LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inicijativa na Sveučilištu u Zagrebu

Besplatne menstrualne potrepštine za studentice u Zagrebu

U periodu kada se sve više pokušavaju ugroziti ženska reproduktivna prava i kada je menstruacija sve više stigmatizirana te postaje tema koja se stavlja pod tepih, pokrenula se inicijativa „UNIZG Ciklus“.

U periodu kada se sve više pokušavaju ugroziti ženska reproduktivna prava i kada je menstruacija sve više stigmatizirana te postaje tema koja se stavlja pod tepih, pokrenula se inicijativa „UNIZG Ciklus“.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu je ostvario značajan uspjeh donoseći besplatne menstrualne potrepštine i dispenzere na sve fakultete i studentske domove Sveučilišta.

Inicijativa UNIZG Ciklus pokrenuta je s ciljem osiguranja besplatnih menstrualnih potrepština, s naglaskom na smanjenju ekonomske nejednakosti i menstrualnog siromaštva među studentima te uklanjanju srama povezanog s menstruacijom.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Studentski zbor UNIZG (@szzg.unizg)



Na nedavnoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu predstavio je inicijativu osiguravanja besplatnih menstrualnih potrepština. Kako bi se osigurala pravilna distribucija potrepština, koordinatori projekta surađivali su s dekanima fakulteta kako bi dobili informacije o potrebama studenata.

Razgovarali smo i s glavnim koordinatorom projekta, Gordanom Kragićem i predsjednicom Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Ivonom Josipović, koji su podijelili svoje mišljenje o važnosti projekta: 

"Projekt je predstavljen prije točno 2 tjedna. Od tada studentski zbor nadzire jesu li dispenzeri uspješno postavljeni na svim fakultetima. Što se tiče punjenja dispenzera i održavanja kvalitete, nismo zaprimili niti jednu pritužbu niti uočili ikakvu vrstu anomalije." - opisuje početak projekta Gordan Kragić


No, uspostaviti sustav provedbe projekta u počecima nije bilo jednostavno, objasnila nam je Ivona Josipović. Ipak, da je ova inicijativa široko i pozitivno prihvaćena, govori i uključenost mnogih:

"S obzirom na veličinu Sveučilišta i udaljenost među sastavnicama, što je puno zahtjevnije nego na drugim sveučilištima, koordinacija je igrala ključnu ulogu u uspješnoj provedbi projekta. Unatoč tim izazovima, zajedno smo pokazali naše zajedništvo. Svi studenti sa svih sastavnica, kao i dekani i SC, angažirali su se oko inicijative. Iako smo među zadnjima koji smo proveli ovaj projekt, zasigurno ima vrlo velik značaj obzirom na broj studentica na Sveučilištu u Zagrebu. Za kraj, nadam se da će sve sastavnice koje do sada nisu same provele ovaj projekt nastaviti ga provoditi i u idućim godinama te da će ulagati u njega." - ispričala nam je  Ivona Josipović


Iako su se dispenzeri instalirali u zgradama fakulteta, zbog različitih konfiguracija studentskih domova, poput Cvjetnog naselja, Stjepana Radića, Dr. Ante Starčevića i Lašćine, bilo je potrebno prilagoditi strategiju. Dispenzeri će biti postavljeni na ulaze u svaki paviljon svakog studentskog doma u Zagrebu.

"Dispenzeri još nisu postavljeni na Učiteljskom fakultetu i Građevinskom fakultetu, koji su trenutno dislocirani. Sada ostaje na volji fakulteta gdje će takva vrsta potrepština biti skladištena i postavljena." - objasnio je Goran


Opremanje fakulteta i studentskih domova besplatnim menstrualnim potrepštinama u završnoj je fazi. Gordan Kragić, uz podršku koordinatora na fakultetima, radi na distribuciji potrepština kako bi osigurao njihovu pravilnu dostupnost:

"Moje mišljenje, kao glavnog koordinatora UNIZG Ciklusa,  jest da definitivno i budući sazivi Studentskog Zbora trebaju nastaviti s ovakvom vrstom projekta. Ovaj projekt je važan, naročito u ovom izazovnom periodu kade se sve više pokušavaju ugroziti ženska reproduktivna prava i kada je menstruacija sve više stigmatizirana te postaje neka vrsta teme koja se stavlja pod tepih umjesto da se o njoj priča kao najnormalnijoj pojavi." - istaknuo je.


Pokretanje inicijative UNIZG Ciklus predstavlja veliko postignuće za Sveučilište u Zagrebu, a studentski zbor planira nastaviti s aktivnostima usmjerenim na osvještavanje i uklanjanje predrasuda povezanih s menstruacijom te podržavanje studenata u njihovim svakodnevnim potrebama.
 
FOTO: PIXABAY