LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razmjena u vrijeme koronavirusa

Erasmus u izolaciji: splitska studentica šalje poruku iz Portugala

Ana Batinić u izolaciji je u Portugalu, kamo je otišla na studentsku razmjenu. Iz gradića Aveira šalje svoju poruku za sve koji proživljavaju isto iskustvo te onima koji se premišljaju oko odlaska na razmjenu.

Ana Batinić u izolaciji je u Portugalu, kamo je otišla na studentsku razmjenu. Iz gradića Aveira šalje svoju poruku za sve koji proživljavaju isto iskustvo te onima koji se premišljaju oko odlaska na razmjenu.

Volonterka splitskog ogranka udruge Erasmus Student Network Ana Batinić nalazi se na razmjeni u Portugalu. Umjesto uzbudljivih aktivnosti ondje, nalazi se u izolaciji zbog epidemiološke situacije prouzrokovane koronavirusom  

Svoje iskustvo šalje nam u tekstu koji u nastavku prenosimo u cijelosti. Njime, naime, šalje svoju poruku za sve koji proživljavaju isto iskustvo te onima koji se možda premišljaju oko odlaska na razmjenu zbog trenutnih okolnosti.


Vezano: AMPEU objasnio kako će priznavati troškove studenata na programima mobilnostiFoto: Ana Batinić


Crtice o Portugalu i nekoliko riječi o ESN domaćinima

– Ovim vas riječima pozdravljam iz Aveira, šarenog i živopisnog gradića u središnjem Portugalu. Smješten je na samoj obali Atlantika te je urešen raznobojnim pločicama na svakom kutu, veselim fasadama, starim popločanim ulicama i jedinstvenim karakterom. Aveiro je vrlo brzo zarobio moje srce.


Grad je, također, poznat kao portugalska Venecija jer leži na rijeci Aveiro, ali je i prožet sličnim sustavom kanala i brodova. Jedno od prvih i jedinstvenih iskustava koje sam ovdje imala bila je vožnja rijekom u jednom od spomenutih brodova, koje Portugalci zovu Moliceiros. Uz plovidbu nam je ponuđena čaša šampanjca i lokalna delikatesa Ovos Moles. Koji kraljevski tretman!

 

Osim spomenutog, ljepote Aveira, grad je također u dobroj povezanosti s ostatkom Portugala. Činjenica koja je od Aveira učinila savršen čvor za moje planirane pustolovine su međugradski vlakovi koji su iznimno česti, ali i poprilično jeftin, brz i udoban način putovanja. Dosad sam posjetila obližnji grad Ovar, domaćina jedne od najvećih i najvažnijih karnevalskih slavlja u državi te prekrasni Porto.

 

Vrijedi spomenuti i portugalski način života, koji meni predstavlja jedno divno iskustvo. Kao narod, Portugalci su vrlo zabavni, prijateljski raspoloženi i društveno orijentirani. Čak i ako ne pričaju ili ne razumiju engleski, koji je, po mom mišljenju, glavni alat komunikacije, otkrila sam da se uvijek iznimno potrude izaći u susret i pomoći s bilo čime.


Iskoristila bih usput priliku da se ovim putem zahvalim predivnim volonterima Erasmus Studentske Mreže u Aveiru za njihov trud u organizaciji svega što su učinili za nas. Iskreno, bili bismo izgubljeni bez njih. Kao članica splitske sekcije iste mreže, zabavno je, za promjenu biti na drugoj strani i doživjeti način na koji studenti, koji su na razmjeni, vide ESN volontere. Neizmjerno sam zahvalna sekciji ESN-a Aveiro! Posebno bih pohvalila njihovo strpljenje i volju za odgovaranjem na beskrajan broj naših pitanja. ESN Aveiro, vi ste dar ovome svijetu!


Najviše me iznenadilo to što je većini supermarketa, trgovina i restorana radno vrijeme do 23 sata (ili ponoći). Čak gostima poslužuju kavu u te sate! Bila sam (pozitivno) iznenađena, kada mi je ponuđena šalica kave nakon večere u 22:45. Za Hrvaticu ovisnu o kofeinu, kao što sam ja, ovo su bile velike vijesti. U dragoj domovini, ako se naruči topli napitak u kafiću nakon 7 sati navečer,  konobar te počasti takvim pogledom da ti se preci u grobovima zatresu.

Još jedna stvar u kojoj sam uživala dok sam mogla je plaža na samom oceanu. Dugačka pješčana obala izvrsno je mjesto za druženje s prijateljima, duge šetnje, plivanje u oceanu ili čak surfanje, kojem sam se jako radovala, bilo ono samostalno ili pak s učiteljem.

Foto: Ana Batinić

Vezano: Velik broj inozemnih Erasmus studenata ostao u Hrvatskoj; doznali smo kako ESN brine o njima


Pojava koronavirusa

– Nažalost, moje je Erasmus iskustvo, nadam se privremeno, zakočeno zbog svjetske pandemije Covid-19. Za vrijeme pisanja ovog teksta u devetom sam danu samoizolacije zajedno s mojim trenutno najboljim prijateljem – Netflixom, mnoštvom grickalica i povremenim videopredavanjem mog sveučilišta domaćina.


Da zaključimo, definitivno sam imala neobičan početak Erasmus iskustva. Jesam li zaključana u kući? Da. Žalim li? Ne. Iz moje točke gledišta ovo je još jedno životno iskustvo – nadam se, doduše, privremeno. Imala sam zabavan početak; uživala sam dok sam mogla te se iskreno nadam da će ljudi biti dovoljno odgovorni u suzbijanju zaraze i sprečavanju širenja iste kako bismo se svi što prije vratili svojim životima, ali i da Erasmus studenti svugdje mogu nastaviti upoznavati sve aspekte kulture kojima se njihove države domaćini ponose, kao i širiti vlastite.


Za sve one koji preispituju bi li se prijavili za Erasmus studentsku mobilnost (ili bilo koju drugu), potičem vas da napravite taj korak. Zaista je jedinstveno i nezaboravno iskustvo koje može samo pomoći u daljnjem životu.

Nekoliko savjeta za studente koji će tek otići u Portugal

– Naučite osnovne riječi i fraze. Dosta Portugalaca će vas razumjeti kad pričate engleski, ali ne znaju sami pričati. Ovo će olakšati međusobnu komunikaciju te će vaš trud biti cijenjen.

Probajte svaku portugalsku delikatesu koja postoji. Ja sam iskreno zaljubljena u njih! Osobno su mi najdraže Pastel de Nata, Pao de Lo de Ovar i Tripas de Aveiro.

Kavoljupci, u ovoj državi do sada nisam popila lošu šalicu kave. Čak je aerodromska kava ukusna!

Barra Beach, svjetionik u Ilhavu, koji se nalazi u blizini Aveira ima 271 stepenicu, ali je pogled s vrha vrijedan svakog koraka.

Iznajmite bicikl! Idite svuda njime!

Družite se s lokalnim stanovništvom, oni poznaju najbolja mjesta. Informacija iznutra zlata vrijedi.

Za kraj

– Znam da je sada vrijeme za socijalno distanciranje, ali nemojte zaboraviti, united we stand, iako u ovom slučaju, emocionalno. #ErasmusGeneration #ThisIsESN

P. S. Zahvaljujem Adeli, Federicu, Andrei i Mathieu na predivnim slikama.

FOTO: ANA BATINIĆ