LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi u Sarajevu

Studenti iz susjedstva prosvjeduju zbog uvjeta u studentskim domovima – gladni su

– Pokušavaju nas kao utješiti krumpirom. – rekao je studentski predstavnik Kenan Velagić.

– Pokušavaju nas kao utješiti krumpirom. – rekao je studentski predstavnik Kenan Velagić.

Na sarajevskim ulicama danas su se okupili studenti koji su došli izraziti svoje nezadovoljstvo zbog uvjeta u studentskim domovima koji su daleko od standarda kakav bi im trebao biti osiguran. Upozorili su da su gladni i da više ne mogu trpjeti trenutno stanje, prenosi RTV BN.

Predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Kenan Velagić rekao je ispred Vlade da se u 21. stoljeću oni moraju boriti za hranu:
– Vraćamo se stoljećima unazad. Dobili smo mi nešto od kantona, a to nešto je, kako oni kažu, enormna količina krumpira. Mi nismo platili krumpir, već svu hranu koja je navedena u meniju. Pokušavaju nas kao utješiti krumpirom.
Izjavio je da im treba ravnatelj i da se ništa neće riješiti ako se svi samo budu prepucavali tko obnaša ili ne obnaša tu funkciju. Napomenuo je da netko treba potpisati javne nabavke i isplate dobavljačima te da imaju zalihe hrane za samo još nekoliko dana.
– Mi nećemo živjeti na tome da redovno sve plaćamo, a da ovisimo o nekim donacijama. Ono što smo platili, trebamo dobiti. –  rekao je Velagić, prenosi RTV BN.
Studenti su, s druge strane, zahvalni dobavljačima koji im osiguravaju hranu unatoč dugu od pola milijuna konvertibilnih maraka, no i njihovu je strpljenju morao doći kraj. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je da je većina njihovih zahtjeva opravdana, prenosi N1
– Dobili smo njihove zahtjeve i velika većina zahtjeva je opravdana. Ovo je proizvod višegodišnjeg nemara i mi smo došli sada da se bavimo tim. Ustanova Studentski centar je godinama bila predmet stranačkog i obiteljskog zapošljavanja. 10 milijuna je nagomilan dug i potraživanja koja su stvorena. To je suštinski nemar prema studentima i instituciji.
Forto ih je na kraju i podržao:
– Podržavamo svaki protest koji je u skladu sa zakonom, tragično je da se studenti moraju okupljati ovako, to je tragedija. Neizvjesna je sudbina Studentskog centra kao ustanove.
Izjavio da će, ako nađu osnove za to, podnijeti kaznene prijave. Prema njegovu mišljenju, Vlada se treba baviti time tko kako upravlja, a studenti su samo uzeli stvar u svoje ruke kako ne bi godinama proživljavali isto.
FOTO: UNSPLASH