LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stručna praksa u Njemačkoj

Tajna niske nezaposlenosti mladih u Njemačkoj

U Njemačkoj je nezaposlenost mladih tek 8 posto. Razlog tome je što 60 posto studenata uz redovito obrazovanje obavlja stručne prakse vezane za područje njihovog studiranja.

U Njemačkoj je nezaposlenost mladih tek 8 posto. Razlog tome je što 60 posto studenata uz redovito obrazovanje obavlja stručne prakse vezane za područje njihovog studiranja.

Budućnost mladih u Europi krajnje je neizvjesna. Prema Eurostatu, nezaposleno je preko 5 milijuna mladih ispod 25 godina.

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u Hrvatskoj je u ožujku ove godine iznosila 52,4 posto, a u Europi su od nas lošije samo Španjolska i Grčka.

Jedina zemlja koja je uspjela smanjiti ovaj negativan trend je Njemačka, u kojoj je tek 8 posto mladih nezaposleno.

Koja je njihova tajna? Osim snažnog gospodarstva, presudan je odnos prema radu i obrazovanju. U Njemačkoj se mladim radnicima i studentima nudi mnoštvo programa za prakse i učenje, zahvaljujući kojima je nezaposlenost smanjena na minimum.

Dvije trećine mladih Njemaca pohađa takozvane dvojne studijske programe koji na idealan način povezuju teoriju i praksu. Teorija koja se uči na fakultetu produbljuje se raznim praktičnim oblicima rada u tvrtkama.

Tvrtke i vlade tako međusobno surađuju te prilagođavaju obrazovni program. Mladima se omogućuje lako usvajanje radnih navika i postaju odgovorni i motivirani. Valja napomenuti da su za stručnu praksu plaćeni, a ona može trajati od dvije do četiri godine, ovisno o sektoru u kojem rade. Mnogi mladi ostaju raditi u tvrtkama u kojima su odrađivali praksu.

HR menadžeri velikih kompanija, kao što su Bosch ili Deutsche Bank, kažu da dvojni studijski programi nemaju veze s korporativnom i socijalnom odgovornošću, već na ovaj način pronalaze mlade talente. Time od ovog sustava obrazovanja korist izvlače i mladi i poslododavci.

Zato i nije čudno što su praktikantski poslovi u Njemačkoj tako popularni i traženi; u John Deereu u Mannheimu 3 100 mladih prijavi se za 60 radnih pozicija, a za 425 pozicija u Deutsche Bank prijavi se čak 22 000 kandidata.

Nama ostaje samo nada da će i Hrvatska jednog dana usvojiti ovaj fleksibilan model obrazovanja.

FOTO: WWW.STATISTA.COM