LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FISU

Potpisan važan sporazum o promociji sporta i zdravog života unutar sveučilišnih zajednica

Kroz zajedničke napore, UNESCO i FISU nastavit će promovirati ulogu sporta u razvoju zdravih, aktivnih i sveobuhvatnih sveučilišnih zajednica širom svijeta.

Kroz zajedničke napore, UNESCO i FISU nastavit će promovirati ulogu sporta u razvoju zdravih, aktivnih i sveobuhvatnih sveučilišnih zajednica širom svijeta.

UNESCO i Međunarodna federacija sveučilišnog sporta (FISU) potpisali su službeni partnerski sporazum, čime je označen važan korak u njihovoj dugogodišnjoj suradnji. Ovo partnerstvo ima za cilj proširiti zajedničke napore u promoviranju sporta, tjelesne aktivnosti i zdravog življenja unutar sveučilišnih zajednica diljem svijeta.

FISU je posljednjih godina aktivno sudjelovao kao promatrač na sastancima UNESCO-ovih komisija za tjelesnu kulturu i sport, kao i na međunarodnim konferencijama ministara i visokih službenika odgovornih za tjelesnu kulturu i sport. Suradnja između UNESCO-a i FISU-a dodatno je ojačana nakon što je UNESCO 2016. godine proglasio Međunarodni dan sveučilišnog sporta, koji se obilježava svake godine 20. rujna. Ovaj dan promiče povezanost između sveučilišta i njihovih lokalnih zajednica, s posebnim naglaskom na sport i zdrav način života.

Zagreb je domaćin svjetskog foruma FISU-a, dolazi veslač Sinković, bivši košarkaš Rudež i drugi


S novim službenim partnerstvom, FISU će moći aktivnije sudjelovati u UNESCO-ovim područjima stručnosti, posebno u sportu i tjelesnoj aktivnosti. Ovo partnerstvo omogućuje FISU-u da razvije fleksibilnije i dinamičnije suradnje, koristeći svoje stručnosti u sportu unutar visokog obrazovanja na globalnoj razini. Opsežne mreže FISU-a također će igrati ključnu ulogu u širenju informacija i, gdje je to prikladno, doprinositi operativnim kapacitetima UNESCO-ovih inicijativa.

Ovo partnerstvo donosi brojne prednosti, uključujući sudjelovanje FISU-a u strateškim raspravama UNESCO-a, pristup UNESCO-ovim informacijama i resursima, prilike za kolektivnu suradnju te pristup UNESCO-ovim sjedištima i objektima.

Ovo je maskota Svjetskih sveučilišnih ljetnih igara, već je privukla veliku pozornost u Parizu


 

„Osnivanje ovog partnerstva je fantastična vijest. FISU i UNESCO imaju dugogodišnju suradnju te se radujemo daljnjem širenju tog odnosa u korist sveučilišnih zajednica diljem svijeta.“, izjavio je predsjednik FISU-a , Leonz Eder.


Kao dio svoje posvećenosti ovom partnerstvu, FISU planira aktivno promicati UNESCO-ov program Fit for Life unutar svoje mreže sveučilišnih sportskih federacija i sveučilišta diljem svijeta. Program Fit for Life usmjeren je na ubrzavanje oporavka od COVID-19, promicanje uključive podrške i integraciju donošenja politika kako bi se poboljšalo blagostanje mladih širom svijeta. Korištenjem svog globalnog dosega, FISU će pomoći u ostvarivanju misije programa za borbu protiv fizičke neaktivnosti, poboljšanje mentalnog zdravlja i rješavanje nejednakosti kroz sport.

Medalje Svjetskih sveučilišnih igara dizajnirala je studentica, evo kako izgledaju



Uz to, FISU namjerava povećati vidljivost svojih obrazovnih sportskih aktivnosti, osobito programa FISU Healthy Campus, koji se usklađuje s UNESCO-ovim ciljevima promocije zdravlja i blagostanja kroz sport u obrazovnim institucijama.
IZVOR: MEĐUNARODNA FEDERACIJA SVEUČILIŠNOG SPORTA (FISU)
FOTO: MEĐUNARODNA FEDERACIJA SVEUČILIŠNOG SPORTA (FISU)