalne televizije i emisije iz kulture. S druge strane, glavni je grad, iako neformalno, rekao da će biti puna podrška svim ovim događajima, kao što je i Underhill Festival i da će se, ako dođe do odgađanja, truditi da neki oblik financiranja ostane. – objasnio je.

Sudbina jednog od najvećih europskih festivala kakav je EXIT, u žiži je javnosti već duže vrijeme. Kako ističe Sanjin Đukić, član EXIT tima iz Zagreba i direktor tamošnjeg Sea Star Festivala, iz Srbije stiže možda i najbolja vijest o kojoj trenutno priča cijela svjetska glazbena scena. 

– Mogućnost da se EXIT održi u kolovozu izuzetno je dobra vijest za Srbiju i regiju, ali i cjelokupnu svjetsku event industriju. EXIT diktira trendove i kad drugi vide da je moguće da se i jedan EXIT može prilagoditi situaciji, to postaje ono svjetlo na kraju tunela koje svi čekaju. – navodi.

I promoteri u Makedoniji čekaju na plan otvaranja i ponovnog pokretanja industrije, što predstavlja velik problem za sve koji se bave planiranjem i organizacijom, ističe Login Kočiški iz Password produkcije. 

– Imamo četiri festivala koja su na čekanju. Mi smo spremni realizirati festival i za sedam dana, samo da dobijemo dozvolu. Spremni smo i na manje kapacitete, samo nam je potrebna informacija možemo li to raditi ovog ljeta. – kaže.

Prema mišljenju Zorana Vulovića, osnivača Arsenal Festa, predstavnici industrije događaja u Srbiji, cjelokupnu situaciju pandemije dočekali su prilično uspavani. 

10 najbolje plasiranih hrvatskih pjesama na Eurosongu


– Ipak mislim da je ova pošast, koja nam se svima dogodila, ujedinila ljude. Osnovali smo udruženje promotera, do sada nismo imali nešto slično u Srbiji. Ujedinili smo se na istoj stvari, međutim, po meni to nije dovoljno. Mislim da nam fale umjetnici, da fali udruženje glazbenika, oni su najbrojniji, u krajnjem slučaju, njihov je glas najjači. Oni se najviše vide i mislim da su oni ti koji sve ovo trebaju predvoditi. – naglasio je.

Brojni glazbenici, poput članova grupe Dubioza kolektiv, već mjesecima ne mogu pojaviti pred publikom. Njihov novi album imao je veliku turneju ispred sebe, kako ističe član najpopularnijeg benda iz regije Brano Jakubović

– Sve se jako dobro zakotrljalo. Većina koncerata bila je rasprodana od Praga do Moskve, čitava Engleska i dalje. I onda se dogodilo ovo što se dogodilo. – objašnjava.

Osim života u karanteni, s druge strane, pokazao nam je, kako kaže Adnan Mehmedović, koosnivač Fresh Island festivala u Hrvatskoj, da se bez muzike i druženja ne može živjeti normalno. 

– Svi smo uvidjeli da se možemo sami ošišati, i da možemo i bez šopinga, ali ono bez čega ne možeš je muzika, koja se strima i sluša više nego ikad prije. –  zaključuje. 

Konferencija EXIT strategy periodično će donositi nove panele koje publika može gledati uživo ili na snimci na stranici exitfest.org, a realizira se uz podršku brojnih vodećih stranih, regionalnih i domaćih medija.

FOTO: PIXABAY