LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europski parlament brine o zdravlju

Uvode se oštrije mjere za duhanske proizvode

„Zdravstveno upozorenje”, odnosno slike koje bi pušače odvratile od pušenja, ubuduće bi se grafički prikazivale na 65% površine kutije cigareta.

„Zdravstveno upozorenje”, odnosno slike koje bi pušače odvratile od pušenja, ubuduće bi se grafički prikazivale na 65% površine kutije cigareta.

Europski parlament glasao je za pooštrenje pravilnika o duhanskim proizvodima, uključujući dodavanje različitih slika koje bi odvratile pušače od cigareta. No antipušačke grupe prozivaju da ni to nije dovoljno.

Najvažnija točka o kojoj su se složili parlamentarci bila je ona o „zdravstvenim upozorenjima” koja bi se ubuduće grafički izražavala na 65% površine kutije cigareta. Za sada se takve slike u Europskoj uniji nalaze na pozadini kutije, a razne zdravstvene udruge upozoravaju da bi slike trebale biti sprijeda kako bi se od ranih godina djeca udaljavala od ideje pušenja. Udruge su pozdravile najavu o glasanju kojim bi se zabranilo prodaju malih paketića (10 cigareta) te cigareta s okusom mentola. Oboje, tvrde udruge, više privlači mlade pušače.

No prijedlog koji je iznesen pred europske parlamentarce, a koji se odnosi na tanke „slim” cigarete, odbijen je te se o njemu neće glasati. Odbijen je i prijedlog da se električne cigarete stave u skupinu „medicinskih proizvoda” čime bi njihovi proizvođači morali dobiti posebne dozvole za njihovu proizvodnju.

Ovakvim razvojem situacije, i sa sve većim i brojnijim antipušačkim kampanjama, nisu zadovoljni u pušačkim udrugama te i oni upozoravaju da se ljudima ne bi trebalo zabranjivati nešto što je po zakonu već legalno. Podsjećaju da ni jedan zakon ne dopušta prodaju duhanskih proizvoda maloljetnicima, a grafičke crteže osuđuju kao „neprimjerene”.

 

FOTO: FLICKR