LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nesvakidašnja zanimanja

7 čudnih fakultetskih programa koji zaista postoje

Upoznajte neke od studijskih programa koji svoje studente pripremaju za nesvakidašnja zanimanja.

Upoznajte neke od studijskih programa koji svoje studente pripremaju za nesvakidašnja zanimanja.

Odabir fakulteta i budućeg zanimanja jedan je od najvažnijih odabira u životu. I dok se neki odlučuju na dobro poznata i svakodnevna zanimanja, drugi odlučuju krenuti manje poznatim putevima i baviti se zanimanjem koje je specifično i pomalo začuđujuće. Mi vam donosimo naš odabir 7 čudnih studijskih programa koji zaista postoje.

1. Avanturistička edukacija

Diplomski program iz avanturističke edukacije stvoren je za osobe koje su zaljubljene u sve vrste avanturističkih aktivnosti i žele raditi sa širom javnošću. Kolegiji uključuju penjanje po stijenama, vožnju kajakom ili kanuom po divljim i mirnim vodama ili pak osnove preživljavanja u divljini. Diplomirani studenti mogu se zaposliti kao vodiči odnosno edukatori u mnogim nacionalnim parkovima i parkovima prirode ili osnovati vlastite tvrtke za avanturistički turizam. Nažalost, kod nas je formalno obrazovanje u ovom segmentu poprilično zanemareno, iako neki fakulteti poput KIF-a nude kolegije koji pokrivaju neka od spomenutih područja.

 

2. Astrobiologija

Kako samo ime daje naslutiti, ova se znanost bavi biološkim nalazima na asteroidima i planetima koji nisu Zemlja. U Hrvatskoj još uvijek ne postoji fakultet koji nudi osposobljavanje za ovu specijaliziranu znanstvenu djelatnost, no nadamo se kako će se to uskoro promijeniti.

3. Aukcionarstvo

Voditelji aukcija moraju imati veoma široko znanje i raznovrsne vještine. Od povijesti, povijesti umjetnosti i komuniciranja s javnošću do marketinških strategija. Programi poput onog na HACC, Central Pennsylvania’s Community College naučit će vas kako komunicirati s publikom, svim zakonskim aktima kojima aukcijske prodaje podliježu, te kako kupiti i procijeniti određenu robu. Kod nas je formalna edukacija za ovo vrlo specifično zanimanje još uvijek u povojima.

4. Gajdaštvo

Ime gajde većinom se veže za dobro poznati tradicionalni irski instrument, no riječ gajde označava bilo koji instrument koji se sastoji, između ostalih dijelova, od mijeha, odnosno balona u koji se upuhuje zrak čijim istiskivanjem nastaje zvuk. Takav instrument tradicionalno možemo pronaći u Slavoniji i Baranji i izrađivao se od štavljene kozje mješine. U Dalmaciji se slično glazbalo naziva diple, dok u Istri možemo pronaći tradicionalni istarski mih. Formalno učenje sviranja ovih glazbala zanemareno je našem obrazovnom sustavu i prepušteno je pojedinačnim entuzijastima koji žele prenijeti to znanje novim generacijama.

5. Tehnologija i industrija ronjenja

Prostranstvo morskih dubina od pamtivijeka golica ljudsku maštu. Od 19. stoljeća mnogi zaljubljenici u more pokušali su pronaći način kako provesti što više vremena istražujući svijet ispod njegove površine. Danas, razvojem tehnologije, možemo u morskim dubinama provesti sate i sate, no more je i dalje iznimno nepredvidljivo. Stoga ne čudi kako su neki američki koledži, poput Florida Keys Community College, odlučili u svoj programu uključiti i program osposobljavanja ronioca. Pohađanjem tog programa studenti uče naprednu teoriju i praksu ronjenja, ali i osnove oceanske biologije i oceanografije, ronilačko spašavanje, te podvodne fotografije i hitne medicine. Ako želite postati ronilac u hrvatskoj, morat ćete potražiti najbliži ronilački klub koji nudi tečajeve ronjenja s certifikacijom.

 

6. Dizajn i inženjerstvo u zabavnoj industriji

Ovaj studijski program osposobljava studente za dizajniranje različitih događanja u zabavnoj industriji, ali i šire. Kako urediti pozornicu za neki veliki glazbeni festival ili intimni nastup u nekom klubu? Kako urediti neku salu za vjenčanje ili neku poslovnu konferenciju? Sve su to pitanja na koja će studenti moći odgovoriti nakon diplomiranja na Sveučilištu Nevade u Las Vegasu. U Hrvatskoj ne postoji fakultet ili škola koji nudi formalno obrazovanje za ovo zanimanje.

7. Pogrebništvo

U trenutku smrti bliske osobe, pogrebnik je osoba koja može olakšati teški period tugovanja. U mnogim zemljama postoje posebni studijski programi ili pak specijalizirane više škole koje pripremaju studente za ovo zanimanje. Na njima studenti uče osnove anatomije i pripremanja tijela za ukop, ali i psihologiju ophođenja s ožalošćenima te zakone vezane uz pogrebne službe i ophođenje s mrtvim tijelom. U Hrvatskoj ne postoji formalno obrazovanje za zanimanje pogrebnika, iako su pogrebnici obvezni položiti državni ispit. Često se to zanimanje preuzima prema obiteljskoj tradiciji, pa se unutar jedne obitelji prenosi s koljena na koljeno.

FOTO: UNSPLASH