LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
”Ginger Pride Festival“

Veselim okupljanjem protiv nasilja nad osobama crvene boje kose

Jeste li znali da djeca i mladi u britanskim školama često trpe nasilje zbog posebne narančaste boje kose?

Jeste li znali da djeca i mladi u britanskim školama često trpe nasilje zbog posebne narančaste boje kose?

Ginger je engleski naziv za osobu bakreno crvene, narančaste, odnosno riđe boje kose. Oni čine svega jedan do dva posto svjetske populacije. Samouvjereni, vatreni i strastveni neki su od pridjeva koji se ljudima s takvom bojom kose često pripisuju, ali ne u svim dijelovima svijeta.

Djeca i mladi u engleskim, škotskim i nizozemskim školama upravo zbog posebne boje svoje kose često trpe fizičko i verbalno nasilje te diskriminaciju. Za taj oblik diskriminacije osmišljen je i naziv – gingerism.

Brojne poznate osobe priznale su da su im u školskim danima zbog riđe boje kose redovito upućivane pogrde i uvrede. Među njima je i genijalni britanski glazbenik Ed Sheeran koji je boju kose uspio pretvoriti u svoj zaštitni znak.

U ovom kratkom i sažetom videu možete saznati porijeklo takvih predrasuda te druge zanimljivosti o crvenokosim ljudima.

Kako bi se zaustavilo nasilje nad crvenokosim i riđokosim ljudima, ali i ukazalo na posebnosti osoba te boje kose, u brojnim europskim zemljama organiziraju se susreti crvenokosih ljudi. Posljednji u nizu takvih događaja, Ginger Pride Festival, priprema se za ljeto 2016. u Plymouthu u Južnom Walesu. Inicijator okupljanja, Stuart Parry iz Lipsona, rekao je da se nada da je došao kraj nasilju nad osobama crvene boje kose. 

Ovo okupljanje nema političke ili druge agitacije, već je ideja da se ukaže na problem nasilja, ali i da se proslave prednosti koje donosi crvena boja kose. Jedna od najboljih prednosti je isticanje u gomili, tvrdi Parry.

Crvenokose ljude mogu podržati svi zainteresirani na službenoj Facebook stranici te tako doprinijeti zaustavljanju problema nasilja, ali i proslavi životnih užitaka koje donosi ova posebna boja kose.

FOTO: FLICKR/EDDY VAN 3000