LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Online premijera

Uskoro gledamo Koreografsku fantaziju br. 5 hrvatske doktorandice na The Ohio State Universityju

Marjana Krajač, jedna od najistaknutijih hrvatskih koreografkinja i doktorandica na Plesnim studijima na The Ohio State Universityju, premijerno predstavlja Koreografsku fantaziju br. 5: arhitekture vremena.

Marjana Krajač, jedna od najistaknutijih hrvatskih koreografkinja i doktorandica na Plesnim studijima na The Ohio State Universityju, premijerno predstavlja Koreografsku fantaziju br. 5: arhitekture vremena.

U sklopu rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra nagrađivana koreografkinja Marjana Krajač premijerno predstavlja Koreografsku fantaziju br. 5: arhitekture vremena. Od 23. lipnja 2020. bit će dostupne online izvedbe za kameru, plesni studio i zvuk grada, a od jeseni i verzije rada uživo.

– Riječ je o posljednjem radu u ovom ciklusu iz nagrađivane serije radova koreografkinje Marjane Krajač. U izvedbi četiri plesne umjetnice – Anne Javoran, Sare Piljek, Nastasje Štefanić i Ane Vnučec, uz suradnju dramaturginje i autorice Zee Hartmann, istraživačko bilježenje procesa plesne kritičarke Ivane Slunjski te suradnju vizualnih umjetnika Tjaše Kalkan i Matije Kralja, rad je nastajao u digitalnom i fizičkom prostoru između Zagreba, Berlina i američkog Columbusa, tijekom svibnja i lipnja 2020. godine. Prigrlivši ograničenja globalne zdravstvene krize kao strukturu, neizvjesnost kao algoritam, kontingenciju kao namjeru, a umjetnički proces kao prostor solidarnosti, koreografski pogled, vrijeme i materijalnost organizirani su drugačije. – poručuju iz ZPC-a.

U dvosatnoj izvedbi, ističu, Koreogravska fanzatija br. 5 inzistira na događaju plesa kao sjecištu i ishodištu biopolitika koje na različite načine reorganiziraju uvjetovanosti i prisutnosti tijela.

– No upravo to i takvo vrijeme; posredovano i raskomadano, odgođeno i fragmentirano, multiplicira i konstruira drugačije vidove prostornosti i materijalnosti: raspršene arhitekture, trajanja mašine, ponovljenog pogleda. – dodaju.

Marjana Krajač jedna je od najistaknutijih hrvatskih koreografkinja. Iz ZPC-a navode njena brojna postignuća:

– Autorica je brojnih koreografskih, autorskih i istraživačkih radova koji često proširuju granice razumijevanja plesnog i koreografskog medija. Dobitnica je Nagrade Hrvatskog glumišta za izuzetno koreografsko ostvarenje i Godišnje nagrade strukovne Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za koreografiju. Njezin umjetnički rad obuhvaća više od petnaest godina kontinuiranog umjetničkog stvaranja u lokalnom i internacionalnom kontekstu, često strukturirajući smjernice o plesnoj umjetnosti i njenom širem značenjskom teritoriju. Od jeseni 2019. godine doktorandica je na Plesnim studijima na The Ohio State Universityju u Columbusu (SAD).

Dodatne informacije nalaze se na službenom Facebook događaju.

FOTO: TJASA KALKAN