LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Michiganu

VIDEO: Brucoši medicine bojkotirali uvodnu ceremoniju jer im se obratila doktorica koja je protiv abortusa

Otkad je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država poništio važnu presudu kojom je ženama Ustavom bilo garantirano pravo na pobačaj, abortus je jedno od glavnih ideoloških pitanja u američkoj javnosti.

Otkad je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država poništio važnu presudu kojom je ženama Ustavom bilo garantirano pravo na pobačaj, abortus je jedno od glavnih ideoloških pitanja u američkoj javnosti.

Društvenim mrežama širi se video studenata medicine na Sveučilištu u Michiganu koji su u nedjelju u protestu izišli s uvodne ceremonije jer im se na njoj došla obratiti doktorica Kristin Collier koja otvoreno govori o svojim stavovima protiv abortusa

Govor doktorice bio je dio Ceremonije bijelih kuta (The White Coat Ceremony), tradicionalnog događaja na kojem brucoši medicine dobivaju svoje kute, čime simbolično započinje njihov ulazak u liječnički svijet. 

Ovaj svečan trenutak u fokus javnosti došao je zbog bojkota – kada je Collier, inače profesorica na medicini Sveučilišta u Michiganu, započela sa svojim govorom, studenti su se u tišini ustali i napustili dvoranu. Da je do tako nečeg moglo doći dalo se naslutiti jer su studenti pokrenuli i peticiju kojom su htjeli spriječiti Collier da govori na ceremoniji, a koju je potpisalo preko 340 studenata medicine. 
– Iako podržavamo pravo na slobodu govora i religijsko opredjeljenje, kada netko tko je protiv prava žene na izbor predstavlja Sveučilište u Michiganu, time se podržava zabrana pristupa abortusu, što je sastavni dio pružanja medicinske njege. – napisali su studenti u peticiji.
Kako je sve izgledalo, pogledajte u viralnom videu koji je pogledan preko 6,3 milijuna puta. 
 
Podsjetimo, otkad je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država poništio važnu presudu kojom je ženama Ustavom bilo garantirano pravo na pobačaj, abortus je jedno od glavnih ideoloških pitanja u američkoj javnosti. Više o toj odluci i svemu što znači za žene u Americi možete pročitati ovdje.
FOTO: UNSPLASH