LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DANI ICARUS HRVATSKA

Uspješno završen deveti međunarodni znanstveno-stručni skup u Osijeku

Skup je okupio više od tristo sudionika iz različitih zemalja, a predstavljale su se teme iz područja kulturnih i kreativnih industrija.

Skup je okupio više od tristo sudionika iz različitih zemalja, a predstavljale su se teme iz područja kulturnih i kreativnih industrija.

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku bila je domaćin već devetog trodnevnog međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Dani ICARUS Hrvatska pod nazivom Baština bez granica: kulturne i edukacijske prakse i nove perspektive. Skup se održao u razdoblju od 13. do 15. ožujka 2024. godine, a okupio je više od tristo sudionika iz različitih zemalja, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Latviju, Estoniju, Njemačku, Izrael i Sjedinjene Američke Države.

Sudionici su predstavili teme iz područja kulturnih i kreativnih industrija, uključujući arhive, muzeje, knjižnice, novine, topoteke te teme poput razvoja publike, digitalizacije, medija, migracija i obrazovanja. Skup je bio prilika za predstavljanje međunarodnih projekata i inicijativa usmjerenih na istraživanje kreativnih mogućnosti i suradničkih pristupa komuniciranju kulturne, povijesne i umjetničke baštine. Naglasak je bio na programu Kreativne Europe, razvoju publike te primjeni digitalne kulture i alata u radu baštinskih ustanova i stručnjaka.

Osmišljen je bogat program koji je obuhvatio predavanja, radionice, panel rasprave, promociju knjige i projekciju filmova, ali i kulturne aktivnosti poput posjeta Muzeju osobnih priča i turističkog obilaska osječke Tvrđe. Sudionici su također imali priliku besplatno posjetiti Muzej Slavonije, Muzej likovne umjetnosti i Arheološki muzej Osijek.

Skup je naglasio važnost međunarodne suradnje i partnerstva te je rezultirao novim partnerstvima i idejama za projekte. Također je istaknuto kako inovativne tehnologije i prakse, poput virtualne stvarnosti, umjetne inteligencije i drugih naprednih tehnologija, mogu pružiti nove načine za istraživanje, interpretaciju i dijeljenje kulturne baštine. 
FOTO: AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU