LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Putopisne pustolovine

Ovo jutro probudila sam se u... Turskoj!

More, planine, tradicija, suprotnosti, nedovoljno eksponirana prekrasna mjesta, kultura, povijest, mirisi u zraku... Dobrodošli u Tursku!

More, planine, tradicija, suprotnosti, nedovoljno eksponirana prekrasna mjesta, kultura, povijest, mirisi u zraku... Dobrodošli u Tursku!

Da, bilo je to prije gotovo tri godine kada sam prvi put otišla u Tursku.

Tada nisam imala pojma što me sve čeka nakon odlaska na medicinski projekt u Zonguldaku (grad na Crnom moru), da ću danas paralelno živjeti u Istanbulu i Zagrebu, da će me slučajni prolaznici pokušati preobratiti na islam...

Nisam imala pojma ni da ću sklopiti bezbroj prijateljstava i gušiti se u hrani dok se trudim ignorirati sve osobe muškog spola koje neiscrpno obasipaju komplimentima (ne zato što sam hrvatski model, već što smatraju da čim osoba živi izvan granica Turske, dovoljno je da kažu „o, kako si lijepa" i ona pada na koljena... yea(h) right).

Raznoliku Tursku teško je opisati jednim putopisom pa ću to napraviti u barem tri dijela, ovom kojem čitate orijentiranom općenito, drugom isključivo o Istanbulu i trećem o drugim mjestima u Turskoj. Više ću se bazirati na iskustva i savjete, a manje na povijest, politiku i slično, o tome možete čitati bilo gdje na internetu.

Jeftino do Turske

Za početak ću vas savjetovati kako jeftino doći do Turske. Ako imate dva dana viška i niste previše komforni, onda postoji opcija autobus Zagreb – Sofija (cijena povratne karte od oko 400 kn), Sofija – Edirne - Istanbul (povratna oko 40-50 eur), a stignete i kratko razgledati Sofiju.

Druga opcija jest otići do Budimpešte (povratna karta autobusom iz Zagreba oko 240 kn) ili Sarajeva (povratna autobusom od 160 do 320 kn) i odatle avionom do Istanbula (ponekad se nađu jednosmjerne karte za 20 eura). Ako baš želite avionom iz Hrvatske, redovna cijena povratne karte iz Zagreba jest oko 1500 kn, često imaju akcije za oko 760 kn.

Istanbul iz zraka
 Pogled na Istanbul iz aviona oko 22 h
 
 

Turska je zemlja u kojoj sam prvi put koristila Couchsurfing. Preporučam ga i vama za smještaj. Zanemarite činjenicu da tako možete negdje spavati besplatno, uzmite u obzir koliko dobivate kada se odlučite ostati s lokalnom osobom umjesto hotela.

Ako ne znate što je Couchsurfing, pobliže ću vas upoznati u jednom od sljedećih članaka.

Poslala sam oko 20 CS zahtjeva za smještajem, no zapravo je bio dovoljan jednan – svi su bili prihvaćeni. Tako se uputim s frendicom u Istanbul i dočeka nas naš domaćin, Turčin fizički totalne suprotnosti od osobe kakvu smo zamišljali - plava kosa, plave oči, apsolutno liberalan. Da stvar bude zanimljivija, svi njegovi prijatelji bili su prirodno plavi i svjetlih očiju, a mjesta gdje smo izlazili bila su krcata kako hetero, tako i homoseksualnom populacijom.

ZAKLJUČAK 1: Moj prvi dojam nije ogledni primjerak Turske.

 
Ulični svirač
 Na ulicama Turske često naiđete na ljude kako plešu tradicionalne plesove ili sviraju
 
 

Odlična hrana

Ono u čemu je Turska vrhunska jest hrana. Predivna raznolika hrana bogata okusom. I mesom (sorry, vegetarijanci). Uz sve to i po prihvatljivim cijenama. Ako želite pojesti nešto nabrzaka, možete primjerice kebab za 10 kn (meni osobno nije najdraži, budući da nema umaka), pedoče/dagnje ispunjene rižom (komad 1-4 kn), cimit s ajranom (4-5 kn), a ako ste za veći obrok u restoranu, po osobi ćete platiti između 25 i 60 kn (stavimo tako nekakav prosjek).

Budući da je Turska jako velika zemlja, hrana se razlikuje od područja do područja i gotovo svaki grad ima nešto specifično što biste trebali probati. Preporučam svakome da u Istanbulu isproba iskender ili patlidžan kebab (30-60 kn), u Edirneu jetru spravljenu na poseban način, u Mersinu tantune, a u Vanu sir. Svakako, nakon svakog obroka, počastite se baklavom, lokumom, ašurom, kadajifom i ostalim slasticama (oko 10 kn).

ZAKLJUČAK 2: Dijetu ostavi za nakon putovanja.

Hrana u Turskoj
Iskender - vrsta doner kebaba pripremljena od tanko rezane janjetine na žaru prelivenom vrućim umakom od rajčice iznad lavas kruha uz jogurt i rastopljeni ovčji maslac
 
 

Turci su jako gostoljubivi ljudi, pružit će vam sve što mogu. Osobno uvijek imam problema kod plaćanja u ugositeljskom objektu. Naime, mi Hrvati smo navikli - jednom ti častiš, jednom ja, ali u Turskoj to ne vrijedi. Kad god bih uspjela platiti nešto na prevaru, osoba iz Turske bi se naljutila i uvrijedila.

