LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iz iskustva studenata

4 glavne prednosti i 4 glavna nedostatka online nastave

Razgovarali smo s nekoliko studenata koji studiraju u Zagrebu i Osijeku o online nastavi i na temelju njihovih odgovora sastavili popis od ukupno 8 prednosti i nedostataka takvog tipa obrazovanja.

Razgovarali smo s nekoliko studenata koji studiraju u Zagrebu i Osijeku o online nastavi i na temelju njihovih odgovora sastavili popis od ukupno 8 prednosti i nedostataka takvog tipa obrazovanja.

Da nam je netko rekao da će nastava na daljinu potrajati ovoliko dugo, sigurni smo da mu ne bismo povjerovali. Za to vrijeme morali smo se prebaciti na potpuno novu organizaciju nastave, novi način provođenja kolokvija i ispita i odrađivanja ostalih fakultetskih obveza.

Odlučili smo stoga porazgovarati s nekolicinom zagrebačkih i osječkih studenata i ovisno o njihovim odgovorima sastaviti kratku listu prednosti i nedostataka online nastave.
 

Prednosti


Ne morate se spremati

Možda jedna od najvećih prednosti jest to što predavanje možete slušati u pidžami. Probudite se pet minuta prije nego ono počne i ako imate sreće pa profesor ne zahtijeva paljenje kamere, neopranih zuba i nepočešljane kose pratite što govori. 

Vratite se na ono što niste uspjeli popratiti

Još je jedna prednost to što neki profesori snimaju predavanja pa vam ono bude dostupno i izvan stvarnog vremena održavanja istog – tako se možete vratiti na dijelove koje niste uspjeli popratiti i popuniti praznine u bilješkama. Također, neposredno prije ispita možete ponovno preslušati određene dijelove kako biste utvrdili gradivo ili pak s kolegama pokušali doći do nekog zaključka.

Manji troškovi

Ako ne morate pohađati nastavu uživo, ne morate ni putovati do fakulteta pa samim time štedite na javnom prijevozu. Također, ako ste dovoljno sretni da čak ni ispite i ostalo ne morate uživo rješavati, odnosno da ne morate ostati u mjestu studiranja zbog posla, možete se vratiti u svoje rodno mjesto i tako uštedjeti popriličnu svotu novca koju biste izdvajali za stanarinu. 

Postajete informatički pismeni(ji)

Nastava na daljinu prisilit će vas da usavršite svoje informatičke vještine, pa se čak jednom odvažite i konačno tablice umjesto u Wordu, raditi u Excelu. Naučit ćete koristiti razne platforme za pohađanje online nastave i iskoristiti sve pogodnosti koje pružaju, što bi vam moglo koristiti u budućoj karijeri, odnosno prisustvovanju sastancima, održavanju sastanaka, rješavanju potencijalnih tehničkih poteškoća i slično.
 

Nedostaci


Prepušteni se sami sebi

Ako vaš profesor ne predaje u realnom vremenu, nego, primjerice, samo uploada dokumente, prezentacije i ostale materijale na određenu platformu, bez pretjeranog objašnjavanja gradiva, bit ćete prepušteni sami sebi. To znači da ćete se morati sami snalaziti na što treba obratiti pažnju, kako što kvalitetnije naučiti određeno gradivo, gdje pronaći kvalitetnu dodatnu literaturu koja će dodatno pojasniti gradivo i slično. 

Nema ispijanja kava s prijateljima

Sjećate se onoga: Ma, ajmo radije na kavu. Toga više nema, kave su sada jedino virtualne, ali nije to to, doživljaj nije ni sličan. koronavirus zakinuo je studente za druženje s kolegama, a brucoše da uopće dobiju priliku pronaći prijatelje koje bi možda imali kraj sebe cijeli život, bar za sada.

Tehničke poteškoće

Nije pretjerano dobar osjećaj ako držite prezentaciju ili rješavate ispit, a vaš internet odjednom ne surađuje. Sve je u redu ako imate susretljive profesore, no neki su na oprezu zbog prepisivanja i varanja, pa odbijaju priznati do tada napisano gradivo pa ćete, primjerice, morati ispit pisati ispočetka. Također, nekada možda ne budete u mogućnosti prisustvovati predavanju zbog problema s internetom, a ako vaš profesor ne uvažava takve izostanke, mogli biste imati problema sa stjecanjem uvjeta za izlazak na ispit.

Nejednaki uvjeti

Iako ni u fizičkom obliku održavanja nastave nisu svima jednaki uvjeti, ipak su studenti u nešto ravnopravnijem položaju u takvim situacijama. Studenti slabijeg financijskog statusa ili oni koji, primjerice, žive u studentskim domovima, možda nemaju jednako kvalitetnu internetsku mrežu kao njihovi kolege koji žive u privatnom smještaju ili s roditeljima.
FOTO: UNSPLASH