LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sve što treba znati o poslu prije pravog posla

Najčešće zablude o pripravništvu

Većina mladih s pripravništvom se susreće za vrijeme ili nakon završetka fakulteta. Donosimo vam neke od najčešćih zabluda o poslu koji vas treba osposobiti za samostalan rad.

Većina mladih s pripravništvom se susreće za vrijeme ili nakon završetka fakulteta. Donosimo vam neke od najčešćih zabluda o poslu koji vas treba osposobiti za samostalan rad.

Prema definiciji, pripravnik je osoba koju se prvi put zapošljava u zanimanju za koje se školovala te se osposobljava za samostalan rad. Vrsta pripravništva ovisi u kojoj struci se ono izvršava, no bez obzira na to postoje neke zablude o ovom vrstu posla. Neki pripravnici govore da sve što su radili na pripravništvu je raznošenje kave, dok su drugi bili jako zadovoljni i hvalili se odličnim iskustvima. Prije nego što krenete suditi o pripravništvu, donosimo vam neke najčešće zablude o toj djelatnosti.

Pripravnici ne rade ništa bitno

Svi smo vidjeli filmove u kojima pripravnici trče okolo naokolo po tvrtki u kojoj rade, nose kavu i kopiraju dokumente. Međutim, svijet pripravništva uvelike se promijenio. Postoji mogućnost da će pripravnik dobiti neki uobičajeni i dosadni zadatak koji nitko ne želi napraviti, ali većina poslova neće biti takva, jedino ako drugačije nije specificirano u prijavi. Istina je ta da je u velikoj mjeri pripravnik zaslužan za ono što radi, drugim riječima, ako traži prilike i iskazuje se na radnom mjestu, zaslužit će veće povjerenje i dobiti veće i važnije zadatke.

Pripravništvo ne mora biti nošenje kave i fotokopiranje dokumenata, FOTO: Flickr

Plaćena pripravništva su bolja od neplaćenih

Neplaćena pripravništva se mogu činiti kao mnogo uloženog rada, truda i vremena bez ikakve nagrade, no to ne znači da nema nekih dobrih strana i da neplaćeno pripravništvo ne treba prihvatiti. Naime, ako se pripravnik iskaže i pokaže volju i želju za radom, njegov rad će biti primijećen i cijenjen. Ovakvo pripravništvo može biti dobro iskustvo pogotovo ako se radi o tvrtki i poslu koji volite. Ako ništa drugo, ovakvo pripravništvo bit će vrijedan dodatak životopisu.

Podcast Shegrt: „Kako mi je studentska praksa otvorila vrata prvog posla”


Pripravništvo će uvijek dovesti do zaposlenja

Pripravništvo može dovesti do zaposlenja, ali nijednom pripravniku posao nije zagarantiran. Naime, pripravništva se mogu prihvaćati i u djelatnosti za koju niste direktno školovani ili niste sigurni da biste baš taj posao voljeli u budućnosti raditi. Unatoč tome, takvo pripravništvo može donijeti nova iskustva, znanja i poznanstva koja mogu biti od koristi u budućnosti. Naime, velik broj pripravnika na pripravništvu zapravo shvati što voli, odnosno ne voli raditi, i prema tome oblikuje daljnje odluke vezane uz karijeru.

Voditelji i šefovi nikad ne zamjećuju pripravnike

Ponavljamo, pripravnici su ti koji u najvećoj mjeri oblikuju svoje pripravništvo. Ako pripravnik cijeli dan sjedi za stolom, ne ističe se i ne traži prilike, velika je vjerojatnost da ga nitko od nadređenih neće zamijetiti. Međutim, ako pripravnik dijeli svoje ideje, postavlja pitanja te pokazuje želju za radom i pomaže ostalima, tada postoji mnogo veća mogućnost da ga i netko od nadređenih zamijeti, a na taj način će i cijelo iskustvo biti bolje i kvalitetnije.

Postavljanje pitanja je važno da bi vas šef zamijetio, FOTO: Flickr

Planirate raditi preko ljeta? Saznajte gdje pronaći idealan studentski posao


Uloga pripravnika je zabetonirana

Uloge pripravnika razlikuju se od struke do struke, međutim vrsta posla koju će pripravnik obavljati sigurno nije zapisana u kamenu. Ako pripravnik želi raditi duže ili se priključiti nekom projektu, svakako mora to dati do znanja svom šefu. Također, prilikom intervjua bitno je pitati koliko će se i što raditi kako bi pripravnik znao na čemu je, a ako pokaže potrebna znanja i vještine, posao se može nadograditi i poboljšati.

Pripravništvo treba biti u međunarodno poznatoj organizaciji

Pripravništvo ne treba biti u nekoj multinacionalnoj kompaniji da bi bilo kvalitetno i od koristi. Naime, za posao punog radnog vremena najvažnije su dvije stvari prenosive vještine i osobnost. Upravo te vještine mogu se steći na pripravništvu, čak i ako ono nije u nekoj velikoj i poznatoj kompaniji. Stoga je bitno prihvatiti pripravništvo i u nekoj manjoj kompaniji jer će iskustva i znanje koje će se tamo steći biti od velike vrijednosti u budućnosti.

Pripravništva mogu biti zabavna, grozna ili dosadna, no nikad nećete znati kakvo će biti ako ne probate. Bitno je zapamtiti da ono što čujete od nekog o pripravništvu ne mora biti istina za sva pripravništva. Stoga, pripravništva treba tražiti i prihvatiti ono za koje se u tom trenutku smatra da je najbolje.

IZVOR: HER CAMPUS
FOTO: FLICKR