LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Slobodno vrijeme

Kako provesti ugodnu večer bez ludih izlazaka

Ostao si sam u stanu ili si odlučio provesti vikend sam? Donosimo ti prijedloge kako ovaj vikend iskoristiti do maksimuma.

Ostao si sam u stanu ili si odlučio provesti vikend sam? Donosimo ti prijedloge kako ovaj vikend iskoristiti do maksimuma.

Svi su tvoji prijatelji ovaj vikend odlučili ići doma? Ili su otišli na neku studentsku razmjenu, Youth Exchange program, praksu? Ili si pak već dovoljno dugo na faksu da si jednostavno izgubio volju za izlascima, opijanjima i čekanjem prvog jutarnjeg autobusa koji će te odvesti u udobni krevet? Oh da, ti dani su iza tebe.

Mnogi smatraju da je provođenje vremena u samoći najbolja stvar na svijetu, ali s druge strane mnogi se bore sa samim sobom jer ne mogu biti s vlastitim mislima. Što je s tobom? Večer daleko od prijatelja, televizora, laptopa i društvenih mreža može biti savršena prilika da se okušaš u drugim, novim stvarima koje možda nisu toliko uzbudljive, ali mogu svakako biti zadovoljavajuće. Samo se sjeti svih stvari koje si oduvijek želio isprobati, ali iz nekoga razloga nisi. Između ostaloga, provođenje vremena sa samim sobom zdravo je jer tako zapravo možeš raditi na sebi, istražiti nove interese, talente i graditi samopouzdanje.

Donosimo ti načine na koje možeš ovaj vikend provesti sam u stanu i razloge zbog kojih bi to trebao.


FOTO: Pixabay

Ako napokon odlučiš ostati doma za vikend, zasigurno ćeš prvo primjetiti izostanak mamurluka. Činjenica je da s godinama sve više i više osjećaš posljedice burnih alkoholnih noći, a sve do nedavno maratonski su ti izlasci bili sasvim normalni i prihvatljivi. Ustati sljedećega dana, napisati seminar i skuhati ručak onda su bili mačji kašalj za tebe. A sad? Sad ipak uzmeš dan ili dva odmora kako bi se skulirao i mogao obaviti sve što trebaš. Također, uzmi u obzir kako si se s lakoćom ustao prije dvanaest sati, kako ti se poboljšao raspored spavanja. I možda ono najbitnije – zapravo štediš novac. Razmisli koliko te zapravo košta jedan izlasak, od boce (kanistra) vina, cigareta, kasnije još koje boce piva i naravno, nezaobilaznog bureka prije nego što odlučiš da je bilo dosta i da ideš spavati. 

Dakako, to ne znači da moraš postati kućna mačka i uopće ne izlaziti iz stana vikendom. Dapače. Možda je vrijeme da odeš s prijateljem ili prijateljima na neko elegantno piće gdje ih zapravo možeš čuti što govore, a da ti ne smetaju glasna glazba i pijani ljudi. Ali isto bi tako mogao otići na neko predavanje, u kino, možda posjetiti muzej ili galeriju. Ovakvo iskustvo ne samo da će te inspirirati da nešto poduzmeš sa svojim životom, već ćeš tako proširiti svoje iskustvo i inteligenciju.


FOTO: Pixabay

Naravno, ostati u stanu ili studentskoj sobi u udobnoj trenirci ili pidžami odlična je stvar. Tvoji cimeri možda jesu puno vitalniji ili mlađi od tebe ili su im izlasci još uvijek zanimljivi i čine neodgodivi dio tjedna, ali hej – sad si sam doma, čestitam! Napokon se možeš opustiti i posvetiti stvarima koje si odavno zaboravio, npr. napokon možeš početi rješavati popis knjiga (hvala ti, Goodreads, što postojiš!) ili filmova koje uredno njeguješ i dopunjuješ još od 2010. godine ili možeš odvojiti sat ili dva za gledanje edukativnih dokumenatrnih filmova, ako ti se već ne da učiti ili pisati seminar/završni/diplomski rad. Možeš iskoristiti prazan stan/sobu kako bi meditirao – zapali svijeće i mirisne štapiće, udobno se smjesti i nađi neki online tečaj. 

Možda si cijelu vječnosti govoriš kako je vrijeme da počneš trčati, pisati blog ili nešto drugo. Oh, gle li slučajnosti – imaš cijelu večer pred sobom! Oduvijek si želio početi plesti, šivati, crtati ili svirati i možda je ovo upravo dobra večer da počneš s nekim novim projektom ili hobijem. Upravo ćeš time sam sebi pokazati i dokazati kako možeš naučiti skoro pa sve uz pomoć knjiga i Interneta, od učenja novog jezika, sviranja, plesanja, slikanja itd. Mogućnosti je bezbroj. Ugodna ti večer.

FOTO: PIXABAY