LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mladi književnik

24-godišnji Mislav student je anglistike i komparativne književnosti, a nedavno je objavio svoj treći roman

Piše trilere i humoristične priče, a u svom radu voli istraživati emocionalno stanje likova. Objavljena su mu tri romana, dok je i četvrti na putu.

Piše trilere i humoristične priče, a u svom radu voli istraživati emocionalno stanje likova. Objavljena su mu tri romana, dok je i četvrti na putu.

Tek su mu 24 godine, studira anglistiku i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, piše trilere i postmodernističke satire, uz to bavi se i glazbom, a objavio je već tri knjige – Mislav Gleich novo je ime među mladim autorima na hrvatskoj književnoj sceni. 
 
VEZANO: 

Njegova prva knjiga, postmodernistička satira Nikolay Vasilevsky objavljena je prije tri godine u nakladi Nove knjige Rast, a istovremeno je objavljen i triler Samostan Craven Hill

Ove godine naklada Despot Infinitus objavila je njegov treći roman, Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea.

Iako voli graditi kompleksne priče, Mislav se u Beskrajnom ljetu okrenuo introspekciji i emocijama. Radi se o kratkom romanu u kojem bi se mogli pronaći brojni adolescenti koji pate od depresije ili posljedica traume, a pogotovo sada, nakon trauma vezanih za potrese i pandemiju. 

– Roman je pisan u 1. licu i introspektivne je prirode. Prati 18-godišnjeg Adriana Painea i njegovu borbu sa samim sobom nakon traumatičnog iskustva. Naime, na zadnji dan školske godine 1996/1997, u američkom gradiću Potstoneu, Adrian, njegova djevojka Christie i njen mlađi brat Danny odlaze na kratki izlet u mjesnu šumu. Međutim, ondje nesretnim stjecajem okolnosti nailaze na dvojicu muškaraca koji iz čista mira vješaju nedužnog starčića, gospodina Brycea. Ta smrt ostavlja duboke tragove na Adrianu (ali i na Christie i Dannyju) – opisuje Mislav. 

Ostatak romana Adrian provodi hrvajući se s odgovorima iza starčeve smrti, ali i s brojnim drugim adolescentskim problemima: onim ljubavnim, onim u svezi s fakultetom, budućnosti i slično. 

Ideju za knjigu Mislav je, kako nam govori, dobio spontano još 2019. godine. No priči se vratio tek tijekom ljeta 2020. godine kada je fokus stavio na emocionalno stanje svojih likova, što njegov roman, smatra Mislav, čini jedinstvenim i iskrenim

– Mislim da je jedinstven u smislu da stvara subverziju žanra trilera jer je gotovo isključivo zaokupljen psihološkim profilom protagonista; samo rasvjetljavanje starčeve smrti pada u pozadinu. Teško mi je usporediti ga s nekim filmom ili knjigom, ali vjerujem da u sebi sadrži elemente koji podsjećaju na Slobodan dan Ferrisa Buellera i Ostani uz mene – objašnjava. 

Trenutno na apsolventskoj godini, Mislav je dovršio i svoj četvrti roman – Teror u Malwarku – koji bi volio izdati u narednih godinu dana. Otkriva nam i da mu je to omiljena knjiga na kojoj je dosad radio, a smatra je i najboljom. 

Od pisanja bi, govori nam, volio živjeti, ali kako je to teško izvedivo u Hrvatskoj, za prvu ruku planirati raditi nešto u struci. Pisanja se, ipak, ne planira ostaviti. Slično poruku ima i za druge mlade pisce – ne odustajte, radite na svojim tekstovima, napredujte, šaljite rukopise izdavačima. Ali, najviše od svega, vjerujte u svoj rad. 

FOTO: PRIVATNA ARHIVA MISLAVA GLEICHA