LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prijedlozi za bolje učenje

Muči li i vas digitalna distrakcija? Donosimo savjete za lakše i efektivnije učenje!

Knjiga je ispred vas, a mobitel u rukama. Dok odgovorite na još samo jednu poruku, zaboravili ste jeste li uopće počeli ili gdje ste stali s učenjem. Donosimo prijedloge kako takvim situacijama stati na kraj!

Knjiga je ispred vas, a mobitel u rukama. Dok odgovorite na još samo jednu poruku, zaboravili ste jeste li uopće počeli ili gdje ste stali s učenjem. Donosimo prijedloge kako takvim situacijama stati na kraj!

Vrijeme ispitnih rokova uvijek ponovno donese problem koncentracije. Vani je lijepo vrijeme, prijatelji vam šalju poruke, poznanici objavljuju na društvenim mrežama, profesori šalju mejlove, a vi nikako ne počinjete učiti? Pojam takozvane digitalne distrakcije kolektivno nas sve muči, a odvraća nam pozornost s prioriteta.

Lijepo je uvijek biti dostupan svojim bližnjima, ali je teško u vremenima apsolutne dostupnosti podvući crtu. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete lakše zadržati koncentraciju, efektivnije učiti i, samim time, brže postići trenutne prioritete svakog studenta – položiti ispite!


Učite u najbolje vrijeme u danu!

Učenje, kao i mnoge druge stvari, lako postane rutina. Neki su naviknuli učiti u kasne noćne sate, neki rano ujutro. Međutim, snaga volje ima svoj limit i što se dan bliži kraju, svi generalno imamo manje volje za bilo što drugo osim gledanja serije ili filma. Kada je onda najbolje vrijeme za učenje? Nedugo nakon što se probudimo, kada smo odmorni i spremni započeti što god nam je prioritet u tom trenutku.


Isključite notifikacije!

Zvuči kao vrlo očito rješenje, zar ne? Ako imate mogućnost, koristite druge uređaje, koji nemaju sve moguće aplikacije i društvene mreže na kojima ćete odlutati. U slučaju da vam ne smetaju drugi ljudi, knjižnice ili internet-kafeterije također su dobar izbor, ako naravno imate kontrolu i ne želite ostavljati svoje podatke na javnim mjestima.


Promijenite pristup!

Česti strah društva današnjice jest strah od propuštanja, koji pobuđuje potrebu za konstantnim online prisustvom i tjera nas da provjeravamo mobitel, e-mail ili primjerice društvene mreže. Stoga se preporučuje netom prije učenja provjeriti sve važne kanale i potom ih odložiti kako ne biste konstantno mislili o njima. Također, učenju je potrebno pristupiti kao nečemu što moramo obaviti danas jer svi znamo da u virtualnom svijetu vrlo lako gubimo pojam o vremenu.


Recite drugima da niste dostupni!      

Ne moramo uvijek i u svakome trenutku biti svima dostupni, bez obzira o kome je riječ. Ne postoji ništa problematično ako nekome kažemo da ćemo mu se javiti za sat vremena ili dva. Štoviše, kada ljudima objasnite što radite i zašto niste trenutno dostupni, oni će poštovati vaše vrijeme. Prionite na učenje i ne dajte da vam neobavezne sitnice poremete koncentraciju. Pravi prijatelj će vas uvijek razumjeti i imati strpljenja!

FOTO: PIXABAY