LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Popis netaknutih

Zanimljivosti o državama koje navodno još nemaju zaražene koronavirusom

Iako nam se čini da više nema kutka nedirnutog koronavirusom, to nije tako. Postoje države u kojima još uvijek nije zabilježen slučaj zaraze, a donosimo zanimljivosti o njima.

Iako nam se čini da više nema kutka nedirnutog koronavirusom, to nije tako. Postoje države u kojima još uvijek nije zabilježen slučaj zaraze, a donosimo zanimljivosti o njima.

Države koje nisu zahvaćene koronavirusom većini su nepoznanica. Nije neobično što za njih nismo čuli jer su u pravilu vrlo izolirane, a čak sedam od deset najmanje posjećivanih država u svijetu danas nema slučaj zaraze, piše BBC.

Neke od država na popisu netaknutih su Sjeverna Koreja i Jemen u kojima bismo mogli pretpostaviti da virusa ima, ali se ljudi ne testiraju zbog specifičnoga stanja u državama ili to skrivaju. Tek je nekidan otkriven i prvi slučaj u afričkom Malaviju koji nije zapravo naročito izoliran i ima čak 18 milijuna stanovnika.

U nastavku vam donosimo pokoju zanimljivost o manje poznatim državama koje su izbjegle epidemiju.

Komori 

Ova je država smještena na jugoistoku Afrike i u blizini je otoka Madagaskara. U zadnjih 30 godina bilježi porast stanovništva pa danas tamo živi nešto više od 800 000 ljudi. Zanimljivost je ove države činjenica da je stanovništvo vrlo mlado zbog velikog prirodnog priraštaja pa je prema nekim podatcima više od 40% stanovništa mlađe od 15 godina. Osim komorskog, službeni jezici su i arapski i francuski koje su donijeli kolonizatori.

Kiribati 

Riječ je o otočnoj državi u Oceaniji, u središnjem dijelu Tihoga oceana. Kiribati su svrstani u tri otočne skupine. Većina stanovnika identificira se kao Mikronezijci, a vjeroispovijest je uglavnom podijeljena između katolika i protestanata. Iako se govori kiribatski, službeni je jezik engleski. Kiribati su jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, ali ondje nezaposlenosti nema.

Lesoto

Ova ustavna parlamentarna monarhija nalazi se u južnoj Africi okružena Južnoafričkom Republikom. Ova je zemlja u svijetu među najzaraženijima HIV-om, čak je oko 23% stanovništva pozitivno. Očekivano trajanje života je između 40 i 50 godina. Stopa nezaposlenosti je čak 45%, što je jedna od najveće stope nezaposlenosti u svijetu.

Marshallovi otoci 

Nalaze se u zapadnom dijelu Tihoga oceana. Ovdje živi nešto više od 55 000 stanovnika, a stanovništvo je vrlo mlado. Službeni su jezici maršalski i engleski, a stanovništvo se pretežno dijeli na protestante i katolike.

Mikronezija

Nalazi se na zapadnom dijelu Tihoga oceana i obuhvaća 607 otoka, uglavnom vulkanskoga podrijetla. Iako je službeni engleski jezik, govori se uglavnom lokalnim jezicima.

Nauru

Državica je to koja se nalazi u zapadnom dijelu Tihoga oceana. Broji svega desetak tisuća stanovnika, a bilježi blagi rast. Glavni je gospodarski izvor iskorištavanje fosfata.

Palau

Nalazi se nedaleko od Filipina. Ima oko 18 000 stanovnika, a 76% države je prekriveno šumama. 

Samoa

Nalazi se nedaleko Fidžija u Polineziji. Sve se više razvija turizam kojim se ostvaruje 25% BDP-a pa je možda neobično što koronavirus još nije stigao do ove države.

San Tome i Prinsipe 

Otočna je država u Gvinejskom zaljevu, pred obalom zapadne Afrike. San Tome i Prinsipe su zapravo nazivi dvaju vulkanskih brdovitih otoka. Zanimljivo je da je skoro 80% stanovnika mulata.  

Salomonski Otoci 

Riječ je o još jednoj državi sa zapadne obale Tihoga oceana. Srednja godišnja temperatura iznosi čak 27 stupnjeva. Ova je država parlamentarna monarhija i u sustavu je Commonwealtha. 

Južni Sudan

Država u istočnoj Africi te, iako rijetko naseljena, ima više od 11 milijuna stanovnika. Južni se Sudan dugo borio za svoju neovisnost od Sudana i ostvario je tek 9. srpnja 2011. nakon 60 godina borbe.

Tadžikistan

Nalazi se u središnjem dijelu Azije. Planine prekrivaju 93% teritorija, a čak se polovica površine nalazi na visini iznad 3000 m. 

Tonga

Tonga se nalazi u istoimenoj polinezijskoj otočnoj skupini. Ustavna je monarhija, a kralj je na čelu države i vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Prosječna je temperatura u veljači 26 °C, a u kolovozu, koji kod njih spada pod zimu, iznosi 20 °C. Zanimljivo je da je kod njih ljeto otprilike od prosinca do travnja, a ostatak mjeseci smatra se zimskim mjesecima.

Turkmenistan

Nalazi se na jugozapadnom dijelu središnje Azije, na obali Kaspijskoga jezera. Najveći dio Turkmenistana pokriven je oskudnom pustinjskom vegetacijom.

Tuvalu 

Mjesto je to s najmanje turista na svijetu, a nalazi se u Oceaniji. Ova državica od oko 11 000 stanovnika ustavna je monarhija s parlamentarnim sustavom vlasti, članica Commonwealtha. Na čelu države nalazi se britanska kraljica koju u državi zastupa generalni guverner, a njega, za razdoblje od 4 godine, imenuje suveren, odnosno kraljica, na premijerov prijedlog.

Vanuatu 

Vanuatu je još jedna zemlja Melanezije, a čine ga otoci vulkanskoga podrijetla. Član je Commonwealtha. U poljoprivredi i šumarstvu zaposleno je čak 76,8% stanovništva.
FOTO: PIXABAY