Ponekad mi konobar ne bi dopustio da platim, rekao bi: „Ti si gost, on treba platiti", pokazujući na osobu pokraj mene. Što da kažem, u krug - vama je uvreda kad vama netko stalno plaća, njima kada vi pokušate platiti. Malo je neugodno, ali se nakon nekog vremena naviknete. Vjerujem da bi većini Hrvata teško pala navika besplatnog dobivanja na gotovo, ha – ha.

ZAKLJUČAK 3: Ne trudi se. Nema smisla. Častit ćeš kad tvoj poznanik iz Turske dođe u Hrvatsku.

Zonguldak
 Posjet staračkom domu u gradu Zonguldaku u sklopu projekta "Youngsters And Elders Hand by Hand"
 
 

Cjenkajte se!

Mjesto gdje ćete sigurno završiti tijekom posjeta jest jedan od bazara (ulica s trgovinama) u nekom od turskih gradova (u Istanbulu je najveći – grand bazar). Uh, čim ugledate sve one drangulije, marame, ukrase, odjeću, cipele, nakit... Budite oprezni s novčanikom! :). Za sve što vidite, cjenkajte se. Na taj način možete spustiti cijenu i do 80%. Prije negoli nešto kupite u prvoj trgovini, otiđite do još koje da usporedite koliko nisko može pasti cijena.

Ako ste žensko, nemojte nasjedati na priče prodavača kako nikad nisu ugledali nekog poput vas, kako bi vas rado izveli i nešto poklonili. Nećete ih se riješiti, a ako se odlučite izaći s njima, računajte da ne izlaze s vama samo zato jer su željni vašeg prijateljstva. Žao mi je, ali prijatelje ćete trebati pronaći drugdje.

ZAKLJUČAK 4: Štedi prije putovanja i ne kupuj nikakvu odjeću, obuću, nakit prije dolaska u Tursku jer ćeš tamo sigurno proći 70% jeftinije.

 
Spice bazaar
 Detalj s bazaara u Istanbulu - začini


Moja prijateljica Kate i ja pri prvom odlasku nismo znale praktički ništa o njihovom mentalitetu. Tako sam ja pri pregledu torbe našla prsten koji mi je uvalio jedan od tamošnjih udvarača. Zatim, došla sam u situaciju da nisam kupila maramu koja mi se sviđa jer je prodavač bio previše napastan, inzistirao je da će mi je pokloniti nakon što izađem s njim, no ne želi mi je prodati. Okej, ne trebaš. Odo ja do drugog prodavača. Odo ja, no ne i marama. Nitko više nije imao istu.

Da ne spominjem koliko smo hrane i piće popile na račun kuće jer eto, oni bi baš nas častili. Naivne i mlade. Danas više ne pristajem na besplatne pozive u restoran, budući da nakon obroka slijedi barem pola sata rješavanja osobe koja vas je pozvala. I da, zamislite, i ovaj put vam ne želi biti samo prijatelj, kako je rekao na samom početku. Bježi!

ZAKLJUČAK 5: Muškarci u Turskoj zaista znaju bili napasni s pokušajima da vas „uhvate" proždrljivim pogledima. Rekla bih da to nije pravilo, ali u principu jest pravilo.

Ljudi
 Na Spice Bazaaru Petra je upoznala prijatelja
 
 

Poštovanje prije svega

Ako niste željni pažnje, nemojte nositi previše kratku odjeću po gradu, pogotovo ne ako ste u manjim i konzervativnijim gradovima (čisto radi usporedbe, manji turski grad nije veličine našeg Varaždina, već je to grad od nekoliko stotina tisuća ljudi). Gotovo svi muškarci buljit će u vas i to ne zbog dobrih nogu, nego malo drugačijih ciljeva. Na kraju krajeva – vaš izbor, no ako očekujete poštovanje, onda ga i vi imajte prema zemlji u koju odlazite.

ZAKLJUČAK 6: Poštuj zemlju u koju putuješ.

Jedna od džamija
Ženska osoba u džamiji treba prekriti sve dijelove tijela, osim lica
 
 

„Pripazite" u slučaju da vam se svidi Turkinja ili Turčin. Turkinje zahtijevaju mnogo pažnje i kontrole nad vama (plus što vam njen tata kasnije može praviti probleme ako sazna za vas, a ne pripada liberalnoj obitelji), a kod Turčina možete nadodati i ogromnu dozu ljubomore. Tko voli, nek izvoli, ali nemojte reći da nisam upozorila :).

ZAKLJUČAK 7: Pala sam na jednog, znam o čemu govorim. Srećom, nije tipičan. :)

Tko voli, nek izvoli :)
Kažu da ljubav uđe kroz želudac...
 
 

Nakon dugog dana, uvijek se možete otići opustiti u hamam, varijantu parne kupelji. Dobro će vas „ispolirati", a uz to ćete poželjeti ostati zauvijek... More, planine, tradicija, suprotnosti, nedovoljno eksponirana prekrasna mjesta, kultura, povijest, mirisi u zraku... Dobrodošli u Tursku!

Zalazak sunca
Boje neba
 

Uskoro više fotografija na facebook stranici Anica: This morning I woke up in?

FOTO: ANICA KOLIĆ