LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prava

18 korisnih informacija o studentskim poslovima koje morate znati

Kako bi izbjegli situacije u kojima su zakinuti za studentska prava, studenti koji rade posredstvom studentskih servisa trebaju obratiti na pažnju na prava i obaveze koje tada imaju.

Kako bi izbjegli situacije u kojima su zakinuti za studentska prava, studenti koji rade posredstvom studentskih servisa trebaju obratiti na pažnju na prava i obaveze koje tada imaju.

Studenti koji odrađuju studentske poslove u posljednjih su nekoliko godina postali znatno zaštićeniji nego prije. Sada, primjerice, mogu raditi i izvanredni i redovni studenti, propisana je minimalna satnica itd, pa se studenti ne bi trebali nalaziti u situaciji u kojoj su zakinuti za svoja prava. Ipak, da bi izbjegli neželjene situacije koje im direktno štete, studenti trebaju znati nekoliko osnovnih informacija.

Na Instagram profilu portala Studentski.hr iz tog je razloga bila pokrenuta serija objava Studentski poslovi u kojoj smo vas kroz 18 objava upoznali s vašim osnovnim pravima i informacijama o studentskim poslovima. U slučaju da ste propustili sve ili neku od tih objava, donosimo ključne informacije u nastavku.

1. Minimalna studentska satnica iznosi 26,56 kuna

Ova je minimalna satnica važeća od 1. siječnja 2021. godine kada je porasla i minimalna bruto plaća u Hrvatskoj. Naime, sukladno članku 12. stavku 2. Zakona o obavljanju studentskih poslova, minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160.

2. Prava rada imaju i izvanredni i redovni studenti

Do 2018. godine izvanredni studenti nisu mogli raditi studentske poslove, no to se promijenilo s izmjenama Zakona o obavljanju studentskih poslova iz 2018. godine. Sada mogu raditi i oni u statusu redovitog studenta, ali i oni koji su izvanredni studenti.

3. Limit za porezne olakšice iznosi 15 tisuća kuna

Ako ste roditeljima porezna olakšica, pazite da ne prijeđete limit od 15 tisuća kuna jer će vaši roditelji, ako do toga dođe, morati vraćati iznos koji su dobili za vas kao olakšicu. Više o tome možete pročitati ovdje.

4. Ako zaradite više od 63 tisuće, plaćate porez

Ako niste porezna olakšica roditeljima, onda možete zaraditi do 63 tisuće kuna, no nakon tog iznosa plaćate porez. Detaljnije o tome možete pročitati na poveznici.

5. Potreban vam je žiroračun

Plaća za odrađene studentske poslove isplaćuje se na žiroračun studenta, stoga, ako imate samo tekući račun, pobrinite se da u banci otvorite i žiroračun. 

6. Članstvo u SC-u može se produžiti i online 

Neki studentski centri u Hrvatskoj omogućuju studentima da produže članstvo online putem, pa nije potrebno dolaziti na šaltere studentskog servisa. Da biste saznali pruža li i vaš SC tu mogućnost, najbolje ih je kontaktirati i provjeriti što je sve potrebno poslati u slučaju da je moguće produžiti članstvo na taj način. Članstvo se obnavlja svake godine.

7. Studentski ugovor podiže se prije početka obavljanja posla

Do sada je slučaj bio da studenti u raznoraznim trenucima podižu studentske ugovore, da ih dižu retroaktivno i slično, iako je pravilo načelno uvijek bilo da ih trebaju imati u trenutku kada odrađuju posao. Međutim, od 1. ožujka ugovor se podiže samo za kalendarski mjesec i uvjet je za početak obavljanja studentskog posla, kako je objavio Studentski centar u Zagrebu.

8. Ugovor se može podići i osobno i online

Studenti ne moraju odlaziti u prostorije studentskog centra kako bi dobili ugovor. Mogu ga izraditi i podići putem stranica studentskih centara te na koncu i isprintati.

9. Možete raditi putem SC-a i nakon diplomiranja

Studenti koji su diplomirali tijekom akademske godine mogu raditi posredstvom studentskih servisa do kraja akademske godine, a oni koji su diplomirali u rujnu mogu raditi još tri mjeseca nakon toga.

10. Možete raditi diljem Hrvatske, neovisno gdje ste učlanjeni

Ako ste našli studentski posao za sebe u nekom drugom gradu, ništa vas ne sprječava da ga radite. Međutim, ugovor podižete u studentskom centru u kojemu ste učlanjeni.

11. U Hrvatskoj djeluje 13 studentskih centara

Ovisno o tome gdje studirate (ili gdje želite), možete se učlaniti u neki od 13 studentskih centara: u Karlovcu, Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Puli, Sisku, Požegi, Slavonskom Brodu, Osijeku, Zadru, Šibeniku, Splitu ili Dubrovniku. Ako studirate u Zagrebu, možete se, na primjer, učlaniti u bilo koji SC, ne mora nužno biti ondje gdje studirate, iako je to uglavnom najpraktičnije.

12. I studenti imaju pravo na pauzu

Studenti koji rade šestosatno radno vrijeme prema Zakonu imaju pravo na pauzu od 30 minuta.

13. Studenti su osigurani u slučaju ozljede na radu

Posrednik, odnosno studentski centar, dužan je studenta osigurati u slučaju da se dogode ozljede za vrijeme odrađivanja studentskog posla.

14. SC zastupa studenta ako mu ne bude isplaćena plaća

Ako naručitelj posla (poslodavac) ne isplati studentu plaću, SC je obavezan zastupati ga u potraživanju naknade i poduzeti sve pravne radnje.

15. Studentska satnica uvećava se u nekim situacijama

Studenti koji rade državnim blagdanima, noću, prekovremeno ili nedjeljom imaju pravo na 50% veću satnicu.

16. U Hrvatskoj mogu raditi i studenti na razmjeni i oni koji studiraju vani

Studenti s prebivalištem u RH koji studiraju na visokom učilištu izvan Hrvatske, ali i oni koji su na razmjeni u Hrvatskoj, mogu raditi putem studentskog ugovora.

17. Ništa od godišnjeg i bolovanja

Možda i najveći problem studentima predstavlja činjenica da, kada rade putem studentskih ugovora, nemaju pravo na bolovanje ili plaćeni godišnji odmor jer su plaćeni samo za sate koje odrade.

18. Nije moguće raditi ako ste zamrznuli godinu

Studenti za vrijeme mirovanja obaveza, odnosno oni koji su zamrznuli godinu ili semestar, ne mogu raditi studentske poslove. MZO je mišljenja da studenti koji upišu mirovanje ni ne mogu raditi jer da bi uopće mogli staviti obaveze u mirovanje, moraju imati opravdan razlog kao što su bolest, trudnoća i slično.
FOTO: PIXABAY