LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
EKO PROJEKT

U dublinskoj školi otvorena knjižnica, ali u ovoj se umjesto knjiga posuđuju bicikli

Bicikli se posuđuju kao dio školskog paketa

Bicikli se posuđuju kao dio školskog paketa

Prošli tjedan, u sklopu Nacionalne škole Educate Together u Harold's Crossu, Dublin je postao vlasnikom prve knjižnice za bicikle.


Projekt je to kojeg financira Europska komisija i podržava Znanstvena zaklada Irske, a njime se roditeljima i učenicima pružila priliku da  besplatno posuđuju teretne bicikle, sklopive bicikle i e-bicikle kao dio školskog paketa i to upravo na način kao što posuđuju knjige.

 

Dok je biciklizam jedan od najjeftinijih oblika prijevoza, bicikli s dodatnim kolicima za djecu i e-bicikli mogu biti prilično skuplji i izvjesna je mogućnost da neke obitelji nemaju financijskih sredstava da ih kupe, a ovako mogu koristiti školska samo posudivši ih, prenosi portal Pametni gradovi.

Biciklizam u Irskoj nije najpopularniji oblik prijevoza, a to dokazuje i informacije o tome da se tri četvrtine putovanja u Irskoj obavlja atuomobilom. Knjižnicom za bicikle se nastoji  podići i svijest o održivoj mobilnosti, a projekt bi dugoročno trebao pomoći u smanjenju broja automobila te posljedično dovesti do sigurnijih cesta s manje nesreća i manje emisija CO2.