LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pregled iz svijeta tehnologije

Top 10 mobilnih trendova 2013. godine

Donosimo vam top 10 trendova mobilne industrije iz 2013. godine koji će unaprijediti svijet kakvog ga znamo.

Donosimo vam top 10 trendova mobilne industrije iz 2013. godine koji će unaprijediti svijet kakvog ga znamo.

Činjenica jest da su pametni telefoni postali dio naše svakodnevnice, a to možemo zahvaliti velikim kompanijama koje su prepoznale njihov značaj i prilagodile ih našem korištenju. Isto tako možemo reći kako pametni telefoni ujedno i kontroliraju gotovo sve aspekte našeg života, a vrlo će vjerojatno postati i dio naše budućnosti.

U nastavku vam donosimo top 10 trendova mobilne industrije iz 2013. godine

1. Bluetooth Low Energy i Wi-Fi Direct

Tehnologije razvijene ove godine bit će od velike važnosti u daljnjem razvoju pametnih telefona. Tri najveće kompanije (Apple, Google i Microsoft) svoje su mobilne operativne sustave savršeno prilagodili za već spomenute tehnologije te su na taj način otvorili vrata novim vrstama aplikacija, funkcionalnosti i pomoćnim uređajima. Cilj je razviti mobilne uređaje preko kojih će korisnici moći međusobno razgovarati, a da se baterija ne prazni.

Primjerice, u iOS 7 Bluetooth Low Energy omogućio je programerima izgradnju energetski učinkovitih uređaja poput smartwatcha, fitness trackera ili kućanskih aparata. Apple je također pokrenuo Air Drop koji omogućuje dijeljenje datoteka izravno s drugim smartphone uređajima koji koriste Wi-Fi Direct peer-to-peer umrežavanje. S druge strane, Android je usvojio neke od najnovijih mogućnosti za Bluetooth Smart u Jelly Bean 4.3 update u srpnju. Uređaji poput smartwatcha Galaxy Gear ili Qualcomm Toq te Google Glassa prethodnici su buduće generacije mobilnih uređaja. Sljedeći val uređaja temeljit će se na bežičnoj tehnologiji.

2. Prenosivost

Lako prenosivi uređaji daleko su popularniji među korisnicima. Primjerice, smartwatch Galaxy Gear, Pebble i Qualcomm Toq bili su izuzetno traženi ove godine Uz to, Google Glass dobio je najviše pažnje na Internetu kroz cijelu godinu. Također, Fitness trackeri poput Nike FuelBand i FitBit bili su hit među redovitim potrošačima. Iako, 2013. nije bila godina smartwatcha, pokazala se kao odskočna daska za novu seriju prenosivih uređaja.

3. Cijena

S jedne strane, postoje mobilni uređaji poput Appleovih koji su daleko iznad našeg životnog standarda, pri čemu ćete za novi iPhone 5S morati odvojiti oko 649 dolara. Međutim, prosječna cijena mobilnih uređaja počela je padati. International Data Corp (IDC) izvještava da je prosječna cijena pametnih telefona za američko tržište ove godine 337 dolara, što je manje za 387 dolara u 2012. Prema predviđanjima agencije, do 2017. prosječna će cijena smartphonea pasti do oko 265 dolara. Primjerice, Nexus 5 stoji 349 dolara, dok ćete za novi Moto G iz Motorole trebati odvojiti 179 dolara.

4. Telefoni svih oblika, veličina i cijena

Veliki proizvođači nude puno širi spektar uređaja nego što su navikli. Nokia je, na primjer, zauzela svoje Lumia smartphone uređaje s operacijskim sustavom Windows Phone i stvorila manje i jeftinije verzije poput Lumije 520 za 99 dolara. S druge strane, Samsung je u 2011. objavio dvadeset jedan različit uređaj, od Galaxy Acea do Galaxy Z uređaja. U 2013. je objavio dvadeset i tri nova uređaja, a njegov način pokušale su kopirati i druge kompanije. Velike kompanije razvijaju telefone različitih oblika, veličine i cijene, a borba za konkurencijom je iz dana u dan sve veća.

