LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prihvaćen Zakon o menstrualnim potrepštinama

U Škotskoj besplatni ulošci i tamponi – fakulteti i škole morat će osigurati nekoliko vrsta proizvoda

Škotska je službeno postala prva država koja ženama besplatno daje uloške i tampone nakon što je vlada prihvatila Zakon o menstrualnim potrepštinama.

Škotska je službeno postala prva država koja ženama besplatno daje uloške i tampone nakon što je vlada prihvatila Zakon o menstrualnim potrepštinama.

Škotski parlament prekjučer je jednoglasno izglasao zakon kojim će higijenski ulošci i tamponi biti besplatni svim ženama. Zakon o menstrualnim potrepštinama inicijativa je glasnogovornice laburista Monice Lennon, a sada će, nakon službenog izglasavanja, omogućiti Vladi da naredi javnim institucijama da ih besplatno osiguraju.
– Ponosna sam što sam glasovala za ovaj prekretnički zakon zbog kojeg je Škotska postala prva zemlja na svijetu koja je omogućila higijenske menstrualne potrepštine svim ženama koje ih trebaju. – napisala je škotska premijerka Nicola Sturgeon nakon izglasavanja na svojem Twitteru.
U Škotskoj je otprilike 1,57 milijuna žena koje imaju mestruaciju, stoga bi novi Zakon Škotsku mogao koštati oko 8,7 milijuna funti u 2022. i 2023. godini. Prema rezultatima ankete iz 2017. koje prenosi CNN, gotovo polovica djevojaka starosti od 14 do 21 godine u Ujedinjenom Kraljevstvu sramila se zbog menstruacije, a 1 od 10 cura nije si mogla priuštiti higijenske potrepštine.

Vlada je još 2018. godine najavila da će u školama te na koledžima i sveučilištima diljem zemlje biti dostupni besplatni ulošci i tamponi zahvaljujući investiciji od oko 5,2 milijuna funti. U 2019. uloženo je još oko 4 milijuna kako bi ti proizvodi bili besplatno dostupni u knjižnicama i centrima za rekreaciju. Škotska je prihvaćanjem ovoga Zakona postala prva država koja besplatno daje higijenske potrepštine ženama s menstruacijom.
FOTO: UNSPLASH