LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentsko vjenčanje

INTERVJU: Kreativna studentica Matea podijelila je s nama iskustvo organizacije vjenčanja

Matea i Dinko organizirali su vjenčanje dok je ona studirala. Pročitajte kako su to uspjeli sa studentskim budžetom, što im je bilo najteže i inspirirajte se Mateinim kreativnim rješenjima.

Matea i Dinko organizirali su vjenčanje dok je ona studirala. Pročitajte kako su to uspjeli sa studentskim budžetom, što im je bilo najteže i inspirirajte se Mateinim kreativnim rješenjima.

Matea Gavranović studentica je završne godine Učiteljskog studija na Sveučilištu u Zadru, a od lipnja ove godine i supruga svog dugogodišnjeg dečka Dinka. Usporedno s odlascima na predavanje i polaganjem ispita planirala je svadbu za 200 ljudi. S nama je odlučila podijeliti kako joj je to pošlo za rukom.

Rekla nam je koliko su ona i zaručnik dugo planirali vjenčanje:

– Planirati smo počeli otkad smo se zaručili, a to je bilo dvije godine prije datuma koji smo odabrali. Mislim da je to dovoljno vremena za planirati, pogotovo ako znaš koji bend ili fotostudio želiš jer se oni moraju na vrijeme rezervirati. Sve smo uspjeli unatoč činjenici da sam ja bila u Zadru, Dinko u Varaždinu, a svatove smo planirali u Bjelovaru. Kaotično, zar ne? 

Foto: Matea Gavranović/ Reveri od ružmarina ubranog u Mateinom studentskom gradu Zadru.

Financije u organizaciji vjenčanja igraju veliku ulogu, pa nas je zanimalo kako su uspjeli sa studentskim budžetom:

– Dinko je radio, a ja sam hvatala svaki studentski posao koji sam mogla i to mi je puno pomoglo. Nešto smo i morali žrtvovati kako bismo si olakšali. Primjerice, ja sam preskočila nekoliko shoppinga ne bih li uštedjela i isplatilo se.

 Planiranje unaprijed je tu važno jer nismo morali platiti sve odjednom, pa nam je bilo lakše. Na kraju se nadaš da će ti pokloni pokriti ostatak. Zvuči ružno, ali danas to tako ide.

Foto: Matea Gavranović/ Matea je izradila jedinstvene pozivnice i zahvalnice.

Priznala nam je što joj je bilo najizazovnije:

– Ono što se pokazalo kao uistinu izazovno je izrada rasporeda sjedenja. Vodiš računa da 200 ljudi sjedi kako je najbolje moguće, razmišljaš tko si je s kim dobar, da mladi ne sjede sa starima i sl. I taman kad dovršiš popis, nađe se netko tko kaže: „Ajme, ja sam baš htio sjediti s ovim ili onim.“ No, na kraju ipak moraš gledati prvenstveno na sebe jer se svima ne može udovoljiti.

Foto: Matea Gavranović/ Prskalice koje su prvi ples učinile posebnim.

Planiranje i organizaciju Matei je olakšao fleksibilan raspored na fakultetu:

– Kad si student, možeš si isplanirati izostanke pa sam tako činila da si olakšam. Zadnji mi je semestar zato bio idealan jer sam predavanja imala samo ponedjeljkom, pa sam ostatak tjedna u miru mogla organizirati. Ipak, kad sam imala više obaveza, bolje sam ih odrađivala jer sam se morala organizirati kako si sve stigla.

Kako bi uštedjela, Matea je mnogo toga izradila sama umjesto da kupi. Osmislila je pozivnice i zahvalnice, izradila bočice za rakiju, s prijateljicama je radila revere, te je sama dekorirala svoje dvorište i crkvu. Tu je još i dekoracija za prskalice koje su gosti upalili tijekom prvog plesa. Većinu je potrebnoga materijala pronašla u trgovini repromaterijalom po povoljnim cijenama. Pomoć u svemu joj je, osim zaručnika, bila obitelj i prijateljice, koje su joj najviše pomogle u završnim poslovima tjedan dana prije vjenčanja.

Foto: Matea Gavranović/ Ovako je dekorirala svoje dvorište.

Rukotvorina na koju je posebno ponosna su metar i pol visoka slova M i D od šperploče sa žaruljama, koja su ukrašavala prostor ispred sale:

– Izrada slova bila je dugotrajna i prilično naporna, čak sam htjela odustati kad sam pogriješila, ali svaki put kad bih prošla pored njih pitala sam se kako to mogu popraviti. Kad sam uspjela, bila sam presretna, a najveća mi je nagrada bila kad su se gosti fotografirali pored njih.

Foto: Matea Gavranović

Ideja joj nije manjkalo ni za djevojačku zabavu kada je prijateljice iznenadila hangover kitom. Vrećicom u kojoj se nalazilo sve što djevojkama može zatrebati nakon tulumarenja: sunčane naočale, cvjetni vijenac, bočica vode, flaster, tableta protiv glavobolje, juha u vrećici i balzam za usne.

Foto: Matea Gavranović

Matea je u organizaciji toliko uživala da budući učiteljski posao možda zamijeni onim organizatorice vjenčanja:

– Uvijek kažem ako ikad osvojim na lotu da bih se željela baviti organizacijom i dekoracijom vjenčanja i stvarno se vidim u tome. Dokaz tomu je i koliko sam uživala u organizaciji svog vjenčanja. Zato, buduće mladenke, ako ikada osvojim novac, znate kome se možete obratiti.

Na kraju je dala savjet budućim mladencima:

– Važno je da se slažete i da znate što želite, kako od partnera, tako i od svatova. Najvažnije je krenuti planirati na vrijeme kako ne bi došlo do strke u zadnji tren.

FOTO: MATEA GAVRANOVIĆ