LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natječaj Akademije za umjetnost i kulturu

Matija Dijanović pobijedio u izazovu #Usudisebitikreativan Akademije za umjetnost i kulturu

#Usudisebitikreativan izazov najbolje je svladao Matija Dijanović sa svojim dvjema zelenim maskicama. Njegov rad kao i ostale prijavljene moguće je vidjeti na online platformama AUKOS-a.

#Usudisebitikreativan izazov najbolje je svladao Matija Dijanović sa svojim dvjema zelenim maskicama. Njegov rad kao i ostale prijavljene moguće je vidjeti na online platformama AUKOS-a.

Akademija za umjetnost i kulturu pokrenula je u travnju ove godine #Usudisebitikreativan challenge s temom Sačuvati sebe. Među 18 prijava studenata i drugih kreativaca 3 najbolja rada odabrao je stručni žiri u sastavu: doc. art. Dubravko Mataković, Igor Loinjak, izv. prof. artD. Ria Trdin, izv. prof. dr. sc. Vladimir Rismondo i doc. art. Branko Čegec.

 

Prvo mjesto odnio je MJ (Matija Dijanović) s radom Dvije zelene maskice. Inspirirali su ga navodi i pitanja kao što su: U kontekstu toga zaštitne maske postaju dio nas i našeg međusobnog funkcioniranja, naših odnosa i komunikacije. Kako se dakle može biti s nekim blizak, a istovremeno i distanciran? Kako ostvariti bilo kakav socijalni život uz distancu i udaljenost?

 

Drugo mjesto osvojila je studentica diplomskog studija Kostimografija (AUKOS) Larisa Vukić sa svojim radom Ispod kišobrana. Otkrila je zašto baš kišobran kao odgovor na temu natječaja:

– Prva pomisao dok sam razmišljala o temi bio je kišobran koji predstavlja simbol zaštite, pa tako ispod njega prikazujem čovjeka koji ga čvrsto drži i stoji ispod njega.

Treće mjesto odlazi kreativnom paru kolega Ivi Martinović i Mateju Matagiću i njihovu radu Pazi koju masku skidaš. Iva navodi da je dobila ideju te da ju je potom podijelila s kolegom koji je nešto spretniji u Photoshopu nego ona pa ju je realizirao kao grafičko rješenje:

– Sjetila sam se te jedne poznate ilustracije nepoznatog autora koja je napravljena u nekom polustrip formatu, a prikazuje ženu koja skidajući masku s osmijehom ostaje sa svojim licem koje je tužno/ljuto/ogorčeno. Idealno mi se činilo, uz slogan, na lice žene staviti masku.

Pobjedničke i ostale radove publika će imati priliku vidjeti na online izložbi koja počinje 26. lipnja, a koja će biti dostupna preko svih online platformi Akademije za umjetnost i kulturu.

FOTO: MATIJA DIJANOVIĆ / AUKOS