LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TRENIRAJTE PRODUKTIVNOST

Imate problema s produktivnosti? Probajte s ovih 5 savjeta

Najproduktivniju fazu ćete najbolje odraditi sami jer samo vi najbolje znate kada je vaša produktivnost na najvišoj razini

Najproduktivniju fazu ćete najbolje odraditi sami jer samo vi najbolje znate kada je vaša produktivnost na najvišoj razini

Pitanje produktivnosti goruća je tema, a iako se možda tako ne čini - produktivnost se može trenirati. Postoje savjeti koji u tome mogu pomoći, a neke od korisnih savjeta donosimo u nastavku.

Prioritizirajte zadatke prema vlastitoj produktivnosti

Kada je riječ o prioritiziranju zadataka, često se govori o tome kako treba krenuti od onih više prema manje zahtjevnima. Međutim, ne mora značiti da je to najbolji način.

Recimo da počinjete radni dan u 8 sati, ali niste jutarnji tim, onda se postavlja pitanje hoćete li najbitnije zadatke zapravo i odraditi najbolje? Iako postoji i ona better done than late, to nije uvijek tako. Najzahtjevniji zadaci vas nerijetko i trebaju u punoj snazi, stoga bi najlogičnije bilo da se najzahtjevniji zadaci rade u vašoj najproduktivnijoj fazi.

Najproduktivniju fazu ćete najbolje odraditi sami jer samo vi najbolje znate kada je vaša produktivnost na najvišoj razini. Naravno, ako zadatak treba biti isporučen u 13 sati, a vi ste najproduktivniji iza 13 sati, onda se preporuča zadatak odraditi dan ranije. Rokovi će i dalje biti alfa i omega svega, ali vi ih prilagodite sebi.
Izbjegavajte svakodnevni multitasking

Multitaksing je ubojica produktivnosti. Istraživanja pokazuju da se produktivnost može smanjiti za čak 40% zbog mentalnih blokada koje nastaju kada ljudi mijenjaju zadatke. Studija Sveučilišta u Sussexu u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje da multitasking zapravo može fizički štetiti vašem mozgu. studija je otkrila da su sudionici ovisni o korištenju više uređaja istovremeno imali nižu gustoću sive tvari u području mozga zvanom prednji cingularni korteks, koji je povezan s emocionalnom kontrolom i donošenjem odluka, empatijom i odgovorom mozga na nagrade. Istina je, nekada multitasking ne možemo izbjeći, ali nemojte si dopustiti da vam on postane rutina.

Dovoljno spavajte

Manjak sna negativno utječe na naše performanse. Ima tendenciju smanjiti našu koncentraciju, radnu memoriju, matematičke sposobnosti i logično zaključivanje. Potrebna je samo jedna noć deprivacije sna da stvori velike nedostatke u našim sposobnostima. Pokušajte odspavati barem 8 sati, izgradite rutinu spavanja i pokušavajte prije sne sve distrakcije ostaviti sa strane. Mnoge stvari zbilja mogu čekati jutro.


Križajte stavke s popisa

Po dolasku u ured napravite spisak obaveza, prebrojite ih i krenite odrađivati radne zadatke. Nakon što završite svaki od radnih zadataka, prekrižite ga. Osjećaj zadovoljstva koji će nastupiti nakon križanja samo će vas tjerati naprijed.


Umanjite distrakcije

Nemojte si dopustiti da zbog distrakcija radite pogreške. Isključite mobitel, izađite s društvenih mreže, spustite zastore ili bilo što drugo za što ste svjesni da vas ometa u vašem poslu. Umjesto da vam sve te stvari stvaraju svojevrsne distrakcije, stvorite od njih mehanizam nagrade – nakon X minuta aktivnog rada dopustite si X minuta tipkanja po mobitelu, pretraživanja društvenih mreža ili jednostavno gledajte kroz prozor i promatrajte njihanje stabala.

 

 

 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA