LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suosnivač Wikipedije ne podnosi pseudoznanost

Wikipedija odbija pseudoznanstvene članke

Suosnivač Wikipedije oštro i duhovito odgovorio je pseudoznanstvenicima.

Suosnivač Wikipedije oštro i duhovito odgovorio je pseudoznanstvenicima.

Najveća i najpoznatija svjetska internetska enciklopedija Wikipedija ne dopušta da se po njoj baš svašta piskara. Naime, kada je Asocijacija za sveobuhvatnu energetsku psihologiju pokrenula peticiju u kojoj traži da Wikipedija olakša objavljivanje pseudoznanstvenih članaka, naišla je na zatvorena vrata.

Asocijacija je tražila objavljivanje tekstova o energetskoj medicini, energetskoj psihologiji, tehnikama emocionalnog oslobađanja i raznim pseudoterapijama. Suosnivač Wikipedije Jimmy Wales prilično je oštro odbio tu inicijativu nazvavši njene pokretače čudacima i šarlatanima.

 - Mora da se šalite. Svaka osoba koja je potpisala ovu peticiju treba preispitati svoje premise i zamisliti se nad tim što znači poštena, činjenična i istinita znanost. Politika Wikipedije o ovakvim temama savršeno je jasna i točna. Ako svoje teze možete objaviti u prihvaćenim znanstvenim časopisima i argumentirati ih, Wikipedija će ih sigurno kvalitetno prikazati. Međutim, nećemo dopustiti da se rad svakakvih čudaka i šarlatana izjednači s istinskim znanstvenim diskursom! To nikako! - poentirao je Jimmy Wales.

Wikipedija se od osnutka bori s poplavom sadržaja sumnjive kvalitete i tijekom godina razvio se čvrst sustav koji ne dopušta daljnje gomilanje besmislica.

Mnogi istraživači koji se bave neprihvaćenim znanstvenim disciplinama zamjeraju Wikipediji takve stavove, ali svi njeni susonivači i voditelji složni su da je to jedini način da Wikipedija zadrži relevantnost i vjerodostojnost koju od početaka pokušava izgraditi.

FOTO: WIKIPEDIJA