5. iOS 7 - kritika

U posljednjih nekoliko godina, većina ljudi koji su preuzeli iOS 7 bili su developeri mobilnih aplikacija. To se promijenilo ove godine, otkada je iOS 7 Beta službeno lansiran za sve korisnike. Međutim, došlo je do velikog problema za Apple i iOS. Beta verzije operativnih sustava nisu namijenjeni širokoj publici, jer mogu biti skloni pogreškama (bugovima). Podaci testiranja pokazali su da je iOS 7 imao gotovo dvostruko više bugova od prethodnih beta verzija iOS-a. Nakon završetka probnog razdoblja, Apple se suočio i sa problemima poput iMessage buga te sigurnosnih pitanja. Iz svega navedenog, očito je da Apple i dalje mora raditi na poboljšanju svog operacijskog sustava te prilagođavanju istog korisniku.

6. Android je odrastao

Google koristi update za Android nekoliko puta godišnje, najviše za popravljanje bugova i sigurnosnih rupa. Google je tek u listopadu ove godine objavio novu 4.4 KitKat verziju Androida, nakon zadnje Jelly Bean koja koristi Bluetooth Smart. U svibnju ove godine objavio je paket novih alata za programere te na taj način uštedio novac, a kasnije plasirao novu verziju aplikacije.

7. Windows Phone i dalje na trećem mjestu

Početkom 2013., tvrtka poznata kao Research In Motion promijenila je ime u BlackBerry. Tada je i izašao BlackBerry 10 i zasjao kao dostojan konkurent Windows Phoneu. Međutim, nakon nekoliko mjeseci, tvrtka BlackBerry našla se pred rubom i bila se u stanju prodati bilo kome. S druge strane, Windows Phone i dalje napreduje. Microsoft se zalaže za Windows Phone i svoje 7,4 milijarde dolara stečene od Nokijinih uređaja i usluga. Vrlo vjerojatno će, u bližoj budućnosti, Windows Phone moći zadržati svoju poziciju na tržištu i izboriti se za bazu korisnika.

8. Početak Enterprise Mobile 2.0

Jesu li poduzeća spremna za totalnu mobilnost uređaja? Svjesni smo da se poduzeća puno sporije kreću od ostalih korisnika. Poduzeća imaju stare procese, načine donošenja odluka i trošenja novca. Zbog toga taj cijeli proces prilagodbe teče sporije.
Enterprise Mobile 2.0 je učinkovit, optimiziran i produktivan. Nakon zaštite uređaja i aplikacija koje tvrtka koristi, usmjeren je na važan aspekt mobilnosti koji odgovara poslovnim potrebama tvrtke. Računovodstvo, prodaja, marketing, usklađivanje, upravljanja zaposlenicima, IT i drugo. Mnoga poduzeća primijenila su mobilna rješenja za više odjela. Industrije kao što su zdravstvo, bankarstvo, javni prijevoz, vlada, automobilska i telekomunikacijska postaju sve mobilnije. Nema više čekanja u redovima u banci, niti u bolnici, čini se kako bi kroz nekih desetak godina život svih građana bio jednostavniji zahvaljujući mobilnoj tehnologiji.

9. Streaming aplikacije i povezani televizori

HTC One i Samsung Galaxy S4 ove su godine pokazali kako mobitel može u isto vrijeme biti daljinski upravljač te otvorili prostor za razvoj sličnih trendova u nadolazećoj godini. Uz to, Google je najavio Chromecast, dongle koji se priključi na televizor te omogućuje korisnicima pregledavanje YouTubea, Netflixa ili filmova i glazbe iz Google Play Storea. Chromecast vlasnici mogu koristiti svoje Android ili iPhone uređaje kao daljinski upravljač. Uz to, popularni streaming box Roku također je objavio aplikaciju koja omogućuje korisnicima da ga kontroliraju sa svog smartphone uređaja.

10. Smartphone kamera

U lovu na potrošače, veliki se divovi nemaju baš puno vremena baviti sa sitnicama. Međutim, ove je godine došlo do iznimke. Svaki važniji smartphone najavio je bolje značajke fotoaparata. Počelo je s BlackBerryjem i HTC-om One. Također, Samsungova 13 megapikselna Galaxy S4 kamera je vrlo kvalitetna i pruža mnoštvo usluga i mogućnosti. iPhone je isto tako uvelike nadogradio svoju optiku većim otvorom uz više svjetla i novih načina za fotografije. Na kraju, Nokia Lumia 1020 zasluženo je najbolji primjer kvalitetne kamere, 41 mega pikselna, poboljšana optika i software, odlike su koje ju čine jednim od najboljih mobilnih uređaja godine

FOTO: MASTER OF ENGINEERING DEGREES