LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Smanjena akademska mobilnost

Zbog Brexita značajno se smanjuje broj studenata koji odlaze na studij u Veliku Britaniju

Zbog Brexita sve manje europskih studenata studira na Sveučilištima u Velikoj Britaniji, a stručnjaci vjeruju da će ih u budućnosti biti još manje.

Zbog Brexita sve manje europskih studenata studira na Sveučilištima u Velikoj Britaniji, a stručnjaci vjeruju da će ih u budućnosti biti još manje.

Nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije povećali su se troškovi školarina i izdataka za vize, zbog čega je sve manji broj studenata koji dolaze na studij u Veliku Britaniju, piše DW

Sve se manje studenata upisuje na studije u Velikoj Britaniji. Primjerice, ove akademske godine na studij u Velikoj Britaniji upisalo se tek 800 Nijemaca, dok ih je prošle godine bilo 1600 prema podacima iz središnjeg registra UCAS-a. 

Ukupan broj studenata iz Europske unije smanjio se još više. Prošle godine studij u Velikoj Britaniji upisalo je 27 750 studenata, a ove 11 700, što je više nego duplo manje

Dok je prije Brexita bilo jednostavno studirati i baviti se istraživačkim radom ​​u Velikoj Britaniji, zbog novih viznih propisa sada je za to potrebno više napora. I kratkotrajne studijske posjete također su postale kompliciranije. S Brexitom se Ujedinjeno Kraljevstvo povuklo i iz Erasmusa, zahvaljujući kojem je tisuće studenata iz EU-a godinama provodilo semestre u inozemstvu.

I pandemija koronavirusa također je doprinijela smanjenju broja novih polaznika studija. Međutim, glavni razlozi za to znatno su veći troškovi studija i veća birokracija nakon Brexita.

– Kada je Velika Britanija još bila dio Europske unije, postojao je princip jednakosti. Svi su morali plaćati iste školarine. No to se sada promijenilo – ističe za DW Ulrich Hoppe, šef Njemačko-britanske trgovačko-industrijske komore (AHK) u Londonu. 

Ranije su građani EU-a u Engleskoj, isto kao i britanski i irski studenti, plaćali najviše 9250 funti (oko 10 800 eura) školarine godišnje. Sada će pak britanska sveučilišta za iste usluge moći naplaćivati ​​znatno veće školarine za polaznike iz zemalja Europske unije, ali i iz Švicarske. 

Ministarstvo obrazovanja Velike Britanije nije komentiralo te brojeve. Iz Vlade su tek konstatirali da su studenti iz EU-a važan i cijenjen dio visokoškolskog sustava. Međutim, Peter Mason sa Sveučilišta UK International pojasnio je kako se radi o fazi prilagođavanja. 

– Nakon Brexita došlo je do faze prilagođavanja jer se studenti iz EU-a tretiraju kao i drugi međunarodni studenti, za razliku od stanovnika Velike Britanije – naglasio je za DW i dodao da su studenti iz EU-a i dalje dobrodošli te da profesori iz EU-a imaju važnu ulogu u tamošnjem obrazovnom sustavu.

Zbog Brexita i zbog prekida Erasmusa u Velikoj Britaniji britanska će sveučilišta nastaviti biti sve manje atraktivna europskim studentima. Politolog Simon Usherwood upozorio je i da će Brexit imati posljedice na nastavno osoblje. 

– Što duže Britanija ne bude imala stabilan odnos s EU-om, bit će sve teže privući visoko kvalificirane ljude koji su ovu branšu učinili tako uspješnom – rekao je. 

FOTO: UNSPLASH