LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
← Virtualni savjetnik
Što je to nedozvoljeno prekoračenje na računu?

Nedozvoljeno prekoračenje je prekoračenje izvan okvira dopuštenog prekoračenja. Ako je klijent u nedozvoljenom prekoračenju dulje od 60 dana, ukida se dozvoljeno prekoračenje po ostalim osnovama.

Postoje još dvije vrste prekoračenja po računu, prešutno i dozvoljeno prekoračenje.

Prešutno prekoračenje je iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje klijentu, a koji klijent nije odbio podnošenjem pismene izjave u poslovnici banke. OTP banka d.d. klijentima sa stalnim priljevom trenutno odobrava isključivo prešutna prekoračenja po osnovi stalnih primanja. Dopušteno (ugovoreno) prekoračenje je iznos sredstava koji banka daje na raspolaganje klijentu, a kojeg je klijent samostalno zatražio podnošenjem pismene izjave u poslovnici banke. Proces odobravanja prešutnog prekoračenja ne podrazumijeva zasebnu ugovornu obvezu između klijenta i banke, dok proces odobravanja dopuštenog prekoračenja podrazumijeva zasebnu ugovornu obvezu između klijenta i banke.

Kod jedne i druge vrste prekoračenja primjenjuje se efektivna kamatna stopa (EKS) izračunata uz primjenu nominalne kamatne stope, na šest mjeseci i uzimajući u obzir trošak vođenja tekućeg računa u iznosu od 1,59 eura (12 kuna) mjesečno, koja pritom ne smije prelaziti zakonski definirani maksimalni EKS.

Misliš da je netko već imao isto ili slično pitanje? Pretraži našu bazu prethodno postavljenih pitanja!