LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predavao je na Stanfordu

U 95. godini preminuo Albert Bandura, jedan od najutjecajnijih psihologa ikad

Albert Bandura jedan je od najutjecajnijih psihologa 20. stoljeća, a pamtit će ga se po utjecajnoj socijalno-kognitivnoj teoriji.

Albert Bandura jedan je od najutjecajnijih psihologa 20. stoljeća, a pamtit će ga se po utjecajnoj socijalno-kognitivnoj teoriji.

Albert Bandura, jedan od najutjecajnijih psihologa 20. stoljeća, preminuo je u 95. godini, javljaju sa Sveučilišta Stanford na kojem je Bandura predavao i imao titulu profesora emeritusa. 

Bandura je najpoznatiji po svojoj vrlo utjecajnoj socijalno-kongitivnoj teoriji prema kojoj ljudi mogu oblikovati svoj vlastiti razvoj na temelju svojih uvjerenja o vlastitim mogućnostima.

Poznati eksperiment s lutkom Bobom u kojem je pokazano da djeca uče nasilno ponašanje promatrajući druge osobe također je Bandurina ostavština – zbog tog se istraživanja počelo razmišljati o negativnom utjecaju koji nasilje na televiziji može imati na razvoj djece. 

Bandurina teorije i zaključci snažno su odjeknuli psihološkim krugovima 20. stoljeća, a mnoge njegove ideje plodno su tlo za provođenje psiholoških eksperimenata i dan danas. Svrstava ga se među najveće velikane psihologije uopće, uz bok Jeanu Piagetu i Sigmundu Freudu, do svoje smrti bio je najveći živući psiholog. 

O važnosti njegove misli za psihologiju svjedoči i činjenica da mu je 2016. dodijeljena Nacionalna medalja za znanost koju predsjednik Sjedinjenih Američkih Država dodjeljuje najistaknutijim znanstvenicima. 
 
FOTO: UNSPLASH