LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu

„Od Srca znanje na dar” povodom proslave 50 godina obrazovnih aktivnosti Srca

Tijekom 2021. godine preuzeto je više od 170 000 primjeraka obrazovnih materijala u otvorenom pristupu i održano više od 1600 sati nastave s predavačem, koji su imali prosječnu ocjenu 4.91. U ponudi je bilo više od 100 različitih tečajeva i drugih obrazovnih aktivnosti.

Tijekom 2021. godine preuzeto je više od 170 000 primjeraka obrazovnih materijala u otvorenom pristupu i održano više od 1600 sati nastave s predavačem, koji su imali prosječnu ocjenu 4.91. U ponudi je bilo više od 100 različitih tečajeva i drugih obrazovnih aktivnosti.

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) ove godine obilježava 50 godina od početka provedbe obrazovnih aktivnosti. Naime, prve obrazovne aktivnosti u Srcu održavale su se već u siječnju 1972. godine, samo nekoliko mjeseci od osnivanja Srca.

– U idejnom projektu Srca obrazovanje korisnika istaknuto je kao jedan od najvećih prioriteta Sveučilišnog računskog centra. U Srcu s ponosom ističemo da već 50 godina uspješno ostvarujemo taj zadatak i našim korisnicima omogućavamo stjecanje novih znanja i kompetencija kako bi uspješno koristili usluge i sustave koje im Srce stavlja na raspolaganje. Time ostvarujemo i naš strateški cilj pružanja podrške inovativnoj i učinkovitoj primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i društvu općenito. – istaknuo je ravnatelj Srca Ivan Marić.

U samim počecima obrazovne aktivnosti su se odvijale na privremenoj lokaciji u Savskoj 16, a bile su organizirane poput nastave na fakultetima. U to vrijeme su predavačima na raspolaganju bili dvorana, kreda i grafoskop, a neki od prvih tečajeva bili su o programskim jezicima FORTRAN i COBOL. Tada su primarni korisnici bili članovi akademske i znanstvene zajednice – nastavnici i asistenti koji su usvojena znanja u Srcu implementirali u svoju nastavu i istraživanja te prenosili svojim studentima. Gotovo svaka nova godina donosila je promjene u obrazovnom programu, kao rezultat nastojanja da se kontinuirano unaprjeđuje kvaliteta tečajeva, a ponuda prilagođava brzom razvoju informacijskih i komunikacijskih tehnologija i potrebama polaznika Srca.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća započela je tradicija održavanja obrazovnih aktivnosti iz područja statistike koja traje i danas kada Srce održava statističke tečajeve koji se temelje na sustavu otvorenog programskog kôda R.

Krajem osamdesetih godina i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća Srce kreće s održavanjem tečajeva o uporabi internetskih servisa, tečajeva za sistemske inženjere i tečajeva za korisnike osobnih računala, a autori i predavači su zaposlenici Srca. Broj obrazovnih aktivnosti se širi, korisnici više nisu samo nastavnici nego i studenti, znanstvenici, IT-specijalisti i zajednica, pa dolazi do znatnog povećanja broja korisnika koji pohađaju obrazovne aktivnosti Srca kako bi stekli znanja i vještine koje im trebaju za učenje, istraživanje i rad.

Danas većinu obrazovnih programa Srca mogu pohađati svi zainteresirani polaznici. Srce je uspostavilo i online tečajeve za samostalno učenje koji korisnicima omogućavaju povećanje informatičke pismenosti, a od 2018. godine online tečajevi Srca, koji su besplatni, dostupni su i kroz sustav e-Građani.

U novije vrijeme sve veći naglasak stavlja se na prenošenje znanja i ekspertize s ciljem podizanja razine digitalnih vještina krajnjih korisnika potrebnih za uporabu resursa, platformi i informacijskih sustava Srca u svakodnevnom radu. Tako se u ponudi obrazovnih aktivnosti Srca danas nalaze obrazovne aktivnosti koje pokrivaju područje naprednog računanja, upravljanja istraživačkim podacima, obrazovne aktivnosti vezane za informacijske, posredničke, podatkovne sustave i usluge kao što su ISVU, AAI@EduHr, eduroam, Hrčak, Dabar i e-učenje. U 2021. godini započet je online program pod nazivom webinari Srca.

U pripremi i provođenju obrazovnih aktivnosti Srce veliku pažnju uvijek posvećuje kvaliteti tečajeva, što uključuje standarde izrade i izvođenja tečajeva, recenziju i lekturu tečajeva te sustav praćenja predavača. Srce već dugi niz godina podržava i provodi načela otvorenog pristupa, stoga su obrazovni sadržaji povezani s obrazovnim aktivnostima koje Srce provodi dostupni zainteresiranim korisnicima pod uvjetima licencije Creative Commons.

U okviru obilježavanja 50 godina djelovanja Srca u 2021. godini akcijom Od Srca znanje na dar započela je proslava 50 godina obrazovnih aktivnosti Srca. Provođenjem ove aktivnosti, koja će trajati do kraja travnja ove godine, ističe se usmjerenost Srca na širenje informatičke pismenosti i omogućavanje korisnicima stjecanje novih znanja i kompetencija.

– Od samog osnutka Srce prati i osluškuje potrebe svojih korisnika. Sukladno tome osmišljavamo i provodimo naše obrazovne aktivnosti. Područje obrazovanja nikad ne miruje jer u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija uvijek ima novosti, a prema njima se mijenjaju i potrebe naših korisnika za koje i kreiramo naše obrazovne sadržaje. Tako s ponosom ističemo da smo uspješno odgovorili i na izazove koje je pred nas postavila pandemija COVID-19 jer smo svoje obrazovne aktivnosti uspješno preselili u online okruženje, a time i povećali njihovu dostupnost i korisnicima iz svih dijelova Hrvatske i regije. – izjavila je doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca.

Studentima, nastavnicima, istraživačima, IT-stručnjacima i građanima zainteresiranima za usvajanje novih ili unapređenje postojećih znanja i vještina iz područja informacijskih i komunikacijskih tehnologija Srce danas nudi obrazovne sadržaje grupirane u programe:
  • Tečajevi Srca – osnovni obrazovni programi
  • Obrazovni programi za IT-specijaliste
  • Tečajevi iz područja statistike i analize podataka
  • Tečajevi i radionice Centra za e-učenje
  • Tečajevi, radionice i druge aktivnosti povezane s uslugama Srca.

– U narednom razdoblju krećemo s izradom programa koji će još bolje pratiti potrebe zajednice i koji će sadržavati tečajeve, radionice i druge aktivnosti vezane za usluge Srca. Naglasak ćemo staviti i na objedinjavanje obrazovnih aktivnosti u Srcu te druge aktivnosti vezane za uspostavu Akademije Srca. – zaključila je doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić pomoćnica ravnatelja Srca.

Više informacija o obrazovnim programima dostupno je na web-stranicama Obrazovnih aktivnosti Srca, a o njihovoj popularnosti govore i rezultati ostvareni u 2021. godini kada je obrazovne aktivnosti (pod vodstvom predavača ili namijenjene samostalnom učenju) pohađalo više od 10 100 polaznika. Tijekom 2021. godine preuzeto je više od 170 000 primjeraka obrazovnih materijala u otvorenom pristupu i održano više od 1600 sati nastave s predavačem, koji su imali prosječnu ocjenu 4.91. U ponudi je bilo više od 100 različitih tečajeva i drugih obrazovnih aktivnosti.
FOTO: UNSPLASH