LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
(ne)pristojnost studenata

Po čemu su američke škole najviše drugačije: iskustvo profesorice na razmjeni

„Kada sam im rekla da nema šanse da takvi uđu u razred, bili su šokirani", kaže profesorica.

„Kada sam im rekla da nema šanse da takvi uđu u razred, bili su šokirani", kaže profesorica.

U sklopu razmjene profesora Tamara iz Novog Sada dobila je priliku predavati u američkoj školi. Na TikTok-u je, pod imenom vukiidukiimiki, odgovarala na pitanja zaintrigiranih pratitelja o svojem iskustvu. Tamara je otputovala u Ameriku u rujnu i odmah primijetila mnoge različitosti, prenosi Slobodna Dalmacija.
 

„Prva stvar koju sam primijetila, a koja je drugačija u odnosu na naše škole, jest da učenici ovdje zapravo nemaju nikakav dress code. Dolaze u vrlo kratkim hlačicama, kratkim majičicama. To je i kod nas postao problem, ali profesori se ljute, ne dopuštaju to. A ovdje, kad sam im rekla da nema šanse da takvi uđu u razred, bili su šokirani i smatrali su da im se time ograničavaju osobne slobode i da odijevanje nije način da se pokazuje poštovanje prema instituciji", rekla je prema Slobodnoj Dalmaciji.

 

Što je pristojno, a što nepristojno?


Također je primijetila da su dugi nokti, ružičasta kosa ili drugačiji stil koji izražava individualnost vrlo česta pojava, a na satovima i predavanjima redovito se jede i ispija kava. Njezin video privukao je pozornost mnogih te potaknuo raspravu o školi kao mjestu gdje profesori i učenici trebaju biti odjeveni prema određenim pisanim ili nepisanim pravilima kako bi iskazali poštovanje prema obrazovnoj instituciji. Tamara smatra da je stvar u tome što mladi ljudi ne smatraju neprimjerenim ono što takvim smatraju stariji.
 

„Ovdje u Americi učenici se, za moj ukus, odijevaju nepristojno, ali se ponašaju krajnje pristojno, barem u mojoj školi. S druge strane, naši studenti dolaze pristojno odjeveni pa sam opet doživjela da mi jedan kaže: Ne mogu pisati, olovka mi je otišla na dopust", objasnila je Tamara, prema članku Slobodne Dalmacije.

 

U ostalim videima govori i da je većina predrasuda koje imamo o Amerikancima i američkom obrazovnom sustavu istinita.
 

„Iskreno, nažalost, sve predrasude koje imamo o njihovom obrazovnom sistemu skoro su 90 posto istinite. Sve ono što vidite kroz šaljive videe o njihovoj geografiji ili općoj kulturi, sve je tako u stvarnosti. Naravno, ja kada sam održala prezentaciju o Srbiji, već je sljedeći sat bilo: Sibir, Slovačka, Slovenija, Srbija, Sirija, sve je to isto njima. Uopće nemaju sliku o svijetu izvan Amerike“, rekla je Tamara u svojem videu.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA