LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Nikom Begić

Marljiva je studentica i sportašica, a u slobodno vrijeme izrađuje narukvice – evo kako uspijeva

Mlada i aktivna studentica podijelila je s nama motivaciju za svoju svakodnevicu koja se sastoji od aktivnog bavljenja sportom i treniranja, pohađanja predavanja i izvrsnog uspjeha na fakultetu, studentskog rada i izrade narukvica od konca. Donosimo vam njezinu priču.

Mlada i aktivna studentica podijelila je s nama motivaciju za svoju svakodnevicu koja se sastoji od aktivnog bavljenja sportom i treniranja, pohađanja predavanja i izvrsnog uspjeha na fakultetu, studentskog rada i izrade narukvica od konca. Donosimo vam njezinu priču.

Nika Begić dvadesetdvogodišnja je studentica Povijesti umjetnosti i Hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Rijeci. Osim što studira, sportašica je sa zavidnim rezultatima i radi u teretani, a u slobodno vrijeme izrađuje narukvice od konca. Ukoliko ste se nakon čitanja ovog uvoda zapitali kakvo slobodno vrijeme?, čitajte dalje – u razgovoru nam je otkrila tajnu uspješnog obavljanja svih svojih obaveza na vrijeme i sa smiješkom na licu, a uputila je i svoje savjete.

Nakon završetka spomenutog studija, Nika se želi usredotočiti na povijest umjetnosti i upisati diplomski studij konzervatorstva i muzeologije. No, nije od samoga početka točno znala što želi, pa je tako prije upisivanja sadašnjeg studija godinu dana studirala na Odsjeku za politehniku Sveučilišta u Rijeci, a motivaciju za upisivanje fakulteta tehničke struke našla je u činjenici da je pohađala srednju Građevinsku tehničku školu, smjer Dizajner unutrašnje arhitekture. Ne žali za svojom prvotnom odlukom, a upravo o toj temi smo i mi napisali veliki broj članaka i kolumni.

Sada donosimo i Nikino iskustvo:  

Tako sam upisala fakultet tehničke struke, snašla sam se na studiju, ali nisam osjećala da je to nešto s čim bi se htjela baviti u budućnosti. Nakon prve godine studija odlučila sam da ću promijeniti fakultet i tako sam upisala Povijest umjetnosti i Hrvatski jezik i književnost. To je bila jedna od boljih odluka koje sam napravila, puno mi je zanimljivije na fakultetu i nije mi žao te jedne izgubljene godine

Sportom se počela baviti još u vrtiću, a nastavila je i tijekom cijele osnovne škole. U srednjoj školi započela je ozbiljno trenirati baveći se triatlonom, disciplinom koja podrazumijeva plivanje, trčanje i biciklizam, te trail trčanjem. Najbolji uspjeh postignula je 2016. godine, kada je bila pobjednica triatlonskog kupa Hrvatske, a iste godine je bila i više puta na postoljima državnih prvenstava.

Izvor: Nika Begić, privatna arhiva

Kad si cijeli život u sportu ostane ta “navika“ treniranja i bez toga jednostavno ne možeš. Volim provoditi vrijeme i trenirati u prirodi i na suncu, iako se umorim, napuni me energijom za daljnje obaveze. Kroz sport puno naučim o organiziranosti, upornosti i strpljenju, što mi puno znači za usklađivanje obaveza.

Izvor: Nika Begić, privatna arhiva
 
Preko godinu dana ova aktivna studentica zaposlena je na pultu u teretani te žonglira svojim svakodnevnim obavezama iznimno spretno. No, njezina neumorna želja za znanjem i novim iskustvima potaknula ju je na upis programa za osposobljavanje za obavljanje poslova voditeljice triatlona pri Hrvatskom institutu za kineziologiju. Upravo zbog potreba programa nerijetko vikende provodi u Zagrebu. Nakon završetka programa moći će voditi treninge u triatlon klubu, a kao veliku želju navodi prenošenje znanja i iskustvo triatlona mlađima, pa i starijim sportašima rekreativcima.

Kada smo je upitali za savjet i kako stigne obaviti sve svoje obaveze, odgovorila nam je:

A kako sve uskladim? Svaki dan si zacrtam što ću napraviti i toga se držim, jako sam organizirana osoba i smatram da je to najbitnije za postići bilo što.

Nastavljamo s pričom naše Nike koja nam pokazuje i svoju kreativnu stranu te saznajemo da se bavi izrađivanjem narukvica od konca. S time je započela prije sedam godina, tražeći način kako da izrazi svoju kreativnost. Početno znanje duguje internetu i videima podučavanja, te kasnije prijateljima koji su je ohrabrivali za daljnje izrađivanje. Nedugo zatim otvorila je i Instagram profil i svoj hobi pretvorila u izvor zarade.

U procesu izrade narukvica naša sugovornica zbilja uživa, čemu nam svjedoči i ovaj odgovor:

Narukvice se izrađuju od čvorova. Izrada je za mene jako opuštajuća aktivnost. Najviše izrađujem narukvice ljeti kada imam najviše slobodnog vremena i nemam predavanja, ali radim ih kroz cijelu godinu. Uvijek sa sobom nosim neke konce i čvoram kad god stignem, npr. na putu do fakulteta, dok gledam neki film ili seriju, u pauzama od učenja.

Izvor: Nika Begić, privatna arhiva

Na svojem Instagram profilu Nika udovoljava i željama kupaca, a većina je ipak izrađena prema njezinim zamislima – sama jako voli kombinirati boje. Ukoliko izrađuje narukvicu prema željama kupaca, uvijek je zadovoljna kada uspije realizirati nečiju ideju i kada su zadovoljni.
 

Izvor: Nika Begić, privatna arhiva
 
Ova stipendistica općine Matulji hrabro kroči životom i ulaže u svoje želje i ciljeve. Bavljenje triatlonom i trail trčanjem na višoj razini rezultira izdašnim troškovima za studente, a ona si sama financira opremu, startnine za utrke, putovanja i ostale potrepštine. No, ni putovanja ne nedostaje. Prošle je godine posjetila Pariz i Barcelonu te išla na terensku nastavu u Srbiju i Kosovo. 
 
Kao tajnu svojeg uspjeha navodi:

Dobro se osjećam kada mi je svaki dan ispunjen. Uvijek si zacrtam neki veći cilj, tako dođe i motivacija, pa mi ništa nije teško te se za sve uvijek nađe vremena.

Izvor: Nika Begić, privatna arhiva
FOTO: NIKA BEGIĆ, PRIVATNA ARHIVA