LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetska baština u opasnosti

UNESCO upozorava: Venecija je u opasnosti od nepovratne štete

UN-ova agencija za kulturu upozorava na štetu koju ogromni turizam nanosi Veneciji.

UN-ova agencija za kulturu upozorava na štetu koju ogromni turizam nanosi Veneciji.

UNESCO je u svom izvješću upozorio da se jedan od najpoznatijih talijanskih gradova Venecija nalazi u opasnosti od ”nepovratne štete” uzrokovane turizmom, porastom razine mora zbog klimatskih promjena, ali i zbog drugih faktora, prenosi BBC.

UNESCO želi očuvati Veneciju za budućnost, a glasnogovornik venecijanske općine rekao je da će pogledati njihov prijedlog. Talijanska vlast našla se pred oštrim kritikama. Kako kažu iz UNESCO-a, nedostaje im strateške vizije za rješavanje problema.

No, Talijani im nisu ostali dužni. Naime, jedan od bivših gradonačelnika Venecije Massimo Cacciari optužio je međunarodnu agenciju za baštinu da je, prema njegovim riječima, jedno od najskupljih i beskorisnijih tijela na licu svijeta. 

Ne daju nam nikakva sredstva za promjene, sve što rade je kritiziranje... Kao da Veneciji treba UNESCO da bude mjesto svjetske baštine! Trebamo više akcije i manje riječi, rekao je prema BBC-u.

UNESCO je predložio Veneciju na popis opasnosti još prije dvije godine, ali je talijanska vlada donijela hitne mjere pa su to uspjeli izbjeći. Jedna od mjera je bila zabrana velikih brodova (kruzera) u kanalu San Marco, ali i obećali su napraviti plan za očuvanje grada, koji nikad nije napravljen.

Svake godine Veneciju posjeti oko 28 milijuna turista, što je popraćeno daljnjim urbanim širenjem grada koje pridonosi uništenju ovog povijesnog blaga.
FOTO: PIXABAY