LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razmjena u vrijeme koronavirusa

AMPEU objasnio kako će priznavati troškove studenata na programima mobilnosti

AMPEU donosi odgovore na sva važna pitanja u vezi programa mobilnosti i stipendija u vrijeme koronavirusa te kontakte kojima se studenti mogu obratiti.

AMPEU donosi odgovore na sva važna pitanja u vezi programa mobilnosti i stipendija u vrijeme koronavirusa te kontakte kojima se studenti mogu obratiti.

Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) objavila je krajem tjedna odgovore na najčešća pitanja studenata tijekom pandemije koronavirusa, ali i preporuke kako za njih tako i za visoka učilišta. Kako je novonastala situacija sve ostavila u neizvjesnosti, studenti u programu mobilnosti našli su se u velikim dilemama – pružila im je, stoga, važne smjernice.

AMPEU prvenstveno preporučuje hrvatskim visokim učilištima fleksibilan pristup u postupcima priznavanja ishoda učenja stečenih na daljinu za matične studente čije su mobilnosti prekinute zbog koronavirusa Ističe također važnost komunikacije i informiranja putem mrežnih stranica te dostupnosti podataka i kontakta djelatnika zaduženih za mobilnosti.

S obzirom na to da studenti imaju slobodan izbor o povratku kući ili ostanku u stranoj zemlji, AMPEU navodi kako će studentima koji odluče ostati na mobilnosti, a na prihvatnom visokom učilištu imaju omogućenu online nastavu, biti priznati troškovi. U tom slučaju, potreban je dokument Statement of Host Institution, na temelju kojeg će se potpore isplatiti.

Ako se pak student odlučio na povratak u Hrvatsku, a namjerava nastaviti mobilnost i vratiti se na inozemno visoko učilište, kad se uvjeti za to ostvare, dio dana provedenih kod kuće obilježit će se kao interruption, a ugovor između studenta i visokog učilišta bit će produžen. Konkretni iznosi u tom slučaju bit će poznati tek na kraju mobilnosti.

Međutim, ako je student uslijed pandemije koronavirusa odlučio prekinuti mobilnost i vratiti se u Hrvatsku, izdaje se Statement of Host Institution za stvarno trajanje mobilnosti i prema njemu se računa konačan iznos mjesečne potpore. Ako su nastali dodatni troškovi koji nisu uspjeli biti refundirani, potrebno je obratiti se svom Erasmus+ koordinatoru.

Isti savjeti navode se i za sve one koji se nalaze u inozemstvu na stručnoj praksi, s obzirom na to da vještine uglavnom ne mogu steći na daljinu. Također, za one osobe koje su planirale mobilnost, ali su odustale od puta uslijed pandemije, AMPEU preporučuje da pokušaju dobiti povrat iznosa uplaćenog za bilo koju neostvarenu uslugu, a ako se refundacija ne može ostvariti, tada se priznaje trošak, uz potkrjepu adekvatnom dokumentacijom.

Dodatne informacije nalaze se na stranici Agencije. Sve informacije, upozorenja i savjeti u vezi putovanja u svaku od zemalja mogu se pratiti i pronaći na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Za sve dodatne informacije ili specifične probleme studenti se mogu obratiti lokalnim sekcijama ESN-a, matičnim institucijama, hrvatskim veleposlanstvima ili upitom na opću e-mail adresu: erasmus@mobilnost.hr.

FOTO: PIXABAY