LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ujedinjeno Kraljevstvo

Studenti pate od mentalnih bolesti zbog visokih dugova

Trećina studenata je potvrdila da si ne može priuštiti dovoljnu količinu hrane na tjednoj bazi, više od četvrtine nije u mogućnosti na vrijeme platiti stanarinu, a čak 58% nema „niti lipe“ na dan kada je trebaju platiti.

Trećina studenata je potvrdila da si ne može priuštiti dovoljnu količinu hrane na tjednoj bazi, više od četvrtine nije u mogućnosti na vrijeme platiti stanarinu, a čak 58% nema „niti lipe“ na dan kada je trebaju platiti.

Nova istraživanja u Velikoj Britaniji su pokazala kako britanski studenti, zbog sve većih dugovanja koje su nagomilali tijekom studiranja, pate od mentalnih bolesti te nemaju dovoljno novca za hranu. Visoki životni troškovi i školarina najčešći su razlog zašto su studenti opterećeni stresom, a svaki sedmi ispitanik u istraživanju financijske tehnološke tvrtke Intelligent Environments je potvrdio kako ne stigne na vrijeme platiti stanarinu jer nema dovoljno novaca.

Trećina studenata je potvrdila (39%) da si ne mogu priuštiti dovoljnu količinu hrane na tjednoj bazi, više od četvrtine nije u mogućnosti na vrijeme platiti stanarinu. a čak 58% nema „niti lipe“ na dan kada je trebaju platiti. Stručnjaci smatraju kako su ovi rezultati zabrinjavajući pošto je britanska vlada nedavno odlučila prodati studentske dugove privatnim tvrtkama.

– Studentski zajmovi stavljaju studente pod nepotreban pritisak jer su jako skupi. Uznemirujuće je uopće razmišljati o tome kako si studenti uskraćuju hranu i sami provode dane jer nemaju novaca da izađu ili jedu vani. Nažalost, prodaja studentskih dugova može samo pogoršati situaciju. Ova užasno nepoštena realnost ima ozbiljne posljedice za mentalno zdravlje – rekla je Estelle Clarke, savjetodavni član upravnog odbora neprofitne oganizacije za društvena pitanja Intergenerational Foundation za Independent.

Da se nešto događa u Velikoj Britaniji, dokazuje i istraživanje Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) koje pokazuje kako se broj prijavljenih studenata na britanska sveučilišta iz Velike Britanije smanjio za 469 490 dok je zainteresiranih iz država EU manje za sedam posto što je prvi put u zadnjih 10 godina. Ovo bi mogla biti posljedica Brexita, ali i sve većih troškova koje moraju snositi studenti u Velikoj Britaniji.

Studenti prema istraživanju Intelligent Environments najviše troše novaca na stanarinu (78%), hranu (69%) i režije (47%), a studentski se zajam, koji može iznositi i do 3000 funti godišnje (oko 27 000 kuna), prosječno potroši nakon šest tjedana od početka akademske godine Kako to i inače biva, 65% studenata je izjavilo kako se za pomoć javljaju roditeljima ili rodbini, neki (58%) ponavljaju istu grešku i uzimaju još novaca od banke, a postoje i oni koji potroše svu svoju ušteđevinu (27%). 

- Osim što primam zajam, radim i 30 sati mjesečno, ali većina novaca odlazi na stanarinu, hranu i režije. Pošto je riječ o studentskom poslu, ne radim svaki dan nego samo kada me trebaju. Moji ukućani i ja smo u jednom trenutku također bili na dijeti te smo jeli samo rižu i grašak jer su najjeftiniji. Ljudi misle da studenti najviše troše novac na izlaske, ali ja sam stalno ostajala doma kako bi si mogla priuštiti hranu. Također sam nekoliko puta morala propustiti predavanja i odgađati obaveze na fakultetu jer sam morala raditi. Stvarno je stresno stalno se fokusirati na novac umjesto na studiranje – kaže Fionnuala Allen, studentica Manchester Metropolitan Sveučilišta, u razgovoru za Independent.

Ukupan studentski dug u Engleskoj po studentu iznosi 44 500 funti (oko 400 000 kuna) što je najviše od bilo koje države u kojoj je engleski jezik službeni. Čini se kako se studentima u Engleskoj ne piše dobro, a nije ohrabrujuća ni činjenica da je britanska vlada odlučila studentske dugove prodati privatnim tvrtkama. Što se tiče Brexita, samo će vrijeme pokazati koliko će to imati dodatnog utjecaja na cijelu priču.

FOTO: PIXABAY.COM