LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najveće pogreške brucoša

Otkrivamo zbog kojih su odluka s prve godine studija studenti požalili

Došli smo u razdoblje prvih kolokvija, seminarskih radova i izlaganja. Donosimo stoga svim brucošima nekoliko savjeta kako ne bi ponavljali greške svojih starijih kolega.

Došli smo u razdoblje prvih kolokvija, seminarskih radova i izlaganja. Donosimo stoga svim brucošima nekoliko savjeta kako ne bi ponavljali greške svojih starijih kolega.

Vjerujemo kako je ova godina dodatno otežana svim brucošima koji još uvijek pokušavaju pohvatati osnove studentskog života i svojih prava. Uz online nastavu i epidemiološke mjere to zasigurno nije lako, pogotovo ako ne možete upoznati kolege na fakultetu i družiti se s njima.

Kako bismo našim ovogodišnjim brucošima barem malo olakšali situaciju, odlučili smo ispitati što su to stariji studenti radili kao brucoši, a da nije bilo dobro. U nastavku donosimo pregled prvih asocijacija i ne tako dobrih odluka vezanih uz prve godine fakulteta i ujedno savjete svim novopečenim kolegama.

Prva su asocijacija koju mnogi imaju na studentski život – izlasci. Svi ugostitelji u studentskim gradovima znaju dobro iskoristiti priliku pružajući razne akcije i popuste za studente. Nerijetko se studentima jako sviđaju takve pogodnosti, pa vrlo rado s izlascima spoje sredinu tjedna s vikendom. Tako prije ili kasnije obveze na fakultetu ostanu na nižem mjestu prioriteta, a često i neispunjene. Iako ove godine zbog epidemioloških razloga valja izbjegavati izlaske u prepunim klubovima, znamo da će studenti naći načina da u sigurnim uvjetima nadoknade propušteno. Pripazite da vaš prvotni cilj, vaš studij, ne ostane negdje u pozadini zbog drugih, dugoročno nevažnih stvari.

Izostajanje s predavanja još je jedna karakteristična pogreška. Neće se ništa strašno dogoditi ako ne dođete jednom ili dvaput na predavanje, međutim ako vam to prijeđe u naviku, jedino sebi možete zakomplicirati situaciju, ne samo s učenjem već i samom mogućnošću izlaska na ispit.

Bilješke vašeg kolege vama možda neće biti dostatne i korisne za učenje, a budimo iskreni, nekada bilješke i sva teorija zajedno jednostavno ne mogu nadomjestiti propušteno. Zašto je bitno iskoristiti priliku kolokviranja, rekla nam je Mateja Tustonjić, studentica diplomskog studija na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku:

– Ono što sam radila kao brucoš, a smatram da je sada loše je izbjegavanje kolokvija iz kolegija za koje mi se trenutno nije dalo učiti. Iako sam bila svjesna toga da će mi biti još gore naučiti sve odjednom za ispit, jednostavno sam odgađala razmišljanje o tome za kasnije.

Neće vam svi kolegiji biti zanimljivi niti srodni vašim afinitetima – upravo iz tog razloga valja iskoristiti priliku i motivirati se za učenje. Za jednog društvenjaka uvijek je lakše ekonomski orijentirane kolegije riješiti kolokvijima, ne samo kako bi si smanjio pritisak nego i kako bi lakše naučio gradivo kojemu na prvu ruku teže pristupa.

Kada je učenje u pitanju, valja spomenuti i organizaciju vremena. Mnogi obično krenu s učenjem onda kada su zaista primorani, odnosno pred sam ispit. Zato se nerijetko svima događa da pred ispit budu potpuno izgubljeni u gradivu. Zašto je bitno pripremati se ranije, ispričao nam je Zvonimir Raguž, student socijalnog rada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

– Osobno smatram da je jedan od najvećih problema brucoša pripremanje ispita u zadnjih 24 ili 36 sati prije ispita, što će nerijetko dovesti do neispavanosti, naleta euforije i depresije, preskakanja naizgled nebitnih dijelova sadržaja, ali i ponekad preopširnim materijalima te naposljetku do neispunjenog potencijala rezultata samog studenta, koji bi se mogao bolje pripremiti da je sam ispit pripreman na vrijeme. To bi rezultiralo i boljom psihičkom pripremom za ispit i reduciranjem nivoa stresa pred sam izlazak.

Između predavanja, kolokvija i ispita, studentima obično ostane vremena za raznorazne aktivnosti ili kakav studentski posao. Pripazite stoga, pogotovo ako dolazite iz manje sredine, da se ne izgubite u moru mogućnosti i sadržaja koji vam se pružaju.

Ispočetka je svima sve super i zanimljivo, međutim naša znatiželja nam često može nadodati mnoštvo dodatnih obveza, koje gomilanjem s onima na fakultetu, mogu poprilično iscrpiti svu vašu energiju, a potom i motivaciju. Imate vremena ostvariti sve što poželite. Posvetite se onome što vam je trenutno najpogodnije.

Studentski život je zaista jedno zanimljivo i specifično iskustvo, a uz dobru organizaciju, posvećenost i rješavanje obveza na vrijeme, imat ćete mnoštvo prilika za istraživanje pogodnosti studentskih dana. I to s puno volje i energije, bez grižnje savjesti i stresa koji si nerijetko studenti sami priušte!

FOTO: PIXABAY