LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potpisan sporazum

Za Sjedinjene Američke Države uskoro neće biti potrebna viza

Za putovanja do 90 dana viza više neće biti potrebna, ali oni s već postojećima trebaju ih nastaviti koristiti.

Za putovanja do 90 dana viza više neće biti potrebna, ali oni s već postojećima trebaju ih nastaviti koristiti.

Najkasnije od 1. prosinca 2021. godine hrvatskim državljanima više neće trebati viza za posjet Sjedinjenim Američkim Državama.

Tajnik državne sigurnosti SAD-a Alejandro N. Mayorkas i državni tajnik SAD-a Anthony J. Blinken odredili su Hrvatsku kao novog partnera Visa Waiver programa (VWP), piše Odjel za državnu sigurnost.

To znači da najkasnije od 1. prosinca 2021. godine za turistička i poslovna putovanja u Sjedinjene Američke Države u trajanju do 90 dana hrvatski državljani više neće trebati vaditi vizu. Elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA) bit će obnovljen kako bi se to omogućilo.

Tajnik državne sigurnosti Mayorkas čestitao je Hrvatskoj na sudjelovanju u programu, čime je Hrvatska, ispunjavanjem strogih kriterija, postala četrdeseta privilegirana država u ovoj kategoriji. Izjavio je kako je ovo bitan projekt za prepoznavanje i unaprjeđenje zajedničkih ekonomskih i sigurnosnih interesa te kako se veseli bliskoj suradnji na temama visokih prioriteta.

VWP je sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih A. Država i zemalja koje osiguravaju svojim stanovnicima putovanje ondje na razdoblje do 90 dana bez potrebe za nabavljanjem vize. Za sudjelovanje partnerske države trebaju ispuniti stroge kriterije kao što su borba protiv terorizma, provođenje imigracijskih i zakonskih politika, sigurnost dokumenata i granična kontrola, a svi ovi parametri kontinuirano se prate.

ESTA autorizacije obično traju dvije godine, no putnici s već izvađenim vizama trebaju ih nastaviti koristiti.
FOTO: PIXABAY